2016 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

BULVIŲ VIRTINUKAI SU MOCARELA IR KIAULIENOS ŠONINE

Itališkus virtinukus gnocchi galite pasigaminti patys, bet aš perku jau paruoštus, kai norisi greitos ir skanios vakarienės :)

  • 500 g bulvių virtinukų gnocchi;
  • 1 nedidelės cukinijos;
  • 30 g tarkuoto parmezano;
  • 100 g rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 150 g raudonųjų vyšninių pomidorų;
  • 30 g džiovintų pomidorų;
  • 20 vnt. mocaleros rutuliukų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Bulvių virtinukus virkite pasūdytame vandenyje 3-4 min. Kai išvirs, nukoškite. 
  2. Kepimo indą pašlakstykite aliejumi, sudėkite bulvių virtinukus, nedideliais gabalėliais pjaustytą cukiniją, tarkuotą parmezaną, griežinėliais pjaustytą kiaulienos šoninę, pusiau perpjautus vyšninius pomidorus, smulkiais kubeliais - džiovintus pomidorus, sudėkite mocarelos rutuliukus, pagardinkite žiupsneliu druskos, maltais juodaisiais pipirais ir viską atsargiai išmaišykite.
  3. Kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-15 min., kol patiekalas gražiai pagels.
Skanaus ;)


idėja iš "Rimi" lankstinuko;

2016 m. lapkričio 24 d., ketvirtadienis

JAUTIENOS STEIKAS SU HOLLANDAISE PADAŽU

Paruošti hollandaise padažą visai nesudėtinga. Įprasta jį pateikti prie benedikto kiaušinių, bet puikiai derėjo ir prie jautienos steiko :)

padažui:
  • 70 g sviesto;
  • 2 kiaušinių trynių;
  • 1 a.š. baltojo vyno acto;
  • 1 v.š. vandens;
  • citrinos sulčių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių baziliko lapelių;
  1. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Kepkite didkepsnį po 2-3 minutes iš abiejų pusių. Tuomet pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, suvyniokite į foliją ir palikite 5 min. pastovėti.
  2. Padažui: ant nedidelės ugnies išlydykite sviestą, palikite pastovėti, kad pieno likučiai nusėstų į dugną, o geltoną ištirpusį sviestą supilkite į atskirą indą. Puode užkaiskite vandenį, ant jo statykite stiklinį arba metalinį dubenį (žiūrėkite, kad nesiliestų prie vandens), kuriame sudėti kiaušinių tryniai, actas, vanduo. Pradėkite plakti ir po truputį pilti sviestą. T.y. pradžiai po šaukštelį ir kai matysite, kad viskas jungiasi į vienalytę masę, galima pilti ir po didesnį kiekį sviesto. Plakite nuolat, kol padažas gausis balsvai gelsvos spalvos ir sutirštės, panašiai, kaip majonezas, bet kiek skystesnis. Tuomet nukelkite dubenį nuo puodo, pagal skonį įpilkite citrinos sulčių, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, suberkite pjaustytus baziliko lapelius. Jeigu norėsis skystesnio padažo, galite įpilti šauktą vandens.
  3. Patiekite iškeptą didkepsnį su padažu ir mėgstamu garnyru.
Skanaus ;)


2016 m. lapkričio 19 d., šeštadienis

KALAKUTIENOS SRIUBA SU PUPELĖMIS

Lėkštė šildančios sriubos puikiai nuteikia lietingą ir vėsią dieną. Sotu, skanu ir greitai paruošiama.

