2015 m. gruodžio 30 d., trečiadienis

JAUTIENOS STEIKAS SU KAVOS IR SOJOS MARINATU

Ar kada galėjote pagalvoti, kad steiką galima marinuoti kavoje? Skanumėlis, o koks aromatas pasklis po virtuvę, kai kepsite steiką, jau nekalbant, kokio fantastiško skonio gaunasi kepsnys. Tikiuos, susigundysite išbandyti :)


2 porcijoms:

  •  1 pakuotės (400 g) KITCHEN me jautienos brandinto steiko "T-BONE";
  • 60 ml ekspreso kavos (arba užpilkite kupinus 2 a.š. kavos 60 ml karštu vandeniu);
  • 3 v.š. sojos padažo;
  • 1 a.š. balto acto;
  • 1,5 v.š. rudojo cukraus;
  • 1 nedidelio svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 0,5 a.š. džiovintų raudonėlių;
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų;
  • druskos;
  1. Į dubenį sudėkite smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Supilkite atvėsintą kavą, sojos padažą, actą, suberkite cukrų, džiovintus raudonėlius ir viską gerai išmaišykite. 
  2. Imkite sandarų maišelį, supilkite marinatą ir dėkite jautienos steiką, užriškite ir marinuokite šaldytuve per naktį.
  3. Prieš kepant, išimkite steiką iš maišelio, nuvalykite svogūnus, česnakus ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 20 min.
  4. Stipriai keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, dėkite steiką, užberkite žiupsnelį druskos ir kepkite 5 min., apverskite ir kepkite dar 3 min. Tuomet įvyniokite į foliją ir palikite šiltai pastovėti apie 5 min.
  5. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Skanaus ;)


2015 m. gruodžio 27 d., sekmadienis

STEIKO SALOTOS SU MĖLYNOJO SŪRIO PADAŽU

Gurmaniškos salotos, kai sausai brandintas iškeptas jautienos kepsnys tiesiog tirpsta burnoje, o mėlynojo sūrio padažas salotoms suteikia pikantiško skonio. Nekasdieninio skonio salotos, kurias privalote pateikti ant savo pietų stalo :)


 4 porcijoms:

padažui:
  • 2 v.š. majonezo;
  • 1 v.š. graikinio jogurto;
  • 1 a.š. raudonojo vyno acto;
  • 1 a.š. Vorčesterio padažo;
  • 0,5 v.š. smulkintų šviežių petražolių;
  • 0,5 a.š. česnako granulių;
  • 20 g mėlynojo sūrio su pelėsiu; 
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;

  1. Jautienos steiką nusausinkite popieriniu virtuviniu rankšluoščiu ir palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 1 valandą. Tada iš abiejų pusių apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  2. Stipriai įkaitinkite šlakelį aliejaus keptuvėje. Dėkite steiką ir kepkite apie 5 min. iš vienos pusės, apverskite ir kepkite dar 2 min. Tuomet suvyniokite į foliją, uždenkite rankšluoščiu ir palikite šiltai pastovėti apie 5 min.
  3. Didelėje lėkštėje išdėliokite salotas, išilgai perpjautus pomidorus, griežinėliais pjaustytą agurką, ridikėlius ir kiaušinius.
  4. Padažui: į indelį sudėkite majonezą, jogurtą, supilkite raudonojo vyno actą, vorčesterio padažą, suberkite petražoles, česnako granules, sutrupinkite mažais gabalėliais mėlynąjį sūrį, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite (galite įpilti šiek tiek vandens, jei norėsite skystesnio padažo).
  5. Nupjaukite jautieną nuo kaulo, supjaustykite gabalėliais, patiekite su salotomis ir paruoštu padažu.

Skanaus ;)

"www.ericajulson.com"

2015 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

ORKAITĖJE TROŠKINTA TRIUŠIENA SU DARŽOVĖMIS

Patiekalų paįvairinimui būtinai išbandykite patiekalus su triušiena. Mėsytė lengvai virškinama, o juosmeninė dalis yra viena liesiausių triušienos dalių, todėl tiks sveika mityba besirūpinantiems žmonėms.


