2012 m. sausio 30 d., pirmadienis

PYRAGAS SU PERSIKAIS IR JOGURTU

"Aš kol kas papuolu į tą ratą, kurios negamino torto su persikais" - rašiau aš. "Oditele - greit pagamink kokį su savo puikia interpretacija ;)" - rašė Indrė. Jau buvau susipirkus visus produktus ir ryte einant į darbą planavau, kaip grįžus kepsiu šį pyragą, kai netikėtai būnant darbe gavau sms: "įsidėjau jogurtą į darbą". Ane?:) Ir manęs atsiklausti nereikėjo ;)) Taigi, neplanuotai pyragas buvo kepamas kitą dieną ;) Interpretavau remdamasi IndrėsRedos ir AJ receptai jau gamintais pyragais ;) Ačiū, merginos ;)

 pyrago pagrindui:

  • 1 kiaušinis;
  • 2v.š. aliejaus;
  • 80g cukraus;
  • 3 v.š. miltų;
  • 0,5a.š. kepimo miltelių;
  • 0,5a.š. vanilinio cukraus;
jogurtiniam kremui:
  • 350g jogurto su persikais (naudojau ekologišką BIOS firmos);
  • 200ml 35 proc. riebumo grietinėlės;
  • 2v.š. cukraus;
  • 20g želatinos;
  • 100ml vandens;
  • citrinos sulčių (pagal skonį);
  • 800g konservuotų persikų;
1. Pirmiausiai užpilkite želatiną vandeniu, kad ji išbrinktų.
2. Pyrago pagrindui kiaušinį išplakite su cukrumi, kol masė pabals, suberkite vanilinį cukrų. Supilkite aliejų, gerai išmaišykite. Suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Kepimo formą patepkite sviestu ir supilkite tešlą. Kepkite 180laipsnių įkaitintoje orkaitėje (pagrindas iškepęs,kai įsmeigtas medinis pagaliukas bus sausas). Iškepusį pagrindą atvėsinkite formoje.
3. Grietinėlę su cukrumi išplakite iki standžių putų. 
4. Blenderiu sutrinkite gerai nuvarvintas 4 konservuotų persikų puseles.
5. Jogurtą, sutrintus persikus atsargiai sumaišykite su išplakta grietinėle.
6. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite garuose ir atvėsusią supilkite į jogurtinį kremą.
7. Pagal skonį įpilkite citrinos sulčių ir vėl viską gerai išmaišykite.
8. Kremą supilkite ant pyrago pagrindo ir dėkite į šaldytuvą. Kai viršus pradės stingti, papuoškite likusiomis 4 persikų puselėmis ir grąžinkite vėl į šaldytuvą  mažiausiai 3val., kad galutinai sustingtų.

Ooo, kaip ilgai slinko tos valandos ;)) Dar tą patį vakarą paragavom ir likom sužavėti skoniu (momentaliai neliko pusę pyrago;))) Labai rekomenduoju, nepavykti tiesiog negali ;)



2012 m. sausio 27 d., penktadienis

KIAULIENOS FARŠO IR SPANGUOLIŲ UŽKANDUKAI*

Tęsiu savo eksperimentus iš knygos "Virtuvės ekspresas";) Ieškojau patiekalo greitai vakarienei ir žinoma radau;)  Knygoje pavadinta "dešrelių ir vaisų užkandukai" ir naudojamos dešrelės, kadangi neaišku, kokios jos turi būti, naudojau paprasčiausią faršą. Pavadinimas skamba iš tikrųjų juokingai, todėl pervadinau į labiau atitinkantį ;) Savo skoniu kukuliukai labai sužavėjo, rekomenduoju išbandyti ir jums ;)


