2019 m. sausio 30 d., trečiadienis

KIAULIENOS FARŠO APKEPAS SU RYŽIAIS, GRYBAIS IR DARŽOVĖMIS

Puikus patiekalas gavosi iš likučių, kas buvo šaldytuve. Nebijokite ir būtinai eksperimentuokite savo virtuvėje :) Patiekalas iš tiesų sotus, todėl privalgymui reikės vos kelių gabalėlių.


5-6 porcijos:

  • 1 kg kiaulienos faršo;
  • 2 kiaušinių;
  • 30 g nevirtų ryžių;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių petražolių;
  • druskos (minimaliai), maltų juodųjų pipirų;
  • 130 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 60 g tarkuoto kietojo sūrio;
viršutiniam sluoksniui:
  • 1 didelio svogūno;
  • 2-3 morkų;
  • 2-3 v.š. pomidorų padažo;
  • 150 g marinuotų kelmučių;
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių;
  • 1 a.š. džiovintų česnako granulių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Į dubenį sudėkite kiaulienos faršą, įmuškite kiaušinius, suberkite ryžius, petražoles, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išminkykite.
  2. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstykite faršą.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną, per burokinę tarką sutarkuotas morkas ir kepkite, kol daržovės suminkštės. Tuomet dėkite pomidorų padažą, kelmučius, suberkite čiobrelius, česnaką, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite. 
  4. Keptuvė turinį uždėkite ant faršo ir tolygiai paskirstykite. Užberkite fermentinį ir kietąjį sūrį.
  5. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~40 min., tuomet pakelkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite dar ~10 min., kol viršus gražiai apskrus.
Skanaus ;)


2019 m. sausio 27 d., sekmadienis

KEPTOS ŠIRDELĖS SU MARINUOTAIS KELMUČIAIS

Lengvai paruošiamas patiekalas, kuriam puikaus skonio priduoda marinuotų agurkų rūgštelė ir šiek tiek saldumo nuo medaus ;)


2-3 porcijos:
  • 500 g "Lapino puotos" šviežių ančiukų širdelių;
  • 2 nedidelių svogūnų;
  • 150 g marinuotų kelmučių;
  • 3 marinuotų agurkų;
  • 1 v.š. medaus;
  • 0,5 a.š. džiovintų krapų;
  • 1 a.š. maltų raudonųjų paprikų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Nuo širdelių nupjaukite "riebaliuką" ir perpjaukite išilgai.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir ant šiek tiek ant stipresnės nei vidutinės kaitros kepkite širdeles ~10 min., arba tol kol gražiai apskrus.
  3. Dėkite žiedais pjaustytus svogūnus, kepkite kol jie suminkštės. Tuomet dėkite marinuotus kelmučius, gabalėliais pjaustytus agurkus, medų, suberkite krapus, papriką, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, viską gerai išmaišykite ir pakepkite keletą minučių, kol viskas sušils.
  4. Patiekite su orkaitėje keptomis bulvytėmis ar kitu mėgstamu garnyru.
Skanaus :)

2019 m. sausio 26 d., šeštadienis

ORKAITĖJE KEPTI KIAULIENOS ŠONKAULIUKAI SU BULVYTĖMIS

Vis skaitydavau ir galvodavau, kad norint iškepti sultingus šonkaulius, juos būtina prieš tai apvirti. Tačiau galiu patikinti, kad marinuotus šonkauliukus iš karto galite šauti į orkaitę kepimui ir mėgautis sultinga mėsyte :)