4 porcijoms:

  • 620 g (2 gabalėliai) Lapino puotos šviežios triušienos juosmeninės dalies be šonkaulių;
  • 6 šaltai rūkytos kiaulienos šoninės juostelių;
  • 1 v.š. sviesto;
  • 2 svogūnų;
  • 4 skiltelių česnakų;
  • 10 šviežių čiobrelių šakelių;
  • 2 v.š. smulkintų šviežių petražolių;
  • 10 didelių pievagrybių;
  • 4 bulvių;
  • 100 ml balto sauso vyno;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Triušienos gabalėlius perpjaukite per pusę. Iš abiejų pusių apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir apskrudinkite triušieną iš abiejų pusių. Perdėkite į lėkštę.
  3. Kitoje keptuvėje kepkite kiaulienos šoninę supjaustytą smulkiais gabalėliais, kol apskrus ir sudėkite į gilesnę kepimo skardą.
  4. Toje pačioje keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite kubeliais pjaustytą svogūną ir kepkite tol, kol jis šiek tiek suminkštės. Tada berkite smulkiai pjaustytas česnako skilteles ir pakepkite apie 1 min. 
  5. Į kepimo skardą taip pat sudėkite pakepintus svogūnus su česnakais, čiobrelio šakeles, petražoles, nuskustas ir griežinėliais supjaustytas bulves, per pusę perpjautus pievagrybius, supilkite vyną. Įberkite šiek tiek druskos ir viską išmaišykite. 
  6. Ant viršaus sudėkite triušienos gabalėlius, skardą uždenkite folija ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 55 min.
  7. Patiekite su garuose virtomis žaliosiomis šparaginėmis pupelėmis, žaliaisiais žirneliais ir trupučiu alyvuogių aliejaus.
Skanaus ;)

2015 m. gruodžio 18 d., penktadienis

KARŠTI SUMUŠTINIAI SU ANTIENA

Karštus sumuštinius smagu gaminti savaitgalio pusryčiams ir taip palepinti šeimyną. Be to, tai dar gera idėja po Kalėdų likusios anties likučiams suvartoti :)


4 sumuštiniams:
  • 340 g Lapino puotos šviežios antienos kulšelių mėsos su oda;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 8 forminio batono riekelių;
  • 4 a.š. minkšto sviesto;
  • 8 a.š. majonezo;
  • saujelės pjaustytų šviežių svogūnų laiškų;
  • saujelės pjaustytų šviežių petražolių;
  • 4 riekelių  fermentinio sūrio;
  • 8 šaltai rūkytos kiaulienos šoninės juostelių;
  • 16 plonai pjaustytų agurko juostelių;
  1. Antienos kulšelių mėsą iš abiejų pusių apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite antieną ir kepkite iš abiejų pusių po keletą minučių, kol mėsa bus iškepus. Iškeptą mėsą perdėkite į lėkštę.
  3. Kiaulienos šoninės juosteles iš abiejų pusių apskrudinkite sausoje keptuvėje ir dėkite ant popierinio rankšluoščio, kad susigertų riebalai.
  4. Imkite batono riekelę, aptepkite vieną pusę sviestu, apverstą žemyn padėkite į lėkštę, viršutinę pusę aptepkite 1 a.š. majonezu, užberkite žiupsnelį svogūnų laiškų ir petražolių. Dėkite riekelę sūrio, keletą gabalėlių supjaustytos iškeptos antienos, vieną šoninės juostelę ir 4 agurko juosteles. Tada imkite kitą batono riekelę, užtepkite 1 a.š. majonezo, užverskite ant sumuštinio, o viršų aptepkite sviestu.
  5. Viską pakartokite ir padarykite likusius tris sumuštinius.
  6. Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite labai mažai aliejaus. Dėkite paruoštus sumuštinius ir ant silpnos ugnies apskrudinkite iš abiejų pusių, kol sūris išsilydys.
Skanaus ;)


