2015 m. rugsėjo 28 d., pirmadienis

LYDEKOS FILE SUKTINUKAI SU KIAULIENOS ŠONINE

Ar kada bandėte pagaminti tokius žuvies suktinukus? Pats laikas būtų išbandyti :) Nuo šoninės suktinukai įgauna puikų skonį, o ir atrodo žavingai.


  • 750 g lydekos filė (6vnt.);
  • 12 vnt. šaltai rūkytos kiaulienos šoninės;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 12 medinių pagalėlių;
  • alyvuogių aliejaus;
  1. Lydekos file kiekvieną gabalėlį perpjaukite išilgai. Gausite 12 gabalėlių, kuriuos iš abiejų pusių apibarstykite maltais juodaisiais pipirais.
  2. Tada ant lydekos uždėkite po šoninės gabalėlį, susukite ir persmeikite mediniu pagalėliu.
  3. Suktinukus išdėliokite kepimo skardoje ant iškloto kepimo popieriaus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. (kepimo laikas priklausys nuo suktinukų storio, būtinai stebėkite).
  4. Patiekite su mėgstamu garnyru ir padažu.
Skanaus ;)


iš interneto platybių

2015 m. rugsėjo 26 d., šeštadienis

KEPTA VIŠTIENA SU KEDRINĖMIS PINIJOMIS IR ŽALIAISIAIS ŽIRNELIAIS

Receptais, kuriems nereikia ilgų marinavimo būdų, nuo šiol pasitikiu visiškai. Nes tokių išbandžiau tikrai ne vieną. Svarbu geri ingridientai ir patiekalas gaunasi skanus :)

  • 4 vištienos ketvirčių;
  • ~200 g šaldytų žaliųjų žirnelių;
  • 50 g kedrinių pinijų riešutų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 citrinos;
  • 200 ml balto sauso vyno;
  • 200 ml vištienos sultinio;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Vištienos ketvirčius padalinkite į dvi dalis (nors tai daryti nebūtina) ir iš abiejų pusių apibarstykite druska bei maltais juodaisiais pipirais.
  2. Į gilesnę kepimo skardą supilkite vyną ir vištienos sultinį.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite vištieną, kad odelė būtų ant keptuvės dugno. Kai odelė apskrus iš karto perdėkite į kepimo skardą ir suberkite kedrines pinijas.
  4. Toje pačioje keptuvėje, kur kepė vištiena, sudėkite į 8 skilteles supjaustytą citriną ir smulkiai supjaustytą česnaką. Pakepinkite apie minutę ir sudėkite į kepimo skardą ant vištienos.
  5. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40min. arba tol, kol vištiena bus iškepus. 
  6. Galiausiai sudėkite žirnelius ir dar palaikykite orkaitėje apie 5 min. 
Skanaus ;)

2015 m. rugsėjo 23 d., trečiadienis

PERLINIŲ KRUOPŲ SU AGURKAIS SRIUBA ŽIEMAI

Tai pirmas kartas, kai sriubą ruošiau žiemai. O iš tikrųjų labai gera idėja, "atvargsti" tą vieną dieną prie puodo ir turi atsargų ilgam :)


  • 500-600 g perlinių kruopų;
  • 700 g morkų;
  • 800 g svogūnų;
  • 800 g pomidorų;
  • 1,5 kg žalių agurkų;
  • 2,5 v.š druskos;
  • 90 g cukraus;
  • 100 ml acto;
  • 200-250 ml aliejaus;
  • kelių lauro lapelių, juodųjų pipirų;
  • pusę pundelio šviežių petražolių;
  1. Išvirkite perlines kruopas.
  2. Svogūnus ir agurkus supjaustykite kubeliais. Morkas sutarkuokite. 
  3. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, tuomet perdekite į dubenį su šaltu vandeniu ir nulupkite odelę. Supjaustykite kubeliais.
  4. Į didelį puodą supilkite aliejų, sudėkite svogūnus, morkas ir pakepinkite keletą minučių. 
  5. Po to suberkite perlines kruopas, pomidorus, agurkus, druską, cukrų, lauro lapelius, juoduosius pipirus. Troškinkite apie 20 min., kol suminkštės agurkai.
  6. Galiausiai supilkite actą, suberkite supjaustytas petražoles, viską gerai išmaišykite ir pakaitinkite keletą minučių.
  7. Gautą masę sudėkite į pasterizuotus stiklainius palikdami 1 cm tarpą ir užsukite dangteliais.
  8. Leiskite atvėsti kambario temperatūroje ir tada laikykite šaltai.
Skanaus ;)

p.s. iš nurodyto kiekio gavosi 10 vnt. 0,5 l talpos stiklainių.