4 porcijos:
  • 1 kg kiaulienos šonkaulių;
  • 4 v.š. sojos padažo;
  • 4 v.š. balzamiko acto;
  • 4 v.š. aliejaus;
  • 2 v.š. skysto medaus;
  • 1 a.š. maltos raudonosios paprikos;
  • 1 a.š. malto kumino;
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių;
  • 0,5 a.š. kajeno pipirų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • ~1 kg mažų bulvyčių;
  1. Paruoškite marinatą iš išvardintų ingridientų. Sudėkite supjaustytus šonkauliukus ir marinuokite ~2 val.
  2. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite kruopščiai nuplautas bulvytes, šonkauliukus su visu marinatu. Viską gerai išmaišykite, tolygiai paskirstykite ir kepkite 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~50 min. arba tol, kol viskas bus iškepę.
Skanaus ;)

2019 m. sausio 20 d., sekmadienis

SŪRIU UŽKEPTOS TORTILIJOS SU TUNU

Ar ruošite šias tortilijas savaitgalio pusryčiams, ar vaišinsite svečius - jūsų pasirinkimas. Tik žinokite, kad jos skanios tiek šiltos, tiek atvėsusios. Svarbiausia, kad įdaras nebūtų per skystas ir tortilijos nepermirktų.


8 vnt.:
  • 8 vnt. mažesnių tortilijų;
  • 2 skardinių konservuoto tuno aliejuje (224 g gryno svorio);
  • 1 mėlynojo svogūno;
  • 140 g konservuotų kukurūzų;
  • 1-2 vnt. marinuotų agurkų;
  • 2-3 v.š. majonezo;
  • ~100 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių krapų;
  • maltų juodųjų pipirų;
  1. Į dubenį sudėkite per sietelį nuvarvintą tuną, smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną ir marinuotą agurką, suberkite kukurūzus, įdėkite majonezą, daugiau nei pusę tarkuoto fermentinio sūrio, pjaustytus krapus, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
  2. Paruoštą įdarą padalinkite ant tortilijų ir susukite.
  3. Tortilijas sudėkite į kepimo indą išklotą kepimo popieriumi, ant viršaus užberkite likusį tarkuotą fermentinį sūrį ir kepkite 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje tol. kol sūris išsilydys ir tortilijos gražiai apskrus.
Skanaus ;)

2019 m. sausio 19 d., šeštadienis

JAUTIENOS MĖSAINIAI SU KEPTOMIS DARŽOVĖMIS

Jei labai užsinorėsite naminių mėsainių, o namuose nei vienos šviežios daržovės ar salotų lapų - tai nebėda :) Kuo puikiausiai paruošite su keptomis daržovėmis ir bus laaabai skanu :)


2 porcijoms:
  • 2 vnt. mėsainiams skirtų bandelių;
  • 2 vnt. x 150 g "Kitchen me" brandintų jautienos maltinių;
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 2 nedidelių svogūnų;
  • žiupsnelio tarkuoto kietojo sūrio;
  • pagal poreikį mėgstamo padažo;
  • pagal poreikį marinuotų agurkų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Papriką ir svogūnus supjaustykite žiedais ir kepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus ant vidutinės ugnies tol, kol daržovės suminkštės. Galiausiai pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, viską permaišykite ir atidėkite į šalį.
  2. Kitoje keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir dėkite kepti kambario temperatūros jautienos maltinius. Ir kai bus beveik apskrudus kita pusė, ant viršaus sudėkite keptas daržoves, užberkite po žiupsnelį sūrio ir pabaikite viską kepti.
  3. Mėsainių bandelių vidų apskrudinkite sausoje keptuvėje.
  4. Bandelės puselę patepkite mėgstamu padažu, dėkite marinuoto agurko griežinėlius, iškeptą maltinį, uždenkite kita bandelės pusele ir iš karto patiekite.
Skanaus ;)

2019 m. sausio 17 d., ketvirtadienis

VIŠTIENOS APKEPAS SU JUODOSIOMIS PUPELĖMIS IR KUKURŪZAIS

Jūs tik pažiūrėkite koks spalvingas patiekalas ir skonio atžvilgiu jis tikrai vertas dėmesio :)


4 porcijos:

  • 450 g vištienos krūtinėlės;
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 0,5 a.š. maltos raudonosios paprikos;
  • 0,5 a.š. maltos rūkytos raudonosios paprikos;
  • 0,5 a.š. malto kumino;
  • 65 g konservuotų juodųjų pupelių;
  • 140 g konservuotų kukurūzų;
  • žiupsnelio pjaustytų marinuoto jelapeno;
  • 8-10 vyšninių pomidorų;
  • 120 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 125 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Vištienos krūtinėlę ir raudonąją papriką supjaustykite stambesniais kubeliais. Suberkite maltas paprikas, kuminą, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite vištieną su paprika. Kepkite ant stipresnės ugnies apie 8 min. arba tol, kol vištienos gabalėliai bus iškepę.
  3. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite iškeptą vištieną, suberkite juodąsias pupeles, kukurūzus, jelapeną, į keturias dalis perpjautus vyšninius pomidorus, užberkite fermentinio sūrio ir kepkite 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje tol kol sūris išsilydys ir apskrus.
  4. Kiaulienos šoninę supjaustykite šiaudeliais, apskrudinkite sausoje keptuvėje ir perdėkite ant popierinio virtuvinio rankšluoščio, kad susigertų riebalų perteklius. 
  5. Ant iškepusio apkepo užberkite šoninę ir iš karto patiekite.
Skanaus ;)

2019 m. sausio 15 d., antradienis

JAUTIENOS STEIKAS SU RAUDONOJO SVOGŪNO PADAŽU

Padažas ypač dera prie kepto steiko. Kad atsiskleistų puikus jo skonis, prieš patiekiant, būtinai palaikykite šaldytuve ~1 val.


2 porcijoms:
  • 2vnt. x 220 g "Kitchen me" sausai brandintų jautienos didkepsnių;
  • 0,5 a.š. druskos;
  • 0,5 a.š. maltų juodųjų pipirų;
  • 0,5 a.š. česnako miltelių;
  • 0,5 a.š. malto kumino;
  • 0,5 a.š. džiovinto raudonėlio;
  • 0,5 a.š.  kajeno pipirų;
  • 2 v.š. aliejaus;
padažui:
  • 2 v.š. pjaustytų šviežių petražolių;
  • 30 g smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno;
  • 1 smulkiai pjaustytos česnako skiltelės;
  • 0,5 a.š malto kumino;
  • žiupsnelio kajeno pipirų;
  • 1 v.š. raudonojo vyno acto;
  • žiupsnelio cukraus;
  • 4-6 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Padažui išvardintus ingridientus sudėkite į dubenėlį, viską gerai išmaišykite, dėkite į šaldytuvą ir palikite 1 val.
  2. Kambario temperatūros jautienos kepsnius aptepkite aliejumi.
  3. Dubenėlyje sumaišykite išvardintus prieskonius ir iš abiejų pusių apibarstykite kepsnius.
  4. Įkaitinkite keptuvę, dėkite paruoštus kepsnius ir kepkite iš abiejų pusių po keletą minučių. Tuomet suvyniokite į foliją ir palikite pastovėti šiltai ~5min.
  5. Jautienos steikus tiekite su apkeptomis bulvėmis ir paruoštu padažu.
Skanaus ;)

2019 m. sausio 13 d., sekmadienis

ORKAITĖJE ANT GROTELIŲ KEPTA KIAULIENOS ŠONINĖ

Keptos šoninės orkaitėje privalumai - mažiau riebalų, traški mėsytė, vienu metu iškepti visi gabalėliai. Kol mėsa kepa, pasiruoškite "žaliąją" bulvių košę :)