2015 m. gruodžio 14 d., pirmadienis

ANTIENOS SUKTINUKAI SU SLYVOMIS

Labai sultingi ir minkštučiai suktinukai, kurie tiks ir pietums/vakarienei, ir Kalėdų šventei :)


4 suktinukams:
  1. Šlaunelių mėsą nusausinkite popieriniu rankšluoščiu ir lengvai pamuškite mėsos plaktuko lygiąja puse, kad mėsa suminkštėtų.
  2. Iš abiejų pusių apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir čiobrelių lapeliais. 
  3. Ant kiekvieno gabalėlio išdėliokite po 3 džiovintas slyvas ir susukite suktinuką, kurį apvyniokite į dvi kiaulienos šoninės juosteles ir sutvirtinkite mediniais smeigtukais arba perriškite virvele.
  4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir apskrudinkite iš abiejų pusių.
  5. Suktinukus sudėkite į kepimo skardą, šalia išdėliokite nenuluptas česnako skilteles, čiobrelio šakeles ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-45 min. 
  6. Patiekite su troškintais raudonaisiais kopūstais ir krienais.
Skanaus ;)

2015 m. gruodžio 13 d., sekmadienis

ORKAITĖJE KEPTI RIEŠUTAI SU PRIESKONIAIS

Superinis užkandis vakarėliui ir puiki dovana artėjančių švenčių proga. Be galo skanūs ir lengvai paruošiami:) Riešutų rūšis miksuokite pagal savo mėgstamiausius.


  • 500 g riešutų (migdolų, lazdynų riešutų, anakardžių, pistacijų, bertoletijų riešutų arba kitų mėgstamų);
  • 1 kiaušinio baltymo;
  • 1 a.š. druskos;
  • 1 a.š. maltų raudonųjų paprikų;
  • 0,5 a.š. maltų kajeno pipirų;
  • 0,5 a.š. malto kumino;
  • 50 g cukraus;
  1. Dubenyje išplakite kiaušinio baltymą (iki standumo plakti nereikia), tuomet sudėkite visus prieskonius ir išmaišykite .
  2. Suberkite riešutus, gerai išmaišykite, kad visi riešutai būtų padengti prieskoniais.
  3. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir tolygiai paskirstykite. 
  4. Kepkite 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min.
  5. Kai visiškai atvės, sudėkite į sandarius indelius. Taip paruošti riešutai bus tinkami vartoti 2 savaites.
Skanaus ;)


MARINUOTOS ALYVUOGĖS

Galite rinktis tiek juodas, tiek žalias alyvuoges arba "sumiksuoti" abi rūšis:) Puiki dovana artėjančių švenčių proga, jei mėgstate dovanoti savo pagamintas valgomas dovanas.

  • 140 g juodųjų alyvuogių;
  • 1 a.š. kalendros sėklų;
  • 1 šakelės šviežio rozmarino;
  • 2 šakelių šviežio čiobrelio;
  • 1 mažos skiltelės česnako;
  • extra virgin alyvuogių aliejaus;
  1. Alyvuoges nuplaukite ir nusausinkite.
  2. Kalendros sėklas šiek tiek patraiškykite ir sudėkite į stiklainiuką. 
  3. Dėkite nuluptą česnako skiltelę, pusę rozmarino šakelės, 1 čiobrelio šakelę, sudėkite pusę alyvuogių. Tada vėl pusę rozmarino šakelės , 1 čiobrelio šakelę ir sudėkite likusias alyvuoges. 
  4. Viską užpilkite alyvuogių aliejumi.
  5. Palaikykite 3 dienas vėsioje tamsioje vietoje ir tada skanaukite. Taip paruoštos alyvuogės bus tinkamos vartoti 2 savaites.
Skanaus ;)


2015 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

TRIUŠIENOS KUKULIUKAI SU SŪRIU IR DARŽOVIŲ PADAŽU

Pirmą kartą teko gaminti patiekalą iš triušienos. Ir galiu patikinti, kad mėsytė tikrai labai skani, bet to ir lengvai virškinama. 