  • 500g kiaulienos faršo;
  • 25g sviesto;
  • 1 svogūnas, smulkintas;
  • druskos ir juodųjų pipirų;
  • sauja petražolių lapelių, smulkintų;
  • 125g džiovintų vaisių,pvz. abrikosų, slyvų arba spanguolių, smulkintų;
  • 1 kiaušinis;
1. Puode išlydykite pusę sviesto, suberkite svogūną ir lėtai kepkite 5min. arba, kol jis suminkštės ir taps skaidrus. Kelias minutes vėsinkite, tada sudėkite faršą, pasūdykite ir papiruokite. Įmaišykite petražoles ir džiovintus vaisius (dėjau džiovintas spanguoles), įpilkite kiaušinį ir sumaišykite.
2. Padarykite kukulius ir sudėkite į kepimo skardą. Apipilkite likusiu sviestu. Orkaitėje kepkite 30-40min arba, kol mėsa iškeps.
P.S. patiekiau su bulvių koše, pagardinta gabalėliu sviestu ir pienu.
Skanaus ;)


šaltinis iš "Virtuvės ekspresas"

2012 m. sausio 25 d., trečiadienis

ĮDARYTI MAKARONŲ VAMZDELIAI

Iš tiesų labai sultingas patiekalas ;) Kaip sako Alfas iš "Virtuvės mitų griovėjų" - varškė suteikia vištienai sultingumo. Ir neapgavo ;)) Įsitikinkite tuo patys ;)


  •  Cannelloni makaronų (vamzdeliai);
  • 400g vištienos filė;
  • 1 svogūnas;
  • 4-5 skiltelės česnako;
  • 200g varškės;
  • 3-4 v.š. grietinėlės;
  • druskos, juodųjų pipirų, žiupsnelis cukraus;
  • 1 stiklinė sultinio;
  • 100g fermentinio sūrio;
  • sviesto skardai patepti;
  • 0,5 stiklinės grietinėlės;
  • šviežių špinatų;
1. Sukapojame vištienos krūtinėlę. Sudedame varškę, smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką pagardiname druska, juodaisiais pipirais, įberiame žiupsnelį cukraus ir viską gerai išmaišome bei supilame 3-4 v.š. grietinėlės.
2. Cannelloni makaronus įdarome paruoštu įdaru.
3. Skardą patepame sviestu ir sudedame makaronus. Užpilame karštu sultiniu, kad beveik apsemtų makaronus ir dedame į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 10-15min. 
4. Po nurodyto laiko apverčiame makaronus ir supilame likusią grietinėlę ir užbarstome tarkuotu fermentiniu sūriu. Kepame apie 10min.
5. Ant makaronų dedame šviežius špinatus, apliejame padažu ir vaaalgoomee ;))
Skanaus ;)


2012 m. sausio 24 d., antradienis

SPRANDINĖS KEPSNIAI ĮDARYTI AGURKĖLIAIS

Taip, taip, šiandien maitinamės vyriškai ir draugaujam su mėsa ;) Tikiu, kad šitaip įdaromi kepsniai ne naujiena kiekvienuose namuose, bet kodėl neprisiminus to, kas paprasta ir skanu ;)


  •  sprandinės kepsnių;
  • dižono garstyčių;
  • džiovintų raudonėlių;
  • konservuotų agurkėlių;
  • plonai pjaustytų šoninės gabalėlių;
  • 100ml vyno;
1. Sprandinės kepsnius išmušame su virtuviniu plaktuku, bet ne per ploniausiai. Pabarstome džiovintais raudonėliais ir ištepame dižono garstyčiomis. 
2. Prie kepsnio krašto dedame porą juostelėmis pjaustytų konservuotų agurkėlių ir susukame. 
3. Kepsnį apsukame šoninės gabalėliu ir sutvirtiname dantų krapštuku (galite apsukti ir siūlu).
4. Gerai įkaitintoje keptuvėje apkepame kepsnius iš visų pusių.
5. Dedame į gilesnę skardą, supilame 100ml vyno ir viską šauname į įkaitintą orkaitę. 
6. Iškepus kepsniams, vyno padažą sutirštiname vandenyje ištirpintu krakmolu, įberiame druskos ir cukraus pagal skonį bei užbaliname grietinėle.
Valgėme su bulvių ir porų maltinukais bei mėgstamomis daržovėmis. Skanaus ;)