  4-5 porcijos:
  • 10 vnt. (800g) kiaulienos šoninės gabalėlių;
  • kajeno pipirų, druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 3 svogūnų;
  • 6-8 vidutinio dydžio bulvių;
  • poros saujų šaldytų žaliųjų žirnelių;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių krapų;
  • ~50 g sviesto;
  1. Šoninės gabalėlius iš abiejų pusių apibarstykite kajeno pipirais, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  2. Sudėkite ant grotelių šoninę ir šalia išdėliokite griežinėliais pjaustytus svogūnus. Po grotelėmis pakiškite skardą išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai tik gražiai apskrus viena pusę, apverskite ir apskrudinkite kitą pusę.
  3. Supjaustytas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Visai baigiant joms virti, įdėkite žirnelius ir kai tik jie suminkštės, išjunkite ugnį. Ne pilnai nupilkite vandenį, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, krapus ir viską sublenderiuokite.
  4. Patiekite keptą šoninę su svogūnais, bulvių koše ir marinuotais agurkais.
Skanaus ;)

2019 m. sausio 12 d., šeštadienis

TROŠKINUKAS ORKAITĖJE SU MĖSYTE IR DARŽOVĖMIS

Šildantis troškinukas orkaitėje - tokie niekada nepabosta, juo labiau, kai už lango vis dar karaliauja vėsūs orai.


4 porcijoms:
  • 500 g "Lapino puotos" šviežios triušienos mėsos; (galite keisti į vištienos krūtinėlę);
  • 8 vidutinio dydžio bulvių;
  • 1 svogūno;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • 1 a.š. maltos raudonosios paprikos;
  • 200 g šviežių pievagrybių;
  • 100 g šviežių špinatų;
  • 100 g vyšninių pomidorų;
  • 100 g grietinėlės arba 2-3 v.š. grietinės;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • karšto vandens;
  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite stambesniais kubeliais pjaustytas nuskustas bulves, kubeliais - svogūną. Kepkite ant šiek tiek stipresnės ugnies, kol viskas gražiai apskrus.
  2. Tuomet sudėkite triušienos gabalėlius ir kepkite dar apie  5-7 min. 
  3. Galiausiai dedame per pusę perpjautus vyšninius pomidorus, griežinėliais pjaustytus pievagrybius, įspauskite česnakus, maltą papriką, viską pagardiname druska, maltais juodaisiais pipirais, gerai išmaišome ir pakepame 2-3 min.
  4. Keptuvės turinį sudedame į gilesnį troškinimo indą, įpilame karšto vandens, kad ne pilnai iki pusės apsemtų, supilame grietinėlę ar grietinę, permaišome ir troškiname 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-30 min.
  5. Galiausiai sudedame špinatus, išmaišome ir iš karto patiekiame.
Skanaus ;)

2019 m. sausio 10 d., ketvirtadienis

BULVINĖ PICA

Laikas savaitgalio picai ir ne bet kokiai, o šį kartą pagrindas paruoštas iš bulvių. Ji "neapsunkino" skrandžio, gavosi labai gardi ir tikrai verta dėmesio. Galite formuoti apvalias picas, bet aš rinkausi gaminti vieną didelę :)


4-6 porcijos:

  • 1,8 kg bulvių su lupenomis (nuskustų gavosi ~1,2 kg);
  • 1 svogūno;
  • 3 kiaušinių;
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio (naudojau Džiugo);
  • 4 a.š. aliejaus;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 1 didelio pomidoro;
  • 125 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 150 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • džiovinto raudonėlio;
  1. Nuskustas bulves sutarkuokite per stambią burokinę tarką. Ir galite dalimis arba rankomis nusunkti, kiek galima daugiau skysčio, arba tai padaryti sudėjus į rankšluostį.
  2. Tarkuotas bulves dedame į dubenį, suberiame smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną, tarkuotą kietąjį sūrį, supilame išplaktus kiaušinius, pagardiname druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišome.
  3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Tolygiai paskleiskite bulvių masę ir kepkite 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~40 min.
  4. Tuomet ant viršaus išdėliokite griežinėliais pjaustytą pomidorą, kubeliais pjaustytą kiaulienos šoninę, pabarstykite džiovinto raudonėlio, užberkite fermentinio sūrio ir kepkite dar ~15 min. arba tol, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
Skanaus ;)