  • 500 g "Lapino puota" smulkintos triušienos;
  • 50 g maltų džiūvėsėlių;
  • 50 g smulkiai tarkuoto kietojo sūrio ( Parmezano, Džiugo ir pan.);
  • 2 kiaušinių;
  • 2 česnako skiltelių;
  • žiupsnelio šviežių pjaustytų petražolių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
padažui:
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • 6 pievagrybių;
  • 3 skiltelių česnako;
  • 1 skardinės (400g) konservuotų smulkintų pomidorų;
  • 250 ml daržovių sultinio;
  • žiupsnelio džiovintų bazilikų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
bulvių kroketams:
  • 5 virtų bulvių;
  • 1 kiaušinio;
  • 2 v.š. krakmolo;
  • druskos;
  1. Į dubenį sudėkite smulkintą triušieną, maltus džiūvėsėlius, sūrį, įmuškite kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, sudėkite petražoles, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išminkykite.
  2. Įkaitinkite šiek tiek aliejaus keptuvėje, formuokite vidutinio dydžio kukuliukus ir apskrudinkite iš abiejų pusių.
  3. Sudėkite į skardą ištiestą kepimo popieriumi ir pabaikite kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 min.
  4. Padažui: priekaistuvyje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite smulkiais kubeliais supjaustytą svogūną, pievagrybius, smulkiai sutarkuotą morką ir pakepkite keletą minučių, kol daržovės suminkštės. Tuomet išspauskite česnako skilteles, sudėkite konservuotus pomidorus, supilkite daržovių sultinį, išmaišykite ir troškinkite ant vidutinės ugnies apie 20-30 min., kol padažas sutirštės. Pagardinkite bazilikais, druska, maltais juodaisiais pipirais.
  5. Bulvių kroketams: sumalkite virtas bulves, įmuškite kiaušinį, sudėkite krakmolą, įberkite žiupsnelį druskos ir išminkykite. Formuokite mažus rutuliukus ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiais apskrus. Dėkite ant popierinio rankšluoščio, kad susigertų riebalų perteklius.
Skanaus ;)

2015 m. gruodžio 3 d., ketvirtadienis

KEPTOS BULVĖS SU KIETUOJU SŪRIU

Taip iškeptos bulvės bus puikus ir užkandis, ir kaip garnyras prie antrojo patiekalo. Bulvės gaunasi labai kvapnios dėl čiobrelio skleidžiamo kvapo, bet jei jis nepatinka, laisvai galite pakeisti rozmarinu ar raudonėliu.


12 vnt.:
  • 10 vidutinio dydžio bulvių;
  • 3-4 v.š. išlydyto sviesto;
  • 3-4 v.š. smulkiai tarkuotojo kietojo sūrio (Džiugo, Parmezano ir pan.);
  • 1 a.š. česnako granulių;
  • 1 a.š. šviežių čiobrelių lapelių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Nuskustas bulves supjaustykite labai plonai ir sudėkite į dubenį. Geriausia tam naudoti mandoliną (pjaustyklę daržovėms).
  2. Ant bulvių supilkite sviestą, suberkite sūrį, česnako granules, čiobrelių lapelius, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
  3. Keksiukų formą ištepkite minkštu sviestu ir gražiai sudėkite bulves, padarydami aukštesnius "keksiukus". Ant viršaus dar užberkite maltų juodųjų pipirų.
  4. Kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 val. Tuomet formą išimkite iš orkaitės, palikite 5 min. atvėsti ir tada atsargiai išimkite iškeptas bulves.
Skanaus ;)

2015 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

ORKAITĖJE KEPTA ANTIS SU DARŽOVĖMIS IR VYŠNIŲ PADAŽU

Neabejoju, kad yra stropių šeimininkių, kurios jau dabar šventinį meniu pradeda dėliotis. Todėl noriu pasiūlyti labai skanų variantą, kaip išsikepti antį Kalėdoms :)


