2015 m. vasario 21 d., šeštadienis

SŪRIO PADAŽAS PRIE KEPTOS DUONOS

Sūrio padažas idealus prie keptos duonos. Ragavome jo ir šiltą, bet atvėsęs jis kur kas skanesnis ir žinoma tirštesnis.

  • 20 g sviesto;
  • 1 v.š. miltų;
  • 0,5 a.š. kajeno pipirų;
  • 250 ml pieno;
  • 1 a.š. vorčesterio padažo;
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 150 g kietojo tarkuoto sūrio (pvz. "Džiugo" sūrio);
1. Priekaistuvyje išlydykite sviestą. Suberkite miltus, kajeno pipirus ir gerai išmaišykite. 
2. Palaipsniui pilkite pieną ir kruopščiai maišykite šluotele, kad neliktų gumuliukų. Supilkite vorčesterio padažą ir išmaišykite.
3. Sudėkite fermentinį ir kietąjį sūrį. Išmaišykite šluotele, kol sūris ištirps ir nukelkite nuo ugnies.
Patiekite su kepta duona.
Skanaus ;)

receptas iš fb "Duonos valgytojai"

2015 m. vasario 16 d., pirmadienis

LIPNŪS IR AŠTRŪS VIŠTIENOS SPARNELIAI

Su šiuo marinatu sparneliai kepti ne vieną kartą, todėl jie ypač mėgstami. Galite pasiruošti ir marinuoti per naktį arba, jei labai skubate, tam pilnai užteks ir keletos valandų.

  •  1 kg vištienos sparnelių;
marinatui:
  • 50 g cukraus;
  • 40 ml žuvies padažo;
  • 30 ml citrinos sulčių;
  • 1 v.š. sojos padažo;
  • 1 smulkiai pjaustyto čili pipiro;
1. Marinatui skirtus ingridientus išmaišykite dubenyje, kol ištirps cukrus. Užpilkite ant sparnelių, viską permaišykite ir palikite marinuotis 1-2 val. arba per naktį.
2. Išklokite skardą kepimo popieriumi, sudėkite sparnelius ir kepkite 180 -190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. arba tol, kol gražiai apskrus.
3. Patiekite su mėgstamu garnyru ir salotomis.
Skanaus ;)

patarimas: sudėkite vištienos sparnelius į plastikinį šaldymo maišelį, supilkite marinatą, užriškite ir padėkite marinuotis. Nepamirškite kartas nuo karto pavartyti sparnelius, kad tolygiai įsigertų marinatas.

receptas sudėliotas ir surinktas iš interneto platybių ;)

2015 m. vasario 14 d., šeštadienis

MOCARELOS SALOTOS SU NAMINIU POMIDORŲ PADAŽU

Nuostabaus skonio šioms salotoms suteikia naminis pomidorų padažas ir traškūs šoninės gabalėliai - viskas tiesiog tirpsta burnoje ;) 

 2 porcijoms:
  • 2 pakelių mocarelos (supakuotų po vieną gabalėlį);
  • 4 šalto rūkymo šoninės juostelių;
 pomidorų padažui:
  • 3 vidutinio dydžio pomidorų;
  • 1 svogūno;
  • 1 skiltelės česnako;
  • žiupselio dž.raudonėlio;
  • žiupsnelio grūstų aitriųjų pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • ~100 ml vandens;
  • šviežių baziliko lapelių;
  • druskos, juodųjų pipirų;
 1. Į priekaistuvį sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus, smulkiai supjaustytą svogūną, česnako skiltelę, įberkite džiovinto raudonėlio, aitriųjų paprikų, šlakelį alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir užpilkite vandeniu, kad viską apsemtų. Troškinkite ant vidutinės ugnies apie 20-25 min., kol padažas sutirštės. Išjunkite ugnį ir dėkite suplėšytus baziliko lapelius.
2. Kiaulienos šoninės juosteles apskrudinkite keptuvėje ir padėkite ant popierinio rankšluoščio, kad susigertų riebalų perteklius.
3. Imkite lėkštę, suplėšykite mocarelą, užpilkite pomidorų padažo, ant viršaus uždėkite šoninės juosteles, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite su skrudinto batono riekele.
Skanaus ;)
p.s. po ranka šviežio baziliko neturėjau, todėl įbėriau šiek tiek džiovinto.