"www.neringa-blogas.com"

2015 m. rugsėjo 16 d., trečiadienis

ROZMARINAIS IR MOCARELA ĮDARYTI VIŠTIENOS SUKTINUKAI

Sultingas vištienos suktinukas tikrai patiks jį valgantiems. Kaip visada, svarbiausia neperkepti ir viskas bus puiku :)


  • 2 vištienos krūtinėlės filė;
  • 4 rozmarinų šakelių+ 1 a.š. susmulkintų lapelių;
  • 100 g mocarelos sūrio;
  • 3-4 riekių sudžiūvusio batono arba maltų džiūvėsėlių (60g);
  • 100 ml pieno;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Vištienos filė perpjaukite išilgai, taip gausis 4 filė. Tuomet kiekvieną išmuškite ploniau, naudodami mėsos plaktuko lygiąją pusę.
  2. Vieną vištienos pusę pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais, ant jos dėkite rozmarino šakelę ir užplėšykite mocarelos sūrio.
  3. Susukite suktinukus ir sutvirtinkite mediniais smeigtukais.
  4. Sudžiūvusį batoną sumalkite, sudėkite susmulkintus rozmarino lapelius, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  5. Suktinukus merkite į pieną, paskui į apvoliokite džiūvėsėliuose, dar kartą ir pieną, ir vėl apvoliokite džiūvėsėliuose.
  6. Sudėkite į kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 min., kol gražiai parus ir sūris išsilydys.
  7. Patiekite su mėgstamu garnyru.
  8. Skanaus ;)
p.s. jei įdūrus peilio galiuku į suktinuko šoną iš jo bėgs skaidrios sultys, tuomet jis jau iškepęs.


iš žurnalo "Virtuvė"

2015 m. rugsėjo 13 d., sekmadienis

KIAUŠINIŲ "DEBESĖLIAI"

Skanus, gražus patiekalas, džiuginantis akį ir skrandį. Patiekti taip keptus kiaušinius galite ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei, jei tik yra noras :)

  • 4 kiaušinių;
  • kelių laiškų svogūnų laiškų;
  • 50 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio;
  • 3 riekelių rūkytos šoninės ar saliamo dešros;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Šoninę arba saliamį pakepinkite keptuvėje iš abiejų pusių tol, kol gražiai apskrus ir padėkite ant popierinio virtuvinio rankšluoščio, kad susigertų riebalų perteklius.
  2. Atsargiai atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius susidėkite į atskirus mažus indelius.
  3. Į baltymus įberkite žiupsnelį druskos ir išplakite iki standžių putų. Tuomet labai atsargiai įmaišykite smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus, šoninę ar saliamį ir tarkuotą parmezano sūrį, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais.
  4. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, šiek tiek pašlakstykite aliejumi ir padalinkite baltymus į 4 "debesėlius" - krūveles. Viduryje padarykite po duobutę. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 4-5 min. arba kol gražiai pradės skursti baltymų krašteliai.
  5. Tuomet į kiekvieną duobutę įdėkite po trynį ir kepkite dar 3-4 min.
  6. Patiekite su mėgstamomis salotomis.
Skanaus ;)

p.s. į baltymus galite įmaišyti kitos savo mėgstamos mėsytės, pridėti įvairių žolelių, špinatų ir pan. Arba baltymus pagardinti tik druska ir maltais juodaisiais pipirais.

2015 m. rugsėjo 6 d., sekmadienis

ĮDARYTI PORTABELLA PIEVAGRYBIAI

Lyg ir pica, ir karšti sumuštiniai, tik pagrindas sveikesnis :) Su tokio dydžio grybais be miela dirbti, aišku, kepant jie susitraukia, bet tas neišvengiama.