 4-6 porcijoms:
  • 2,2 kg šviežio "Lapino puota" ančiuko;
  • 1 a.š. maltų kajeno pipirų;
  • 1 a.š. malto cinamono;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 6-8 šviežio čiobrelio šakelių;
  • 3-4 lauro lapelių;
  • 10 vidutinio dydžių bulvių;
  • 3 morkų;
  • 1 svogūno;
  • 6 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 400 g šviežių arba šaldytų žaliųjų šparaginių pupelių;
  • 1 v.š. sviesto;
padažui:
  • 200 g šaldytų vyšnių arba 150g džiovintų vyšnių;
  • 200 ml sauso raudonojo vyno;
  • 30 g rudojo cukraus (naudojau farino cukrų)
  • 1 a.š. kukurūzų krakmolo + 1 v.š. vandens;
  1. Lėkštutėje sumaišykite kajeno pipirus su cinamonu.
  2. Nuskuskite bulves, morkas ir nulupkite svogūną.
  3. Į gilesnę kepimo skardą dėkite į 4 dalis supjaustytas bulves, morkas ir 8 dalis supjaustytą svogūną. Užberkite 1 a.š. kajeno pipirų ir cinamono mišinio, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, užpilkite 3 v.š. alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite.
  4. Antį nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluoščiu tiek išorę, tiek vidų. Tuomet iš abiejų pusių užberkite kajeno pipirų ir cinamono likusiu mišiniu, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, užpilkite 3 v.š. alyvuogių aliejaus ir gerai įtrinkite. 
  5. Antį uždėkite ant daržovių krūtinėle į viršų šalia išdėliokite čiobrelio šakeles ir lauro lapelius. Užklokite kepimo popieriumi antį ir ant viršaus dėkite foliją, gerai užspauskite kraštus aplink kepimo skardą. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2 val.  Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją ir kepimo popierių, kad antis gražiai apskrustų.
  6. Antį išimkite iš skardos, uždenkite folija ir palikite šiltai pastovėti apie 20 min.
  7. Iškepusias daržovės iš skardos išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite į indą. Sugrūskite bulvių košės grūstuvu ir įberkite druskos, jei jos trūksta.
  8. Padažui: į priekaistuvį sudėkite vyšnias, užpilkite vynu, suberkite cukrų ir virkite ant vidutinės ugnies 20 min., kol dalis skysčio nugaruos. Padažą būtina ragauti ir jei bus per rūgštus, papildomai pridėkite cukraus. Turi gautis saldžiarūgštis padažas. Kukurūzų krakmolą išmaišykite su vandeniu, supilkite į vyšnių padažą ir kai tik užvirs, išjunkite ugnį.
  9. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite šparagines pupeles, kepkite keletą minučių, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais. Išjunkite ugnį, sudėkite sviestą ir maišykite, kol jis ištirps.
  10. Galite tiekti viską atskiruose induose arba patiekti jau paruoštomis porcijomis.
Skanaus ;)


"www.marthastewart.com"

2015 m. lapkričio 29 d., sekmadienis

SILKĖ SU BUROKĖLIAIS, GRYBAIS IR OBUOLIAIS

Šią silkę gaminau pernai per šv.Kūčias. Nuostabus patiekalas, o ir patiekimas elegantiškesnis, nei sumesti viską į vieną dubenį :)

  • 4 silkės file juostelių;
  • 4 virtų burokėlių;
  • 3-4 virtų bulvių su lupenomis;
  • 1 svogūno;
  • saujelės džiovintų grybų;
  • saujelės džiovintų obuolių;
  • šlakelio citrinos sulčių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
žolelių majonezui:
  • saujelės šviežių krapų;
  • saujelės šviežių petražolių;
  • 2 mažų marinuotų agurkėlių;
  • 3 v.š majonezo;
  1. Silkę supjaustykite nedideliais gabalėliais;
  2. Atskiruose induose užpilkite karštu vandeniu grybus ir džiovintus obuolius bei palikite kol išmirks.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną. Kepkite kol svogūnas suminkštės.
  4. Tuomet sudėkite smulkiai pjaustytus grybus, obuolius, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir dar keletą minučių pakepkite.
  5. Burokėlius supjaustykite smulkiais kubeliais, sumaišykite su atvėsusiu keptuvės turiniu ir apšlakstykite citrinos sultimis.
  6. Žolelių majonezui: visus išvardintus ingridientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sumalkite iki vientisos masės.
  7. Išvirtas bulves nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  8. Ant lėkštės išdėliokite bulvių griežinėlius, uždėkite po šaukštelį žolelių majonezo, burokėlių, grybų ir obuolių mišinio, ant viršaus uždėkite po griežinėlį silkės ir papuoškite šviežiais krapais.
Skanaus ;)