patarimas: šias salotas galite patiekti, kaip užkandį - sudėliokite į atskirus indelius suplėšytą mocarelą, pomidorų padažą, pasmulkintas šoninės juosteles, šviežius baziliko lapelius ir išdėliokite skrudintas batono riekeles. Tegul kiekvienas svečias susideda visus ingridientus ant skrebučio.

receptas iš "sortedfood.com"

2015 m. vasario 13 d., penktadienis

NAMINIAI MĖSAINIAI SU JAUTIENA IR KARAMELIZUOTAIS SVOGŪNAIS

Kam pirkti mėsainius, kai be jokio vargo galite pasigaminti patys? Sugaišite tikrai ne daug laiko, o mėgausitės nuostabiu, sultingu mėsainiu ;)



  • 4 bandelių;
  • 400g jautienos faršo;
  • 8 šalto rūkymo šoninės juostelių;
  • 4 sūrio riekelių;
  • salotos lapų;
  • 4 pomidoro griežinėlių;
  • mango-majo padažo (Daumantų firmos);
  • žiupsnelio dž.čiobrelių;
  • druskos, juodųjų pipirų;
  karamelizuoti svogūnai:
  • 1 didelio svogūno;
  • 1 v.š. balzamiko acto;
  • žiupsnelio cukraus;
  • druskos, juodųjų pipirų;
  1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol svogūnai gražiai apskrus. Tuomet įberkite žiupsnelį cukraus, supilkite balzamiko actą, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
2. Šoninės juosteles apskrudinkite keptuvėje iš abiejų pusių.
3. Į jautienos faršą sudėkite džiovintus čiobrelius, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir gerai išminkykite. Suformuokite 4 paplotėlius.
4. Įkaitinkite keptuvėje aliejų, sudėkite mėsos paplotėlius. Apskrudus vienai pusei, apverskite, tuomet šiek tiek pakepkite, uždėkite po sūrio riekelę ir kepkite, kol sūris išsilydys.
5. Bandelių puseles aptepkite mango-majo padažu ir apskrudinkite apteptas puseles gerai įkaitintoje grilinėje keptuvėje be aliejaus (tiks ir paprasta keptuvė).
6. Mėsainio "surinkimas": apskrudintas bandėlės puselę aptepkite mango-majo padažu, dėkite salotos lapą, karamelizuotus svogūnus, jautienos paplotėlį su sūriu, 2 šoninės juostelės, vėl patepkite mango-majo padažu, uždėkite pomidoro riekelę ir uždėkite bandelės puselę.
Skanaus ;)

receptas iš "www.maistoklubas.lt"

2015 m. vasario 7 d., šeštadienis

TINGINIŲ ČEBURĖKAI (IŠ VAFLIŲ)

Jei pasiilgote čeburėkų skonio, bet, kaip ir aš, tingite ilgai terliotis su tešla, štai jums pasiūlymas - čeburėkai iš vaflių ;) Padaryti paprasta ir nemažiau skanu, nei tikrieji čeburėkai.




  • pakelio apvalių vaflių (90g);
  • 500g malto faršo (kiaulienos ir jautienos);
  • 1 kiaušinio;
  • 1 svogūno;
  • žiupsnelio pjaustytų šv.petražolių;
  • žiupsnelio džiovintų čiobrelių;
  • druskos, juodųjų pipirų;
tešlai:
  • ~400g miltų;
  • 1 kiaušinio;
  • 300ml pieno;
  • druskos;
1. Į faršą sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, įmuškite kiaušinį, suberkite pjaustytas petražoles, čiobrelius, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir viską gerai išminkykite.
2. Sumaišykite visus ingridientus išvardintus tešlai (ją darau gan skystoką).
3. Imkite vieną vaflio lakštą, dėkite kupiną šaukštą faršo ir tolygiai paskirstykite. Tuomet ant viršaus uždėkite kitą vaflį. Supjaustykite į 4 dalis (gaunasi trikampiai gabalėliai).
4. Kiekvieną gabalėlį apvoliokite tešloje ir kepkite vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių;
Skanaus ;)

