2011 m. liepos 30 d., šeštadienis

ŠPARAGINIŲ PUPELIŲ SALOTOS

gerai, kad jų yra,..gerai, kad gali mėgautis tikromis, be "vitaminų E"..;)

 naudojau:

  • žalias šparagines pupeles;
  • sviestą, citrinos sultis;
  • virtus kiaušinius;
  • naminį kumpį;
  • jogurtinę grietinę, j.pipirus;
gaminimo procesas elementarus..;) pirmiausiai pupeles išverdame pasūdytame vandenyje..pakepiname keptuvėje ant sviestuko ir pašlakstome šiek tiek citrinos sultumis..dedame į lėkštę, ant viršaus riekelėmis pjaustytą virtą kiaušinį, ant kurio užpilame šiek tiek jogurtinės grietinės (kurią atradau visai nesenai ;)) ir apibarstome naminio kumpio drožlėmis bei šv. maltais juodaisiais pipirais..improvizacija pavyko..;)


2011 m. liepos 26 d., antradienis

KOTLEČIUKAI ĮDARYTI PIEVAGRYBIAIS

paprasta, gaivu ir lengva..;)


naudojau:

  • kiaulienos ir jautienos faršą;
  • kiaušinį, prieskonius, svogūną;
  • "cielus" pievagrybius;
  • agurką, pomidorą, jogurtinę grietinę, j.pipirus, druską - salotoms;
  • šv.bulvytes;
iš karto perspėju - gardus ir skrandžio neapsunkinantis patiekaliukas..:)) gaminimo procesas nereikalaujantis dideliu pastangų..pradedam..;) pasiruošiam faršą, kaip mėgstamiems kotletams..pasirenkame vienodo dydžio simpatiškus pievagrybius, kuriuos tik nuplauname..faršą įdarome pievagrybiais, dedame į skardą ir pašauname į orkaitę..kol kepa kotletukai, pasiruošiame salotas ir išsiverdame bulvikes..;) baigiantis kepimo procesui, t.y. kai mėsytė gražiai apskrunda, keptuvėje paskrudiname bulvytes..tiekiame ant  stalo..mmm tas pievagrybių sultingumas..;)


2011 m. liepos 24 d., sekmadienis

TIESIOG RELAX..

ramiam sekmadienio vakarui.. taurė raudono vyno..;)


2011 m. liepos 23 d., šeštadienis

191 KOLDŪNAS

"spardžiausi", kai sugalvojom, jog reikia pasigaminti koldūnus..jau vien nuo minties, kad reikės kočioti tešlą plaukai stojosi piestu..:)) taigi, ta proga nusipirkom šaunią formą jiems gaminti ir sunkiausia našta nukrito nuo pečių..;)


 naudojau:

tešlai

  • 3 puodelius miltų po 250ml;
  • 3 v.š. aliejaus;
  • 1 puodelį verdančio vandens;
įdarui
  • 450g jautienos kiaulienos faršo;
  • 3 šaukštus vandens;
  • druską, j.pipirus, dž.mairūną;
pasiruošiame tešlą.. ji gavosi švelnutė ir nelimpanti prie rankų.. įdarui superinę skonį suteikia mairūnas..ką gi, kočėlą į rankas ir prie "smagiausio" darbelio - kočioti tešlą..:) bet mano nuostabai baisu nebuvo, nes tikrai lengvai kočiojosi ir visai ne gumine.. iškočiotą apskritimą dedame ant formos ir dėliojam mėsytę, kurią uždengiame dar vienu tešlos patalu..:) vaizdiškai itin aiškiai aprašyta štai čia.. oi kiek baimės buvo, kad nepadauginčiau mėsos ir verdant turinys neišlėktų iš koldūnų vidaus..:) viskas pavyko idealiai ir gavosi 191 vieno kasnio koldūniukas..:) išvirtus dar apskrudinau keptuvėje su druska ir pipiriukais ir patiekiau su grietine..likusius užšaldžiau..darbo nemažai, bet užtat formos dėka nebus gaminimo procesas toks gazdinantis..:)