2015 m. lapkričio 28 d., šeštadienis

KIAULIENOS FARŠO KOTLETUKAI SU MOCARELOS SŪRIO ĮDARU

Įprastus kotletus galite paversti ne kasdieniškais, įdėdami į juos šiek tiek pakeitimų. Kaip ir šiuo atveju, įdarant juos mocarelos sūriu :) 


  • 500 g kiaulienos faršo (naudojau kumpio faršą);
  • 1 kiaušinio;
  • žiupsnelio džiovintų raudonėlių, kajeno pipirų, šviežių petražolių;
  • 2-3 v.š. maltų džiūvėsėlių;
  • 1 v.š. grietinės;
  • druskos;
  • 10 vnt. mocarelos rutuliukų (150 g pakuotė);
  1. Į kiaulienos faršą įmuškite kiaušinį, suberkite prieskonius, džiūvėsėlius, dėkite grietinę, pagardinkite druska ir viską gerai išminkykite.
  2. Suformuokite 10 vienodų kotletukų. Padarykite paplotėlį, įdėkite mocarelos rutuliuką ir suformuokite apvalų kotletą. 
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apskrudinkite iš abiejų pusių kotletus, dėkite į skardą ištiestą kepimo popieriumi ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 min.
  4. Pateikite su mėgstamu garnyru.
Skanaus ;)



2015 m. lapkričio 24 d., antradienis

ĮDARYTI KALMARAI SU RYŽIAIS IR DARŽOVĖMIS

Jūros gėrybių mėgėjams tai bus nuostabus patiekalas :) Svarbiausia kalmarų neperkepti, kad netaptų guminiai, o visa kita pagamina labai paprastai.


  • 550 g kalmarų (5 vnt.);
  • kelių pipirų žirnelių, 2 lauro lapelių;
  • 50 g ryžių;
  • 0,5 raudonosios paprikos;
  • 0,5 svogūno;
  • 5 nedidelių pievagrybių;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 1 v.š. pomidoro padažo;
  • žiupsnelio šviežiai pjaustytų petražolių česnako laiškų ir krapų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • šlakelio grietinėlės;
  1. Išvirkite ryžius ir supylę į kiaurasamtį palikite nuvarvėti vandeniui.
  2. Smulkiais kubeliais supjaustykite papriką ir pievagrybius.
  3. Į dubenį sudėkite virtus ryžius, papriką, pievagrybius, išspaustą česnaką, pomidorų padažą, suberkite priekonines žoleles, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską išmaišykite. 
  4. Puode užvirkite vandenį, sudėkite pipirus, lauro lapelius ir atšildytus kalmarus. Kai tik užvirs, virkite tik 3 min. Tuomet kalmarus išimkite iš vandens.
  5. Kalmarus įdarykite paruoštu įdaru (tik per daug neprikimškite įdaro) ir persmeikite mediniu pagaliuku.
  6. Keptuvėje pakepinkite smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną, sudėkite kalmarus, užpilkite porą samčių kalmaro nuoviro ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 min.
  7. Baigiant kepti, įpilkite šiek tiek grietinėlės, permaišykite, pakepkite dar keletą minučių ir patiekite.
Skanaus :)


2015 m. lapkričio 22 d., sekmadienis

LIPNŪS VIŠTIENOS SPARNELIAI

Padažas gaunasi tobulas - tirštas, aštrus, turintis saldumo ir malonios rūgštelės. Paruošti viską itin paprasta :)