2019 m. sausio 8 d., antradienis

MAKARONŲ APKEPAS SU SKRANDUKAIS IR DARŽOVĖMIS

Tokie apkepai labai neįpareigojantys, nes tereikia sudėti mėgstamus ingridientus, užbarstyti sūrio ir viską užkepti orkaitėje - nem :)


4-6 porcijos:
  • 500 g "Lapino puotos" šviežių ančiukų skrandukų;
  • 3 lauro lapelių, kelių grūdelių juodųjų pipirų, žiupsnelio druskos;
  • 400 g makaronų (naudojau speltos);
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 150 g pievagrybių;
  • 100 g vyšninių pomidorų;
  • 100 g šviežių špinatų;
  • 1 a.š. česnako miltelių;
  • 1 a.š. maltos raudonosios paprikos;
  • žiupsnelio pjaustytų marinuoto jelapeno;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 3-4 v.š. pomidorų padažo;
  • ~200 g fermentinio sūrio;
  1. Puode užvirkite vandenį, sudėkite lauro lapelius, pipirus, druską, skrandukus ir virkite ant vidutinės ugnies 30-40 min.
  2. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite pilnai vandenį ir atidėkite į šalį.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite juostelėmis pjaustytą papriką, griežinėliais - pievagrybius ir kepkite ant stipresnės ugnies. Kai tik daržovės suminkštės, sudėkite per per pusę perpjautus vyšninius pomidorus, juostelėmis - skrandukus, pomidorų padažą, česnako miltelius, maltą papriką, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, viską gerai išmaišykite. Išjunkite ugnį, sudėkite špinatus, makaronus ir dar kartą gerai viską išmaišykite.
  4. Viską sudėkite į kepimo indą išklotą kepimo popieriumi, ant viršaus pabarstykite tarkuoto fermentinio sūrio ir kepkite 200-210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 min. arba tol, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
Skanaus ;)

SŪRYME MARINUOTAS VIŠČIUKAS KEPTAS ORKAITĖJE ANT GROTELIŲ

Taip paruoštas viščiukas gaunasi itin sultingas, mėsytė minkšta. Šiuo atveju paruošimo būdai galimi keli, t.y. išskleistą kepti ant grotelių, visą viščiuką kepti ant grotelių arba visą kepti skardoje padėtą ant mėgstamų daržovių (bulvių, morkų, svogūnų, burokėlių ir pan.). Jei norite tarškios odelės, jis turi būti "pakeltas" nuo skardos, kad nesitroškintų savo sultyse.


4-5 porcijoms:

  • 1,8 kg viščiuko;
  • 3 l šalto vandens;
  • 6 v.š. druskos;
  • 2 šakelių šviežio rozmarino;
  • kelių šakelių šviežio čiobrelio;
  • 5 didelių skiltelių česnako;
  • ~50 g kambario temperatūros sviesto;
  1. Į didelį puodą supilkite vandenį, suberkite druską ir maišykite kol ji ištirps. Tuomet sudėkite į kelias dalis perlaužtas rozmarino ir čiobrelio šakeles, sutraiškytas neluptas česnako skilteles, išmaišykite ir panardinkite viščiuką (jis turi būti pilnai apsemtas).
  2. Marinuokite 8-24 val.
  3. Tuomet iš sūrymo išimkite viščiuką, gerai nusausinkite virtuviniu rankšluoščiu.
  4. Perkirpkite per stuburą, apverskite ir stipriai paspauskite ties krūtinėlių viršumi, kad trakšteltų.
  5. Gerai įtrinkite sviestu, šiek tiek pakiškite po odele.
  6. Dėkite ant grotelių, po kuriomis būtinai pakiškite skardą išklotą kepimo popieriumi ir kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~ 1,5val.
  7. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Skanaus ;)