  • 1 svogūno;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 500 g kalakutienos;
  • žiupsnelio grūstų čili paprikų;
  • 1 a.š. džiovintų raudonėlių;
  • 1 a.š. džiovintų bazilikų;
  • 400 ml konservuotų smulkintų pomidorų;
  • 400 ml vištienos sultinio;
  • 240 g konservuotų raudonųjų pupelių;
  • tarkuoto parmezano sūrio;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Į puodą įpilkite šiek tiek aliejaus, sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną. Kai suminkštės, sudėkite smulkiai pjaustytą česnako skiltelę, permaišykite ir dėkite kubeliais pjaustytą kalakutieną. Maišydami kepkite ~7 min.
  2. Tuomet suberkite džiovintus raudonėlius, bazilikus, supilkite konservuotus pomidorus, vištienos sultinį, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir sumažinę kaitrą virkite apie 10-15 min. Galiausiai sudėkite konservuotas pupeles, užvirkite ir išjunkite ugnį.
  3. Prieš patiekiant, užberkite tarkuoto parmezano sūrio.
Skanaus ;)


idėja iš "Rimi" lankstinuko;

2016 m. lapkričio 17 d., ketvirtadienis

ŠILTOS SALOTOS SU TRIUŠIENOS JUOSTELĖMIS

Šiltos salotos iškeptos vienoje skardoje - greitai ir skaniai :) Ir daržoves galite padėlioti pagal savo skonį.


  •  200 g "Lapino puotos" švž. triušienos juosmeninės dalies file;
  • 30 g džiūvėsėlių;
  • 10 g tarkuoto parmezano;
  • 1 kiaušinio;
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 1 svogūno;
  • 2 pomidorų;
  • 150 g brokolių;
  • 0,5 a.š. kajeno pipirų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • saujelės pjaustytų aisbergo salotų;
  1. Dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, parmezano sūrį, įberkite žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų. Kitame dubenyje išplakite kiaušinį.
  2. Nuo triušienos file nupjaustykite plėveles. Merkite į kiaušinio plakinį, apvoliokite džiūvėsėlių mišinyje ir dėkite į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi.
  3. Kepimo skardoje eilėmis išdėliokite juostelėmis supjaustytą papriką, kubeliais - svogūną, žiedynėliais išskirstytą brokolį. Daržovės apibarstykite kajeno pipirais, druska, maltais juodaisiais pipirais ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-30 min.
  4. Į lėkštės vidurį dėkite pjaustytas aisbergo salotas, aplinkui išdėliokite keptas daržoves, triušienos file ir užpilkite susidariusiu padažu.
Skanaus ;) 


2016 m. lapkričio 13 d., sekmadienis

KEPTA ANTIENA SU RYŽIAIS IR ŠPINATAIS

Toks paprastas ir labai skanus patiekaliukas, kuriam nesugaišite daug laiko. Antieną galite pakeisti vištienos krūtinėle ar kumpelių mėsa, labai tiks ir triušiena.


padažui:
  • 6 v.š. sojos padažo;
  • 1 v.š. rudojo cukraus;
  • 1 v.š. sezamų aliejaus;
  • 0,5 a.š. kajeno pipirų;
  • 0,5 a.š. malto imbiero;
  • 0,5 a.š. malto kumino;
  • pagal skonį citrinos sulčių;
  1. Dubenėlyje sumaišykite visus padažui išvardintus ingridientus.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, pakepkite porą minučių. 
  3. Tuomet kepti suberkite smulkiai supjaustytas česnako skilteles ir kai tik pasklis aromatas, dėkite antienos mėsytę. Troškinkite apie 10-15 min.
  4. Dėkite virtus ryžius, supilkite padažą, pagreitinkite ugnį ir maišant kepkite, kol padažas išgaruos. 
  5. Išjunkite ugnį, suberkite svogūnų laiškus, špinatus ir permaišykite. 
Skanaus ;)


2016 m. lapkričio 12 d., šeštadienis

MĖSOS VYNIOTIS SU DARŽOVIŲ IR SŪRIO ĮDARU

Vyniotiniu sočiai pavaišinsite savo namiškius, o gal net pavaišinsite svečius :) Vietoj šaldytų daržovių įdaro galite pakepti savo mėgstamas daržoves, kaip pvz.: paprikos, porai, morkos, grybai ir pan.