  • 1 kg vištienos sparnelių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • šlakelio aliejaus;
padažui
  • 4 v.š. sviesto;
  • 100 g pomidorų padažo;
  • 5 v.š. čili padažo;
  • 30 g farino cukraus;
  • 1 citrinos sulčių;
  • 1 v.š. medaus;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 2 v.š. vandens + 1 v.š. kukurūzų krakmolo;
  1. Vištienos spranelius nusausinkite popieriniu rankšluoščiu. Apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais, aliejumi ir išmaišykite. Sudėkite į kepimo skardą ištiestą kepimo popieriumi ir kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
  2. Padažui: į priekaistuvį sudėkite sviestą, pomidorų padažą, čili padažą, farino cukrų, išspaustas citrinos sultis, medų, išmaišykite ir virkite ant vidutinės ugnies apie 10 min. Būtinai paragaukite ir padidinkite produktų kiekius, jei trūksta aštrumo, saldumo ar rūgštelės. 
  3. Puodelyje sumaišykite vandenį ir kukurūzų krakmolą. Supilkite į padažą ir kai tik sutirštės, išjunkite ugnį.
  4. Sparneliams likus kepti 10 min. iki pabaigos, juos apvoliokite padaže ir vėl pašaukite į orkaitę. Galite daryti ir kitaip - iškeptus sparnelius, apvolioti padaže ir patiekti, nekepant orkaitėje.
Skanaus ;)

2015 m. lapkričio 17 d., antradienis

UŽKEPTA VIŠTIENOS KRŪTINĖLĖ SU PIEVAGRYBIAIS IR SŪRIU

Greita vakarienė, kuriai sugaišite viso labo 30 min. Kepsniai gausis sultingi ir sotūs, o ko daugiau reikia skaniai vakarienei :)

  • 2 vištienos krūtinėlių;
  • džiovintų raudonėlių, druskos;
  • maltų kajeno pipirų;
  • 3 kiaušinių;
  • maltų džiūvėsėlių;
  • 10 pievagrybių;
  • ~80 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 2 a.š. majonezo;
  1. Vištienos krūtinėles perpjaukite išilgai. Gausite 4 kepsnelius, kuriuos iš abiejų pusių apibarstykite džiovintais raudonėliais, kajeno pipirais ir druska.
  2. Viename dubenėlyje išplakite kiaušinius, į kitą - supilkite džiūvėsėlius.
  3. Imkite kepsnelį, merkite į kiaušinio plakinį, apvoliokite džiūvėsėliuose, dar kartą merkite į kiaušinio plakinį ir vėl apvoliokite džiūvėsėliuose bei dėkite į skardą išklotą kepimo popieriumi.
  4. Ant viršaus išdėliokite griežinėliais pjaustytus pievagrybius, užberkite tarkuoto fermentinio sūrio ir uždėkite ant kiekvieno po 0,5 arbatinio šaukštelio majonezo. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 min. arba tol, kol įsmeigus peiliu į krūtinėlę iš jos bėgs skaidrios sultys.
  5. Kol kepa vištiena, pasiruoškite mėgstamą garnyrą ir patiekite su iškeptais vištienos kepsneliais.
Skanaus;)

2015 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

ČILI PADAŽAS

Pasigaminę šio padažo, Jūs garantuotai nenorėsite pirktinio. Jame jaučiasi ir saldumas, ir aštrumas. Tobulai pagardins patiekalus, tiks padažams ir galėsite naudoti marinavimui.


  • 8 vidutinio dydžio čili pipirų;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 360 ml vandens;
  • 120 ml balto vyno acto;
  • 200 g cukraus;
  • 1 a.š. druskos;
  • 2 v.š. sojos padažo;
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo;
  • 2 v.š. vandens;
  1. Į virtuvinį smulkintuvą (blenderį) sudėkite pasmulkintus čili pipirus be kotelių, supjaustytas česnako skilteles ir viską sumalkite.
  2. Į puodą dėkite čili pipirų masę, supilkite vandenį, baltą vyno actą, cukrų, druską, sojos padažą. Užvirkite ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 min. 
  3. Krakmolą sumaišykite su vandeniu ir supilkite į puodą. Išmaišykite ir palaukite kol užvirs, tuomet išjunkite.
  4. Supilstykite padažą į sterilius stiklainiukus.Iš nurodyto kiekio išeina 700 ml padažo.
Skanaus ;)

