2011 m. gruodžio 31 d., šeštadienis

VARŠKĖS PYRAGAS SU CITRININIU KREMU

paskutinis įrašas šiais metais.. o aš didžiuojuosi savimi, kad pradėjau dar šiais metais rašyti blogą.. Džiaugiuosi, kad sulaukiau lankytojų ir komentarų, kurie be galo paglosto širdelę..;)) ir linkiu visiems skanių įkvėpimų..;)
ta proga vaišinu pyragu su beprotiškai skaniu citrininiu kremu, kurį užtikau pas INDRĘ..;)

 naudojau:
pagrindui

  • 100g damų pirštelių (galite keisti mėgstamais sausainiais);
  • 6-7 v.š. ištirpinto sviesto;
įdarui
  • ~ 500g president varškės;
  • 2 v.š. miltų;
  • 150g cukraus;
  • 2 kiaušinius;
  • 2-3 v.š. sviesto;
citrininiam kremui
  • 1 citriną;
  • 1 kiaušinį;
  • 100g cukraus;
  • 5-6 v.š. ištirpinto sviesto;
pagrindui: damų piršteliu sumalame su blenderiu ir sumaišome su lydytu sviestu.. torto formą išklojame sviestiniu popieriumi.. ir tolygiai paskirstome sausainius ir šiek tiek paspaudinėjame, kad pagrindas būtų tvirtesnis..
įdarui: atskiriame kiaušinių tryniu nuo baltymų..juo išsukame su 50 g cukrumi bei sviestu.. į baltymus įberkite žiupsnelį druskos, likusį 50g cukraus ir išplakite iki standžių putų.. varškę gerai išmaišykite su tryniais, sudėkite miltus ir atsargiai įmaišykite baltymus..gautą masę supilkite ant pagrindo ir kepkite orkaitėje, kol viršus gražiai paruduos..
citrininiam pagrindui: dariau iš pusės porcijos, nei nurodyta pas INDRĘ, kuri išsamiai aprašė gamybos procesą.. 
kiaušinį išplakame su cukrumi, kol jis šiek tiek pabals.. nutarkuojame gerai nuplautos karštu vandeniu citrinos žievelę ir išspaudžiame sultis.. sudedame į kiaušinio plakinį ir supilame išlydytą atvėsintą sviestą..gerai išplakite ir dėkite į mikrobangę 1min.. išėmę paplakite..ir taip procedūrą kartojau 4 kartus..gavosi nuostabus tirštas kremas (specialiai dėjau daugiau sviesto, nes nenorėjau skysto).. šis kremas tikras  atradimas ir tikras GĖRIS..;) 
ant atvėsusio pyrago užtepame taip pat atvėsintą kremą.. rekomenduoju išbandyti su karšto gėrimo puodeliu..tikras malonumas..;)



2011 m. gruodžio 28 d., trečiadienis

SILKĖS SUMUŠTINUKAI

praūžė, pradundėjo gražiausia šventė - šv.Kūčios ir šv.Kalėdos..;) net neabejoju, kad pas kiekvieną jos buvo ypatingos..;) pas mus ramios ir kaip niekada saikingos maisto atžvilgiu..;) pasidalinsiu keletu receptukų, kurie puikiai tinka bet kokiai šventei..;)

 naudojau:

  • formines batono riekeles;
  • 2 vidutinio dydžio virtus burokėlius;
  • majonezą;
  • 1 a.š. smulkiai pjaustytų kaparėlių;
  • citrinos sulčių;
  • marinuotą agurką;
  • silkę;
batono riekeles paskrudinkite tosteryje arba orkaitėje.. išvirtus burokėlius smulkiai sutarkuokite tarka, suberkite smulkiai pjaustytus kaparėlius, išspauskite šiek tiek citrinos sulčių, įdėkite majonezo ir gerai išmaišykite.. masę užtepkite ant batono, ant viršaus uždėkite silkės griežinėlį ir šalia marinuoti agurkėlio..;)


naudojau:
  • pievagrybius;
  • šv.čiobrelius, druską, j.pipirus, majonezą;
  • formines batono riekeles;
  • silkę;
batono riekeles paskrudinkite tosteryje arba orkaitėje.. riekelėmis supjaustytus pievagrybius paskrudiname keptuvėje, pagardiname druska, j.pipirais ir šviežiais čiobreliais.. ant batono riekelės šiek tiek užtepame majonezo, išdėliojame pievagrybius ir ant viršaus silkės gabalėlį..skanaus..;)