2012 m. sausio 22 d., sekmadienis

KALAFIORAI SU BEŠAMELIO PADAŽU

Šiandien mano diena ;) Iš pačio ryto buvau labai maloniai nustebinta - radau man pagamintus karališkus pusryčius - kaip gera, kai tavimi pasirūpina ;) Grįžus iš lauko po pasivaikščiojimo su šuniu, skaniai papusryčiavau, o tokios šypsenos visuomet pakelia nuotaiką ;))


Kadangi karaliauju viena namie, ta proga galiu pasigaminti, ką šiaip tik aš viena ir valgyčiau ;) Nes pristačius patiekalo pavadinimą, tenka išgirsti: "žolės be nieko?" :)) Ech, tie vyrai ;))


  •  1 žiedinis kopūstas;
  • 3-4 v.š. miltų;
  • 70g sviesto;
  • 1 v.š. cukraus;
  • 1 stiklinė pieno;
  • 0,5 stiklinės grietinėlės;
  • žiupsnelis malto muskato riešuto;
  • druskos, juodųjų pipirų, čiobrelių;
1. Susmulkintus kalafiorus metame į verdantį vandenį ir vedame apie 5 min.
2. Keptuvėje išlydome sviestą, beriame miltus ir labai gerai išmaišome. Tuomet pilame pieną ir reguliariai maišome, kad padažas nesušoktų, supilame grietinėlę. Pagardiname druska, juodaisiais pipirais, maltu muskato riešutu ir čiobreliais.
3. Apvirtus kalafiorus sudedame į indą su šaltu vandeniu, tam kad jie atvėstų.
4. Po to kalafiorus sumaišome su padažu, dedame į kepimo formą ir kepame 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10min. 
Skanaus ;)


Ir pabaigai gera mintis iš šios dienos kalendoriaus lapelio: "Žmogaus gyvenimas kupinas laimės daugiausia dėl to, kad žmogus amžinai laukia, jog netrukus bus laimingas" (E.A.Po.)


2012 m. sausio 21 d., šeštadienis

SPRANDINĖS KEPSNIAI SU ANANASAIS

Šį kartą ūkiškai ir lietuviškai sočiai ;)) Mūsų skrandžiai atpratę nuo tokių sudedamųjų dalių, kaip pvz. bulvės, nes pastaruoju metu daugiausiai valgome tik su daržovių garnyru, todėl buvo itin sotu ir "sunkoka" ;) Ko gero, daugelis iš tokio mano pasakymo tik nusišypsojo, tačiau, ką reiškia pripratimas visi žinote ;)

 kepsniams:

  • sprandinės mėsos;
  • džiovintų raudonėlių;
  • sojos padažo;
  • 2 kiaušinių;
  • miltų ir džiūvėsėlių;
  • ananasų griežinėlių;
  • tarkuoto fermentinio sūrio;
garnyrui: bulvių, druskos, krapų;

1. Sprandinės kepsnius apibarstome džiovintais raudonėliais ir užpilame šiek tiek sojos padažo.
2. Į skirtingas lėkštes supilame miltus, išplaktus kiaušinius, džiūvėsėlius.
3. Kepsnį pirmiausiai voliojame į miltus, po to į kiaušinio plakinį ir galiausiai į džiūvėsėlius. Apskrudiname iš abiejų pusių.
4. Apskrudintus kepsnius dedame į skardą išklotą sviestiniu popieriumi. Uždedame po griežinėlį ananaso ir apibarstome tarkuotu fermentiniu sūriu. Šauname į įkaitintą orkaitę, kol sūris išsilydys.
5. Garnyrui nuskustas bulves supjaustome šiaudeliais. Kepame keptuvėje, pabaigoje paskaniname druska bei šviežiais krapais.
6. Viską dedame į lėkštę, nepamirštame daržovių. 
Skanaus ;)



2012 m. sausio 19 d., ketvirtadienis

SALOTOS SU AVIENA

Šiandien lengvai ir greitai, tačiau tikrai skaniai ;) Paprastas mėsos likučių panaudojimas. Ir kaip visuomet, tai skonio reikalas ir dėl jo nesiginčyjama ;)