2011 m. liepos 20 d., trečiadienis

ELEMENTARI ŠVIEŽIŲ DARŽOVIŲ SRIUBIKĖ

prisimenu, kad vaikystėje pietums itin dažnai garuodavo sriubytė..:) o kaip dabar? pirmenybė - antram patiekalui, o šilto skysčio dubenėlis sakyčiau nustumiamas netgi į trečią planą..;)


naudojau:

  • šv.bulves;
  • morkas;
  • kopūstą;
  • žirnelius;
  • šoninę, svogūną;
  • prieskonius, grietinę;
viskas elementaru..:) pjaustom daržoves, verdam..pakepinam šoninę su svogūnu ir tarkuota morka..galiausiai pagardinam prieskoniais ir užbaliname grietine..skrandis jums už tai tikrai bus dėkingas..;)

2011 m. liepos 19 d., antradienis

ŽAVIOSIOS VOVERAITĖS

jos nuostabios, žavios, traškios ir itin gardžios..;) atkeliavo iš dzūkijos miškų..ačiū draugo tetai..:) visuomet jaučiau silpnybę grybams, bet va į mišką kažkaip kojos pačios neneša..:)


naudojau:

  • voveraites;
  • dideles šv.bulves;
  • grietinėlę;
  • šoninės gabaliuką;
  • fermentinį sūrį;
  • svogūną;
  • alyvuogių aliejų, druską, j.pipirus;
kruopščiai nuplauname bulves su lupenom..perpjaunam išilgai ir išpjauname vidų..dedam į skardą, pašlakstome aliejumi ir pabarstome druska..viską pašauname į orkaitę..įkaitintoje keptuvėje pakepinam šoninę, svogūniuką ir dedame 15 min. virtas mūsų šauniąsias voveraites..:) šiek tiek pakepiname, pilame grietinėlę..pagardiname pipirais ir druska..nesinori dėti daugiau jokių prieskonių, kad neužgožti voveraičių skonio..:) kai bulves praktiškai iškepusios, į jų vidų dedame grybų įdaro, pabarstome sūriu ir užkepame kelias minutes, kol išsilydys sūris..viskas..griebiam įrankius ir lekiam mėgautis patiekaliuku..:)


2011 m. liepos 17 d., sekmadienis

POILSIO AKIMIRKOS

jaučiu neapsakomą nostalgiją, tai ką turėjau kiekvieną dieną - gryną orą, ramybę, galimybę gyventi ramiai ir mėgautis visais kaimo teikiamais privalumais..:) esu dėkinga gyvenimui ir žmonėms, kurių dėka savaitgalį galėjau tuo pasidžiaugti..;)

senobiška pirtelė

2011 m. liepos 13 d., trečiadienis

PAGARDINTAS SVIESTAS - UŽTEPĖLĖ

nuostabu, kai gimsta įkvėpimas improvizuoti..ir visai ans nenuvilia, kai paragauji galutinį rezultatą..taigis..:)


naudojau:

  • apie 100g tepamo varškės sūrelio;
  • 1 pomidorą;
  • šv. bazilikus;
  • apie 100g tikro sviesto;
  • druska, j.pipirus;
pomidorą įpjauname išilgai keliose vietose,  pamerkiam į karštą vandenį, po to pakišam po šaltu ir nulupame odelę..į dubenį sudedame pasmulkintą pomidorą be sėklų, varškės sūrelį, bazilikus, sviestą, pagardiname druska bei pipirais..visą gėrį sumalame blenderiu..kadangi atsirado nereikalingo skysčio ( ir kas jo prašė čia atsirasti..:)), gautą masę įdėjau į sietelį ir keletą kartų permaišiau..tuomet padedame į šaldytuvą, kol sustings..ir tepam pagardintą sviestą ant duonos, batono..aš "neįsipaišau" į šiuo metu madingųjų duonų kepėjų sąrašą, todėl vartojau pirktinę čiabatą, nes vis per "šauniąją" orkaitę, kuriai trūksta sugebėjimų ideliai iškepti, negaliu mėgautis puikia duona, nors nėra ką norėti vis tik amžius daro savo..:)) grįžtant prie užtepėlės - ji gavosi itin gaivi ir idealiai tirpstanti burnoje..;)