2011 m. gruodžio 18 d., sekmadienis

TAGLIATELLE MAKARONAI SU MIDIJOMIS

mums labai patinka jūros gėrybės, tad progai pasitaikius, būtinai ką nors iš jų gaminu..;) nieko čia kaip ir ypatingo, bet greitai vakarienei pats tas..;)

 naudojau:

  • 200g šaldytų midijų;
  • 1 skiltelę česnako;
  • 400g smulkintų konservuotų pomidorų;
  • tagliatelle makaronų;
  • dž.bazilikus, juoduosius pipirus, žiupsnelį cukraus, druskos;
česnakiniam padažui:
  • 1 skiltelę grūsto česnako;
  • 1-2 v.š. majonezo;
  • citrinos sulčių, druskos;
makaronus išverdame pagal instrukciją ant pakelio.. 
keptuvėje pakepiname smulkiai supjaustytą česnako skiltelę, sudedame atšildytas midijas.. pakepinę keletą minučių, pilame konservuotus pomidorus, paskaniname baziliku, juodaisiais pipirais, druska bei žiupsneliu cukraus (tuo atveju, jei per šiek tiek per rūgštu).. į padažą sudedame išvirtus makaronus ir viską permaišome..
dedame į lėkštę ir ant viršaus uždedam česnakinio padažiuko..skanaus..;)

2011 m. gruodžio 15 d., ketvirtadienis

KAIMIŠKI SAUSAINIAI (II variantas)


kaip lekia laikas..ir nei vienos snaigės, kuri kristų lėtai ir dėl kurios sustingtum akimirkai ir grožėtumeis jos šokiu..šiek tiek gaila, jei taip balto patalo ir nebus per didžiąsias šventes..
pastebėjau, kad blogai lūžta nuo gausybės kalėdinių patiekalų ir saldumynų - gražu žiūrėti..;)  jau rašiau iš -žadėjau, kad bandysiu sausainius kepti su majonezu bei grietine..;) tad savo pažado laikausi ir dalinuosi su jumis..;) 

 naudojau:

  • 150g sviesto;
  • 1 stiklinę cukraus;
  • 1 kiaušinį;
  • 4 v.š. majonezo;
  • 2 v.š. grietinės;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • ~ 700g miltų;
glajui:
  • cukraus pudros, citrinos sulčių;
sviestą šiek tiek pašildome, suberiame cukrų ir gerai išsukame mediniu šaukštu..tuomet įmušame kiaušinį, gerai išmaišome ir sudedame majonezą bei grietinę..kepimo miltelius sumaišykite su stikline miltų ir berkite į sviesto masę..palaipsniui maišant, sudedame likusius miltus..
tešlą 30min. atvėsiname šaldytuve..
išėmę, imame gerą dalį tešlos, kočiojame ir nuostabiosios formelės pagalba išspaudžiame sausainius..ji 100% palengvina gamybą, vienu paspaudimu - 34 sausainiukai.. šauname į gerai įkaitintą orkaitę..viso man išėjo nei daug nei mažai - apie 180 sausainių..;) 
gerai atvėsusius, aptepame glajumi (košelė turi būti pakankamai tiršta) ir palaukiame, kol sustings..
nepamirškite puodelio kavos ar arbatos..;) ir gražaus švenčių laukimo..;)




2011 m. gruodžio 11 d., sekmadienis

"ARMONIKA" IŠ KIAULIENOS

senai buvau nusižiūrėjusi šį receptą ir interneto platybėse tikrai yra iš ko rinktis..skoniu tikrai nenuvylė..;) naudojau paprastą fermentinį sūrį (mat šaldytuve kitokių neturėjau), daugelis šeimininkių deda mocarelos ir rūkyto sūrio..tikiu, kad jie tik pagerina skonį, bet buvo skanu ir be jų..;)

 naudojau:

  • kiaulienos kumpį (naudokite sprandinę);
  • pomidorą;
  • svogūną, česnaką;
  • majonezą;
  • sūrį;
  • mėgstamus prieskonius;
saltoms:
  • pusę saliero šaknies;
  • 1 morką;
  • pusę obuolio;
  • 1v.š. acto, 3 v.š. aliejaus, druskos;
imame kiaulienos gabalą ir supjaustome norimo dydžio "kepsniais", bet pjauname ne iki galo, paliekame apie 2cm..apibarstykite mėgstamais prieskoniais ir kiekvieną įpjovimą patepkite majonezu..tuomet į tuos tarpus dedame pusžiedžiais pjaustytą pomidorą, svogūną ir gabalėlį sūrio..ir į tarpelius prikaišiojame pjaustyto česnako..sandariai apvyniojame foliją ir šauname į orkaitę..kepimo laikas priklausys nuo kiaulienos gabalo dydžio..maniškis kepė apie valandą ir prieš pabaigą atidengiau foliją, kad viršus apskrustų..
salotoms : salierą, morką, obuolį sutarkuojame burokine tarka ir pagardiname actu, aliejumi bei druska..
dedame į lėkštę ir valgome..skanaus..;)



2011 m. gruodžio 10 d., šeštadienis

KIAUŠINIENĖ ORKAITĖJE

tai itin paprasti ir greiti pusryčiai..atsidarai šaldytuvą, ištrauki, ką nori sudėti ir vualia..belieka mėgautis..;) kiaušinienė labai gražiai iškyla ir neapsunkina skranduko..;))

 naudojau:

  • 1 pomidorą;
  • dešrą;
  • 4 kiaušinius;
  • pieną;
  • druską, juoduosius pipirus;
indelyje išdėliojame dešros griežinėlius, pusžiedžiais supjaustytą pomidorą.. užpilame išplaktus kiaušinius su pienu ir pagardintais druska..ant viršaus užberiame juodųjų pipirų..dedame į gerai įkaitintą orkaitę, kepame, kol gražiai apskrunda..skanaus..;)



2011 m. gruodžio 9 d., penktadienis

TROŠKINTA AVIENA SU DARŽOVĖMIS

mėsytė po tokio troškinimo buvo minkšta ir sultinga..;) aš valgiau pasigardžiuodama..;)

 naudojau:

  • ~ 300g avienos gabaliukų;
  • 2 v.š. aliejaus;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 1 didelė morka;
  • 3-4 bulvės;
  • 1 pomidoras;
  • 100g šaldytų žirnelių;
  • 0,5 aštraus čili pipiro;
  • dž.rozmarinus, kumino sėklų, druską, j.pipirus;
užvirkite vandenį, į indelį įdėkite pomidorą ir užpilkite juo..paliekame 10-20sekundžių, perliejame šaltu vandeniu ir įpjovę įstrižai keliose vietose nulupame odelę..išimame sėklas ir smulkiai supjaustome..
avienos gabaliukus lengvai apskrudiname, dedame kubeliais pjaustytą svogūną, kepame, kol jie tampa skaidrūs..tuomet sudedame pjaustytas griežinėliais morkas, kubeliais bulves ir kepame apie 10min..po to dedame pomidorą, šaldytus žirnelius bei griežinėliais pjaustytą čili pipirą, įpilame šiek tiek vandens arba sultinio, paskaniname kumino sėklomis, druska ir juodaisiais pipirais ir troškiname dar 5-10min..
imame dvigubą sviestinio popieriaus gabalą, įpilame šlakelį aliejaus, pabarstome džiovintų rozmarinų ir sudedame keptuvės turinį..sandariai užlankstome visus kraštus ir šauname į įkaitintą orkaitę 20min..
prakerpame popieriaus viduriuką ir mėgaujamės..rozmarinų aromatas buvo nepakartojamas..skanaus..;)


2011 m. gruodžio 6 d., antradienis

VAIKYSTĖS SKONIS - KAIMIŠKI SAUSAINIAI;)

su pirmu sausainio atsikandimu grįžau į savo vaikystę..;) akimirka - kai tešla dedama į mėsmalę ir sukant rankenėlę per formelę lenda ilgi sausainiai..žirklėmis vos spėdavom karpyti..;) ir kaip galėjau juos pamiršti..

 naudojau:

  • 150g sviesto;
  • 1 stiklinę cukraus;
  • 1 kiaušinį;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
  • ~ 500g miltų;
sviestą šiek tiek pašildome, suberiame cukrų ir gerai išsukame mediniu šaukštu..tuomet įmušame kiaušinį, gerai išmaišome..kepimo miltelius sumaišykite su stikline miltų ir berkite į sviesto masę..palaipsniui maišant, sudedame likusius miltus..nuo rankų šilumos sušilus sviestui atrodys, kad tešla skystoka, bet nepergyvenkit..išminkytą tešlą atšaldome šaldytuve..tuomet kočiojame ir formuojame norimo dydžio sausainiukus..kepame orkaitėje, kol gražiai pagelsta..;)

sekantį kartą tešlą paliksiu šiek tiek storesnę..nors darbe jiekolegių buvo itin greitai sudoroti..;))
ta proga atsiverčiau savo senus užrašus ir stebuklingam sąsiuvinyje (1991m.) radau receptuką, pagal kurį šiuos sausainius darydavom..;) sekantį kartą dėsiu majonezo ir grietinės bei būtinai kepsiu dar ir dar kartelį..;)
be to, būsiu "mandra", nes įsigijau puikiąją formelę ir sausainiukai bus greitai padaryti (o knygelėje receptų tikrai nepaliksiu ramybėje..;))


2011 m. gruodžio 3 d., šeštadienis

DEŠRELĖS TEŠLOJE PAGAL REDĄ

šio receptuko nėjo praleisti ir negaminti..;) ačiū REDAI už labai šaunų receptuką..;) patiekalo išvaizda man išėjo visiškai kitokia, bet dėl to tik dar įdomiau..;)

naudojau:
  • šviežias kiaulienos dešreles;
  • pusę čili pipiro, svogūną;
  • 2 v.šaukštus aliejaus;
  • 1 puodelį miltų;
  • 2 kiaušinius;
  • 1 stiklinę pieno;
  • žiupsnelį druskos;
aliejų supilame į kepimo indą, sudedame dešreles ir maišome, kad aliejus jas padengtų.. pas mane dešrelės uždengė visą formos dugną..dedame į orkaitę kepti 10min..
ruošiame tešlą: išplakame kiaušinius, pilame pieną, beriame miltus ir šluotele išplakame, kad tešla gautųsi vientisa,..paskaniname druska..
po 10min. ištraukiame dešreles ir ant jų beriame smulkiai supjaustytą čili pipiriuką bei pusžiedžiais svogūną..tuomet pilame paruoštą tešlą..ir atgal į orkaitę, kol viršus gražiai apskrunda..
paprasta, greita ir gardu..;) ačiū, Redute, dar kartelį už puikią idėją..;)



2011 m. gruodžio 1 d., ketvirtadienis

DRUM STICKS arba DEŠRELĖS IŠ FARŠO

vakarienė gimė ekspromtu..įlindau į šaldiklį, perverčiau stalčių turinį ir išsėmiau faršą..vis pagalvoju, kad tikra "nuodėmė" valgyti besikartojančius patiekalus, juk taip norisi išbandyt naujus skonius..;) pradinė mintis buvo faršą sumauti ant iešmelių, bet "stebuklingai" greitai persigalvojau atėjus į virtuvę..;)

 naudojau:

  • 500g kiaulienos faršo;
  • 3-4 didelės česnako skilteles;
  • pusę raudonosios aitriosios paprikos;
  • 1 kiaušinį;
  • dž.baziliką, j.pipirus, čiobrelius, žiupsnelį smulkiai pjaustyto marinuoto imbiero, druską;
  • miltus, kiaušinius, džiūvėsėlius;
smulkiai supjaustome česnaką, aitriąją papriką..sudedame į faršą, įmušame kiaušinį ir suberiame likusius prieskonius..gerai išminkome ir paliekame šiek tiek pasimarinuoti..
imame 3 lėkštes ir išdėliojame tokiu eiliškumu: miltai, išplakti kiaušiniai, džiūvėsėliai..
puode įkaitiname aliejų (aš turėjau kiaulienos taukų, tad dėjau santykiu 1:1 aliejaus ir taukų).. iš faršo formuojame norimo dydžio dešreles, apvoliojome miltuose, kiaušinių plakinyje ir džiūvėsėliuose..kepame, kol gražiai apskrunda iš visų pusių..svarbiausia, neperkaitinti aliejaus, nes vidus bus "žalias"..
patiekiau su majonezo, pomidorų padažo, krapų padažiuku.. taip smagu imti dešreles, kurios labai sultingos,  į rankas, dažyti į padažiuką ir mėgautis..mmm gardumėlis..;)