  •  keptos avienos;
  • sultenės salotų (feldsalat);
  • pusę pomidoro;
  • smulkiai pjaustyto svogūno;
  • druskos, juodųjų pipirų, ryžių acto, alyvuogių aliejaus;
1. Imame lėkštę, išdėliojame nuvalytas salotas, pjaustytus pomidorus, svogūną, avieną.
2. Pabarstome druska, juodaisiais pipirais, užpilame pagal skonį ryžių acto bei šlakelį alyvuogių aliejaus.
Šios salotos man pačios skaniausios, kurių pirmą kartą teko paragauto Vokietijoje, dieviško skonio ir be galo sultingos, ne veltui sultenės ;))
Skanaus ;)


Ir pabaigai - už lango akį džiugina sniegas, o namuose žydinčios rožės ;) geras kontrastas, ar ne? ;)



2012 m. sausio 16 d., pirmadienis

BULVIŲ IR PORO MALTINUKAI*

jau nebelaukiau žiemos, nes nesugebėjo atkulniuoti per Kalėdas, bet ji ėmė ir atslinko ;) ir vistiek gera pasidžiaugti, kad aplinkui balta ir elegantiškai krenta snaigės ;)
šiandien siūlau pasigaminti šiuos maltinukus, kurie puikiai tiks, kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo arba tiesiog galite kramsnoti su mėgstamu padažiuku ;)


  • 1 poro baltoji dalis, smulkinta;
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 česnako skiltelė, smulkinta
  • 500g virtų miltingų bulvių;
  • 3 kiaušiniai;
  • 60g tarkuoto parmezano (naudojau fermentinį sūrį);
  • 2 v.š. petražolių, smulkintų;
  • druskos, juodųjų pipirų;
  • 60g kvietinių miltų;
  • 150g džiūvėsėlių;
  • šviesaus alyvuogių aliejaus kepti;
1. Į keptuvę supilti aliejų ir porą lėtai kepkite apie 5min., kol suminkštės. Sudėkite česnaką ir kepkite 30sek., kad nepakeistų spalvos. Palikite atvėsti.
2. Išvirkite bulves ir sugrūskite. Sudėkite poro ir česnako mišinį, įmuškite vieną kiaušinį, suberkite sūrį ir petražoles. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Gerai išmaišykite ir šaldykite mažiausiai 1 val., kad sutvirtėtų.
3. Į vieną lėkštę suberkite miltus, dubenėlyje išplakite kiaušinius, į kitą lėkštę supilkite džiūvėsėlius. Drėgnomis rankomis formuokite volelius. Juos apvoliokite miltuose, tada kiaušinių plakinyje ir džiūvėsėliuose ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje po 10-15min., kol pagels.
skanaus ;)

šaltinis iš "Virtuvės ekspresas"

2012 m. sausio 12 d., ketvirtadienis

ORKAITĖJE KEPTA AVIES KOJA

Šiam patiekalui buvau specialiai išsissaugojusi Tinos atsiųstą nuorodą, kurioje savo receptais dalinasi juokingas vyrukas, kalbantis įdomiu akcentu ;) Jis taip atsipalaidavęs dirba, kad gražu žiūrėti ;) Tad išbandžiau jo pasiūlytą marinatą avienai. Mėsytė gavosi lipni ir sultinga - tikras gardumėlis ;)

  •  avies koja;
  • 1 svogūnas;
  • 1 pomidoras;
  • 4 skiltelės česnako;
  • pusę čili pipiriuko;
  • 1 a.š. maltos saldžiosios paprikos;
  • druska, juodieji pipirai, švieži krapai, aliejus;
1. Nurodytus ingridientus šiek tiek pasmulkiname ir sumalame blenderiu. 
2. Marinatu ištepame mėsytę (aš palikau marinuotis per naktį).
3. Įkaitiname orkaitę iki 240 laipsnių. Koją įvyniojame į foliją ir kepame 25-35min, po to sumažiname karštį ir kepame tol, kol iškepa (o tai priklausys nuo kojos dydžio). Papildomai dar šiek tiek paskrudinau.
Skanaus ;)