2011 m. liepos 7 d., ketvirtadienis

AŠTRIOS KREVETĖS SU SALOTOMIS

labai mėgstu jūros gėrybes..;) gaila, kad Lietuvoje neina nusipirkti šviežių krevečių, midijų ir pan..įtariu nenurimčiau, kol neišbandyčiau visų rūšių..:) krevečių turėjau itin mažų, kai kurios ir miniatiūrinės, tad nukeliavo į salotas, bent matosi ką valgai..:))


naudojau:

  • apie 100 g šaldytų krevečių;
  • 1 a.š ryžių acto;
  • 1,5 a.š. krakmolo;
  • 2 a. š. sojos padažo;
  • 2 a.š. adžikos;
  • 2 a.š. alyvuogių aliejaus;
  • maltų česnakų;
  • grūstų aitriųjų paprikų;
  • sezamo sėklų;
  • salotas, krapus;
pirmiausiai užmarinuojam atšaldytas krevetes acto, krakmolo, sojos, adžikos, paprikų ir česnako mišinyje..ir palaikome apie 30min..jos mažutės, kiek joms reikia..;) tiesa, marinatas gavosi gan tirštas..toliau susipjaustome salotas..sausoje keptuvėje apskrudiname sezamo sėklas ir užberiame ant salotų..ir kepame krevetes...į keptuvę aliejaus nepyliau, nes norėjau, kad jos apskrustų, o ne plauktų padaže..:) taip, taip nuo krakmolo jos sulipo, bet pirščiukais viską eina sutvarkyti..:)) gražiai išdėliojame lėkštėje, pašlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome krapais..jautėsi aštrumas ir staigiai viskas nukeliavo į skrandį..;)


AVIETĖS ŽIEMAI

per atostogas savo kaimuky prisirinkau aviečių indelį..o kvaaapas - geriau nei parfum the paris..:)) berenkant žinoma dalis keliavo į burną, dalis į indelį, kurį rinkau žiemos atsargoms..;)


naudojau:

  • avietes; 
  • cukrų;
procesas itin elementarus..:) imam medinį šaukštą, pilam cukrų ir sutriname su avietėmis, kurio sunaudojau apie pusę kg..ir dedam į šaldiklį..mmm žiemą bus puiki ir kvapni arbatėlė..:)

2011 m. liepos 6 d., trečiadienis

RAUGINTŲ KOPŪSTŲ TROŠKINYS

laaabai senai gamintas troškinys..anksčiau buvau didelė troškinių mėgėja - taigi patogu, viską sumeti į puodą ir troškini, o ir plauti tik vieną puodą tenka.:)


naudojau:

  • raugintus kopūstus;
  • karšto rūkymo dešreles;
  • bulves;
  • aštrų pomidorų padažą;
  • grietinę;
  • druską;
kopūstus pakišam po šalto vandens srove ir nuplauname, taip dingsta dalis rūgšties..kopūstus užpilame vandeniu ir statome puodą ant viryklės..tuo tarpu pjaustome nuskustas bulves ir dešreles..keletą minučių bulves pakepiau gerai įkaitintoje keptuvėje ir sudėjau į suminkštėjusius kopūstus..kai bulvės buvo link išvirimo pabaigos, sumečiau paskrudintas keptuvėje dešreles ir viską pagardinau pomidorų padažu bei grietine..galite dėti mėgstamų prieskonių, bet man apart druskos čia nieko netrūko..nesigiriant, bet troškinukas gavosi gardus..:) na štai, atėjo metas valgyti..;)