patarimas: nepripilkite daug aliejaus į keptuvę, nes tuomet čeburėkai gausis riebūs.
Skaniausi gaunasi su kalakutienos faršu - išbandykite abu variantus ir atraskite savo mėgstamiausią ;)


2015 m. vasario 5 d., ketvirtadienis

ORKAITĖJE KEPTOS BULVIŲ SKILTELĖS SU MAJONEZINIU PADAŽU

Šis patiekalus yra puikus užkandis, be to atstoja ir vakarienę, kai tingisi kažką gaminti, o norisi pavalgyti sočiai ;)

  • ~1 kg neskustų bulvių;
  • 2 šakelių šviežio rozmarino;
  • alyvuogių aliejaus, druskos, juodųjų pipirų;
 padažui:
  • 3 kupini v.š. majonezo;
  • 1 v.š. grietinės;
  • kelių smulkiai pjaustytų marinuotų agurkėlių;
  • žiupsnelio šv.krapų;
1. Pasirinkite vienodo dydžio bulves. Kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite skiltelėmis. Dubenyje sumaišykite su smulkintais rozmarino lapeliais, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Viską gerai permaišykite.
2. Skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite bulves ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. arba tol, kol iškeps. Skilteles apverskite, kai gražiai apskrus.
3. Padažui skirtus ingridientus sumaišykite ir patiekite su bulvių skiltelėmis.

patarimas: rinkitės tokią kepimo skardą, kad visos skiltelės būtų išdėliotos ant dugno, nes kitu atveju gražiai neapskurs ir neiškeps tolygiai.
Jei norite, kad bulvės gražiai apskrustų ir nepasidarytų "košė", štai jums triukas - kai atrodys, kad lyg galite apversti bulves, per "prievartą" su mentele jų nekrapštykite. Tiesiog paslankiokite skardą pirmyn-atgal ir kai pradės skiltelės pačios "atšokinėti" tuomet ir apverskite. Žinoma, tik tuo atveju, jei gražiai apskrudo.

2015 m. vasario 3 d., antradienis

NETIKRAS ZUIKIS IŠ JAUTIENOS

Gali pasirodyti, kad gaminant vien iš jautienos, zuikis gausis kiek sausokas. Tačiau dėl papildomų ingridientų, jis gavosi puikus ir neriebus.





  • 500g jautienos faršo;
  • 1 didelio svogūno;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1 didelės morkos;
  • 4 nedidelių bulvių;
  • 1 kiaušinio;
  • 2 batono riekelių;
  • 40 ml pieno;
  • žiupsnelio šv.petražolių;
  • žiupsnelio dž.raudonėlio;
  • druskos, juodųjų pipirų;
1. Batono riekeles suplėšykite gabalėliais, užpilkite pienu ir rankomis "sumaigykite", kad susigertų pienas.
2. Į dubenį sudėkite batoną, faršą, smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną, išspaustas česnako skilteles, per burokinę tarką sutarkuotas morkas ir bulves, įmuškite kiaušinį, suberkite smulkintas šv.petražoles, raudonėlį, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir viską gerai išminkykite.
3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, iš paruošto faršo suformuokite "kepaliuką" ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. arba tol, kol iškeps.
4. Patiekite su salotomis ar mėgstamu padažu.
Skanaus ;)

patarimas: jei mėgstate "riebesnį" zuikį, dėkite kiaulienos ir jautienos faršą santykiu 1:1. 
Daugiau, nei pusę laiko, zuikį kepiau pridengus folija.