2012 m. sausio 8 d., sekmadienis

MĖLYNĖMIS MARGINTAS VARŠKĖS PYRAGAS*

jau tradicija tampa savaitgalį kepti pyragą ;) žinoma namie du valgytojai tokio kiekio neįveikia, tad tenka neštis į darbą ir vaišinti kolegas ;) ir noriu pasidžiaugti, kad tai mano jau 100-asis įrašas :)


  • 100g sausainių (naudojau damų pirštelius);
  • 50g sviesto;
  • 150g mėlynių (naudojau šaldytas su cukrumi);
  • 150g cukraus;
  • 500g president varškės;
  • 2 kiaušiniai;
  • 385g kondensuoto pieno;
  • 2 v.š. krakmolo;
1. sausainius susmulkinkite blenderiu ir sumaišykite su išlydytu sviestu. Kepimo formos dugną ištieskite kepimo popieriumi ir gerai prispauskite sausainių trupinius.
2. šaldytas mėlynes pavirkite puodelyje, kol masė sutirštės ir atidėkite į šalį.
3. visus likusius produktus gerai išmaišykite ir supilkite ant sausainių masės. Arbatiniu šaukšteliu mėlynių mišinį vingiais supilkite ant pyrago. Pyragą kepkite orkaitėje, kol įsmeigus medinį pagaliuką, jis liks švarus. Valgykite ataušusį.
Nepamirškite mėgstamo puodelio gėrimo ;)



šaltinis adaptuotas iš "Virtuvės ekspresas".

2012 m. sausio 7 d., šeštadienis

VIŠTIENOS KETVIRČIAI, GARDINTI CITRINA IR RAUDONĖLIAIS*

šiandien duoklė vištienai..;) skani ir sultinga vištiena, tik žinoma, jei jos neperkepi..;) rekomenduoju išbandyti..;)



  • 4 vištienos ketvirčiai;
  • 1-2 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 v.š. Kajeno paprikos (naudojau aštrią grūstą papriką);
  • 1 citrinos sultys;
  • 1 v.š. džiovintų raudonėlių;
  • druskos ir juodųjų pipirų;
1. į dubenį sudėkite vištieną (ketvirčius padalinau į šlauneles ir blauzdeles), suberkite papriką, raudonėlius, supilkite aliejų ir citrinos sultis. Pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais. Rankomis gerai įtrinkite vištieną ir palikite marinuotis šaldytuve 30 min arba kepkite iš karto (aš specialiai kai kuriose vietose įpjoviau, kad greičiau įsigertų marinatas).
2. ketvirčius sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje, kol gražiai apskrus. Patiekite su mėgstamu garnyru..;)


šaltinis iš "Virtuvės ekspresas".

2012 m. sausio 4 d., trečiadienis

GRYBAIS IR ČIOBRELIAIS ĮDARYTA VIŠTIENA*

labai greitai pagaminama vištienos krūtinėlė, o ir atrodo labai dailiai..;) padažiuko gal iš dalies ir trūko, bet buvo skanu ir be jo..išbandykite..;)


  • 2 vištienos krūtinėlių file be odos;
  • voveraites;
  • druskos, juodųjų pipirų;
  • sauja čiobrelių lapelių;
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus;
1. krūtinėles įpjauname išilgai ir po to į šonus (tik neperpjaukite iki galo), kad pasidarytų "kišenė". Gerai pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais, apibarstykite puse čiobrelių lapelių porcijos. Į dubenį sudedame voveraites, likusius čiobrelius, aliejaus ir pagardiname prieskoniais. Įdarykit krūtinėles mišiniu ir suspauskite kraštus.
2. keptuvėje įkaitinkite aliejų. Krūtinėles dėkite pjūviu į apačią ir kepkite 6-8min. Tada apverskite ir kepkite kitą pusę maždaug tiek pat laiko. Patiekite su mėgstamomis salotomis arba bulvių koše.


šaltinis iš "Virtuvės ekspresas".