2011 m. liepos 4 d., pirmadienis

SENELIUKAS

šiandien besisukiodama virtuvėje vėl pamačiau seneliuką apie kurį nusprendžiau parašyti..:) visada atsiranda šypsena jį pamačius..ir žaviuosi jo užsispyrimu ir ištverme kasdien išeiti pasivaikščioti..kiek tenka užmatyti - tai du kartus į dieną tikrai..ir nesvarbu koks oras ar metų laikas..lyja ar saulė šutina, sniego iki pusnų ar vėjas stiprus..čia delsi šunį išvesti ir lauki kol oras pasitaisys..o seneliukas susigalvojęs savo ir sąžiningai vaikštinėja..:) spėju, kad jam apie 70m, jei ne daugiau..vien į jį žiūrint, maloniai nuteikia - įšokęs į kedukus, treninginės kelnės ir ausinukas..:) pagalvojau, kad su apranga niekada nesiskiria, bet teko sutikti parduotuvėje - džinsiukai, marškinukai ir švarkelis, pasitempęs - gražu ir pavydu žiūrėti, kad tokio amžiaus žmogus neverkšlena, o gyvena..:) to norisi palinkėti visiems..;)

LENGVOS SALOTOS

greitai ir lengvai vakarienei idealiai tinka salotos, kurios pagaminamos itin paprastai..tiksliau tai - šaldytuvo lentynų "prašlavimo" atvejis..griebiam, ką turim ir gaminam..:)

naudojau:

  • salotas;
  • pievagrybius;
  • netikrą zuikį;
  • pomidorus;
  • sūrį;
  • alyvuoges;
  • alyvuogių aliejų, druską, j.pipirus;
viską išdėliojame lėkštėje, imame šakutę ir valgome su pasimėgavimu..;)


2011 m. liepos 3 d., sekmadienis

ŠAŠLYKAI, BARBECIU KEPSNIAI

per atostogas vien grynu oru sotus nebūsi..:) daugiabutyje neprikepsi nei šašlykų, nei kepsnių..tad nepraleidom kaimukyje progos jų išsikepti..;) pirmiausiai žinoma buvo įkurtas laužas ;)

 naudojau:


šašlykams
  • kiaulienos kumpį;
  • actą, sojos padažą;
  • svogūnus, j.pipirus, lauro lapelius;
kepsniams
  • barbeciu marinatą - 1 variantas;
  • sojos padažą, grūstas aitriąsias paprikas - 2 variantas;
garnyrui 
  • cukiniją, baklažaną, geltonąją ir raudonąją paprikas;
  • druską, baltuosius pipirus, druską;
  • pomidorus, agurkus;
na, kaip viską marinuoti, manau pasakoti neverta..šie gardumynai buvo iškepti ne per vieną vakarą - būtų tikra beprotybė tiek sukišti į skrandį..:)) garnyrui valgėme tik daržoves - keptas ir žalias..visiškai nepasigedome ryžių..;) šašlykai gavosi su rūgštele, kepsniai sultingi..dabar jau pilna burna seilių, prisiminus skonį..:))


 1 kepsnių marinavimo variantas
 2 kepsnių marinavimo variantas
na ir kaip be viską prižiūrinčių papildomų dar dviejų akių..;)

ATOSTOGŲ MALONUMAI ;)

tas saldus žodis - atostogos :) žinau, kad žiūrint į atostogaujančius visada ima baltas pavydas - pažįstamas jausmas ar ne?:) bet kol dar jomis gyveni ir kol dar visos euforijos "nenumušė" darbas, vis tik noriu pasidalinti keliomis akimirkomis iš savo kaimuko, kurį vadinu giria :))
kaifas sėdėti sode, klausyti paukščiukų pypavimų, jausti, kaip vėjas "kedena" net blakstienas..:)) kvėpuoti tikrai grynu oru..tokiomis akimirkomis pajunti, kad  iš tikrųjų gyveni..;)