  • 500 g maltos jautienos;
  • 500 g maltos kiaulienos;
  • 2 kiaušinių;
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių;
  • 1 a.š. džiovintų raudonėlių;
  • 1 a.š. maltos raudonosios paprikos;
  • 400 g šaldytų daržovių (naudojau kinietiškų rinkinį);
  • ~200 g fermentinio sūrio (10 apvalių griežinėlių);
  • 200 g pjaustytos šaltai rūkytos šoninės;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Į dubenį sudėkite maltą jautieną, kiaulieną, įmuškite kiaušinius, suberkite čiobrelius, raudonėlius, raudonąją papriką, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išminkykite.
  2. Daržoves pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus tol, kol išgaruos skystis ir įberkite žiupsnelį druskos. Palikite atvėsti.
  3. Imkite folijos lakštą, patepkite šiek tiek aliejumi, dėkite faršą ir suformuokite ~25 cm pločio ir ~45 cm ilgio stačiakampį (svarbu, kad tokio ilgio vyniotinį skersai įtalpintumėt į skardą). 
  4. Išdėliokite sūrį, kepintas daržoves, tačiau ne iki pat kraštų. Tuomet folijos pagalba per ilgį susukite vyniotinį (video, kaip tai padaryti, žiūrėkite čia). 
  5. Ant tos pačios folijos vieną prie kitos išdėliokite šoninės juostelės, uždėkite vyniotinį ir susukite.
  6. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, dėkite vyniotinį, uždenkite folija ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~1 val., tuomet nuimkite foliją, nustatykite 200 laipsnių kaitrą ir kepkite, tol. kol vyniotinis gražiai apskrus.
  7. Patiekti galite su bulvių koše, ryžiais ar kitu mėgstamu garnyru.
Skanaus :)


2016 m. lapkričio 6 d., sekmadienis

ANTIENOS KULŠELĖS KEPTOS ORKAITĖJE SU DARŽOVIŲ SALOTOMIS

Ar pažįstamas jausmas, kai minčių, ką gaminti visiškai nėra, o skrandis "piktas" ir reikalauja maisto?:) Tokiais atvejais labai gelbsti pusfabrikačiai ir ne bet kokie, o kokybiški ir be galo skanūs. Šeimynai nustebinti ar svečius pavaišinti tikrai verta.

salotoms:
  • 240 g konservuotų raudonųjų pupelių;
  • 2 agurkėlių;
  • 2 pomidorų;
  • 0,5 geltonosios paprikos;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių petražolių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Nuo indelio nuimkite kartoninę įmautę ir neatidarytą indelį kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 val.
  2. Salotoms: į dubenį sudėkite konservuotas pupeles, pjaustytus agurkėlius, pomidorus, papriką, petražoles. Pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite.
  3. Iškeptas kulšeles patiekite su salotomis.
Skanaus ;)

2016 m. lapkričio 5 d., šeštadienis

JOGURTINIS KEKSAS SU VYŠNIŲ KREMU

Jei prisišaldėte uogų, pats laikas panaudoti skaniam kekso kremui. Originaliame recepte naudojo juoduosius arba raudonuosius serbentus, bet vyšnios čia labai tiko, nes taip pat turi rūgštelės.

 keksui:

  • 100 g minkšto sviesto;
  • 75 g cukraus;
  • 2 kiaušinių;
  • 25 g natūralaus jogurto;
  • 125 g miltų;
  • 1 a.š. kepimo miltelių;
kremui:
  • 100 g vyšnių;
  • 100 g cukraus;
  • 150 g natūralaus jogurto;
  • 250 ml grietinėlės 36%;
  • 15 g želatinos;
  • 45 ml vandens;
  1. Keksui: minkštą sviestą ir cukrų plakite su cukrumi iki purios masės. Tuomet muškite po vieną kiaušinį, kiekvieną paplakdami apie 1 minutę. Sudėkite jogurtą ir išplakite iki vienalytės masės. Tuomet suberkite miltus, kepimo miltelius ir kuo trumpiau išmaišykite šauktu (ne mikseriu). Gautą masę supilkite į kekso formą išklotą kepimo popieriumi ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-35 min. Kai atvės, perpjaukite į 3 lakštus.
  2. Kremui: želatiną užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti.Į puodą sudėkite vyšnias, 50 g cukraus ir virkite, kol ištirps cukrus ir šiek tiek nugaruos skysčio (vyšnias patraiškykite su šaukštu). Į karštas vyšnias sudėkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ji ištirps. Kai atvės, sumaišykite su jogurtu. Grietinėlę su likusiu cukrumi išplakite iki standumo ir sumaišykite su jogurto bei vyšnių mase.
  3. Į kekso formą dėkite kekso lakštą ir pusę kremo, tada ant viršaus dėkite vėl lakštą ir likusią dalį kremo, uždenkite likusiu lakštu. Dėkite į šaldytą kelioms valandoms arba nakčiai į šaldytuvą.
  4. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.
Skanaus ;)

p.s. naudojau Alma graikinį jogurtą, kuris konsistencija labai panašus į pertrintą varškę.


2016 m. lapkričio 3 d., ketvirtadienis

ORKAITĖJE KEPTOS BULVIŲ SKILTELĖS SU PARMEZANU IR ČESNAKINIU PADAŽU

Jei suplanuosite savaitgalį gaminti užkandžių, siūlau į meniu įtraukti šias bulvių skilteles. Paruošti paprasta, o valgyti labai gardu :)


  •  ~ 1 kg bulvių;
  • 1 a.š. kajeno pipirų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 40 g tarkuoto parmenzano sūrio;
padažui:
  • 3 v.š. majonezo;
  • 3 v.š. grietinės;
  • 1 išspaustos česnako skiltelės;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių krapų;
  • druskos;
  • Bulvių neskuskite, bet labai kruopščiai nuplaukite šepetėliu.
  • Supjaustykite bulves skiltelėmis, sudėkite į dubenį, suberkite kajeno pipirus, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, permaišykite ir išdėliokite skardoje išklotoje kepimo popieriumi.
  • Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. arba tol, kol bulvės iškeps.
  • Likus 5 min. iki kepimo pabaigos apibarstykite tarkuotu parmezano sūriu ir pabaikite kepti.
  • Patiekite su paruoštu padažu.
Skanaus ;)

patarimas: kepimo metu skilteles apverskite, kad apskrustų iš abiejų pusių.


2016 m. lapkričio 1 d., antradienis

KYNVOS SALOTOS SU BROKOLIAIS IR DŽ.SPANGUOLĖMIS

Tokias salotas dažniausiai valgau viena ir man tai yra gėrių gėris :)


 2 porcijoms:
  • 100 g kynvos (bolivinės balandos);
  • 200 g brokolių;
  • 40 g džiovintų spanguolių;
  • 40 g "Arimex" mišinio salotoms;
padažui:
  • 4 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 2 v.š. baltojo vyno acto;
  • žiupsnelio malto kumino;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Kynvą išvirkite pasūdytame vandenyje.
  2. Brokolį suskirstykite mažais žiedynėliais ir virkite pasūdytame vandenyje arba garinkite keletą minučių. Tuomet iš karto perliekite šaltu vandeniu.
  3. Sausoje keptuvėje pakepinkite mišinį salotoms ir palikite atvėsti.
  4. Į dubenį sudėkite kynvą, brokolius, spanguoles, pakepintą mišinį salotoms, supilkite paruoštą padažą iš išvardintų ingridientų ir viską gerai išmaišykite.
Skanaus ;)

Receptas ruoštas "riesutai.lt"