2012 m. sausio 2 d., pirmadienis

LYDEKOS FILE SU ŽOLELĖMIS*

dar vienas nuotabus ir lengvas patiekaliukas šį kartą žuviems mėgėjams iš "Virtuvės ekspresas" knygos..;)


  • 3 v.š. ypač gryno alyvuogių aliejaus;
  • 1 v.š. baltojo vyno acto;
  • 1 a.š. dižono garstyčių;
  • saujelė prieskoninių žolelių, pvz., petražolių, čiobrelių ir krapų, smulkintų;
  • druskos ir juodųjų pipirų;
  • 4 po 175g kalifornijos jūrų liežuvių arba plekšnių, arba otų filė (naudojau lydekos file);
1. orkaitę įkaitinkite iki 200C temperatūros..ruošdami padažą dubenėlyje šluotele suplakite aliejų su actu..sudėkite garstyčias ir prieskonines žoleles, išmaišykite..gerai pasūdykite, papipiruokite ir dar kartą išmaišykite..
2. file sudėkite į kepimo skardą, tada įpilkite maždaug 5mm vandens..gerai pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais..orkaitėje kepkite 15-20min., kol žuvis iškeps ir beveik visas vanduo išgaruos..
3. mentele perdėkite file į lėkštę..apliekite prieskoninių žolelių pagardu..valgį patiekite karštą su paskrudintomis bulvėmis ir brokoliais..

(aš patiekiau su kopūstų ir paprikų salotomis)


šaltinis iš "Virtuvės ekspresas"

2012 m. sausio 1 d., sekmadienis

TEKSASIETIŠKAI PARUOŠTI ŠONKAULIUKAI*

Smagu pradėti naujus metus nauju įrašu ir tikiuosi, kad šiais metais įkvėpimo tam turėsiu užtektinai..;) o kaip kitaip, juk maitintis bet kokiu atveju reikia..;)))
noriu pasidalinti su jumis nauju atradimu, tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio - VIRTUVĖS EKSPRESUI - kurią nusipirkau visai atsitiktinai..;) nesu maniakė pirkti kulinarines knygas (žinoma keletą turiu), bet dažniausiai jas pamirštu atsiversti, nes paprasčiau įlysti į internetą ir ten paieškoti idėjų.. tačiau šią knygą vartau nuolat, nes joje apie 700 superinių, paprastai ir lengvai pagaminamų receptų..šiuo metu ji mano įkvėpimo šaltinis..;) 
receptus pateikinėsiu originalius, kad galėtumėte arba identiškai atkartoti arba pritaikyti savo skoniui ir turimam ingridientų kiekiui..
susipažinimas prasidėjo nuo šonkauliukių recepto, kuriuo ir dalinuosi..;)


  • 4 kiaulienos šonkauliukų gabalai;
  • 2 citrinos, pjaustytis griežinėliais;
  • 2 svogūnai;
  • 4 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 4 v.š. kečupo;
  • 4 v.š. Vusterio padažo;
  • 1 v.š. angliškų garstyčių;
  • 1 a.š. aitriosios paprikos;
  • 1 v.š. skaidraus skysto medaus;
  • 2 v.š. čiobrelių lapelių;
  • 1 a.š. druskos;
  • 2 a.š. juodųjų pipirų;
1. šonkauliukus sudėkite į didelį puodą sūdyto vandens su citrinos griežinėliais..užvirkite, sumažinkite kaitrą ir lėtai virkite 40min., kad mėsa suminkštėtų.
2. kitus produktus sutrinkite iki vienalytės masės.
3. išvirusius šonkauliukus kiaurasamčiu išimkite iš puodo ir gerai nuvarvinkite..aptepkite mišiniu ir palikite vėsti.. šaldytuve marinuokite mažiausiai 1 val.
4. įkaitinkite lauko kepsninę arba groteles ir kepkite 30 min.. (aš kepiau orkaitėje).. sudėkite į lėkštę ir šiltai laikykite 5 min.. šonkauliukus supjaustykite ir pateikite šiltus su traškiomis salotomis. 

(kepant orkaitėje pasinaudojau Beatos patarimu, t.y. folijos gabalėlius sulanksčiau ir ant jų sudėjau šonkauliukus, nes tuomet jie skrunda, o "tušinasi"..patiekiau su agurkų, žaliųjų paprikų salotomis, pagardintomis druska, juodaisiais pipirais, actu bei aliejumi..)

skanaus..;)