  •  280 g portabella pievagrybių (8 vnt.);
  • 0,5 raudonosios paprikos;
  • kelių riekelių saliamio dešros;
  • saujelės šviežių špinatų;
  • kelių šaukštelių pomidorų padažo;
  • ~80 g fermentinio sūrio;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  1. Iš pievagrybių išimkite kotelius ir išvalykite grybų kepurėles. 
  2. Sudėkite ant kepimo popieriaus ištiestos skardos, sudėkite pievagrybius, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  3. Tuomet dėkite smulkiais kubeliais supjaustytą papriką, gabalėliais saliamio dešrą, po kelis špinatų lapelius, uždėkite po pusę šaukštelio pomidoro padažo ir ant viršaus užberkite tarkuoto fermentinio sūrio.
  4. Kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 min. arba tol, kol išsilydys sūris.
Skanaus ;)


iš interneto platybių

2015 m. rugsėjo 5 d., šeštadienis

GELTONŲJŲ POMIDORŲ PADAŽAS SU MORKOMIS

Tai dar vienas geras būdas sunaudoti pomidorus. Padažas gaunasi tirštas ir tinkantis naudotis prie makaronų, mėsos patiekalų, pagardinti picą ir pan. ;)


  • 1,5 kg geltonųjų pomidorų;
  • 1 kg morkų;
  • 3 didelių svogūnų;
  • 5 skiltelių česnako;
  • 2 v.š. druskos;
  • 100 g cukraus;
  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • 2 v.š. acto;
  • 1 v.š. balzaminio acto;
  • 1 v.š. džiovintų bazilikų;
  • kelių čili pipirų (jei norėsite aštrumo);
  1. Pomidorus supjaustykite kubeliais, čili pipirus - griežinėliais, morkas sutarkuokite smulkia tarka arba galite sutarkuoti bulvių tarkavimo mašina.
  2. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite kubeliais pjaustytus svogūnus, česnakus ir patroškinkite keletą minučių. 
  3. Tuomet sudėkite pomidorus, čili pipirus, morkas, druską, cukrų, actą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 1 val. kartais pamaišant, kol nugaruos skystis.
  4. Likus 15 min. iki virimo pabaigos sudėkite bazilikus, balzaminį actą.
  5. Viską sumalkite virtuviniu blenderiu iki vientisos masės ir sudėkite į sterilius stiklainius.
  6. Kai atvės, laikykite šaltai.
Skanaus ;)

p.s. būtinai ragaukite ir pridėkite prieskonių, jei truks. Iš nurodyto kiekio gavosi 5 x 0,5l talpos stiklainių ir dar vienas mažas stiklainiukas.

iš fb grupės "Ruošiame viską žiemai"

2015 m. rugsėjo 3 d., ketvirtadienis

POMIDORŲ PADAŽAS SU SLYVOMIS

Jei turite daug slyvų ir daug pomidorų, tuomet pats laikas pasigaminti šį pomidorų padažą. Saldžiarūgštis ir pikantiško skonio tiks pagardinti daugelį patiekalų ;)

  • 2 kg pomidorų;
  • 500 g mėlynų slyvų;
  • 250 g svogūnų;
  • 200 g cukraus;
  • 1 v.š. druskos;
  • 1 a.š. maltų saldžiųjų paprikos miltelių;
  • 100 ml acto;
  1. Pomidorus, svogūnus ir slyvas (išimkite kauliukus) supjaustykite kubeliais.
  2. Visas daržoves sudėkite į puodą ir retkarčiais pamaišant virkite 1,5 val. 
  3. Tada sumalkite su blenderiu iki vientisos masės, sudėkite visus prieskonius, išmaišykite ir virkite dar apie 0,5 - 1 val. arba tol, kol padažas bus norimo tirštumo.
  4. Išpilstykite į sterilius stiklainiukus, užsukite dangteliais ir palikite atvėsti kambario temperatūroje.
  5. Laikykite vėsioje vietoje.
Skanaus ;)

p.s. viriau iš dvigubo kiekio. Gavosi 6 x 0,5l talpos stiklainiai ir dar vienas mažas 260 ml stiklainiukas.

iš fb grupės "Ruošiame viską žiemai"