patarimas: išvirtą padažą galite pertrinti per kiaurasamtį, kad neliktų paprikos gabalėlių ir sėklų. Galite prie malant iš karto išimti iš paprikos sėklas - jūsų teisė rinktis. Aštrumą taip pat reguliuoti galite pagal save, nes paprika paprikai savo aštrumu kas kartą skiriasi.


2015 m. lapkričio 6 d., penktadienis

ŠALDYTI BANANAI SU ŠOKOLADU

Galima sakyti, kad toks desertas labiau tinkamas vasarai, bet valgydami jį tikrai nedrebėsite iš šalčio ir žiemą :) 


  • 5 bananų;
  • 90 g juodojo šokolado;
  • 10 medinių pagalėlių (geriausia plokščių);
  • kokosų drožlių;
  1. Šokoladą ištirpdykite virš garų vonelės arba mikrobangėje.
  2. Bananus perpjaukite pusiau, įkiškite medinį pagalėlį ir aptepkite šokoladu, apibarstykite kokoso drožlėmis. 
  3. Suguldykite ant lėkštės ištiestos maistine plėvele ir dėkite į šaldiklį 2 valandoms. 
Skanaus ;) 

patarimas: jei norėsite saldesnio varianto, tuomet naudokite pienišką ar baltąjį šokoladą. Bananų pabarstymui tinka  įvairūs smulkinti riešutai, o vaikus sužavėsite spalvotais pabarstukais :)



2015 m. spalio 26 d., pirmadienis

DARŽOVĖMIS ĮDARYTI FARŠO LIZDELIAI

Šie lizdeliai patobulinti ir pridėta daugiau daržovių, kas juos padarė dar sotesniais ir skanesniais :) Jei norėsite "kuklesnių", t.y tik su bulvėmis, ieškokite man bloge.


  • 1 kg malto kiaulienos kumpio faršo;
  • 2 kiaušinių;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 3-4 v.š. maltų džiūvėsėlių;
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių petražolių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 9 a.š. majonezo;
  • 9 a.š. pomidorų padažo;
  • 100g fermentinio sūrio;
įdarui:
  • 2 morkų;
  • 1 svogūno;
  • 1 geltonosios paprikos;
  • 2 saujų šaldytų žaliųjų žirnelių;
  • žiupsnelio džiovintų raudonėlių;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių petražolių;
  • druskos;
  1. Į faršą įmuškite kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, suberkite džiūvėsėlius, čiobrelius, petražoles, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išminkykite.
  2. Nuskustą morką sutarkuokite per burokinę tarka ir pakepkite keletą minučių keptuvėje su trupučiu aliejaus.
  3. Tuomet sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną, papriką ir dar pakepkite keletą minučių. Sudėkite raudonėlius, petražoles ir pagardinkite druska, išmaišykite ir išjunkite ugnį. Sudėkite žirnelius ir dar kartą išmaišykite.
  4. Paruoštą faršą padalinkite į 9 dalis. Iš kiekvieno formuokite paplotėlius, padarydami šonuose bortelius. 
  5. Ant paplotėlio dugno dėkite po 1 a.š. majonezo ir tolygiai paskirstykite. 
  6. Kiekvieną įdarykite pakeptomis daržovėmis ir ant viršaus uždėkite po šaukštelį pomidoro padažo.
  7. Kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-50 min. arba kol iškeps. Likus keletai minučių iki kepimo pabaigos, užberkite tarkuoto fermentinio ir kepkite, kol išsilydys sūris.
  8. Patiekite su bulvių koše.
Skanaus ;)



2015 m. spalio 18 d., sekmadienis

KIAULIENOS IEŠMELIAI SU ŠONINE

Šoninė patiekalams suteikia puikų skonį ir neleidžia mėsai išsausėti. Todėl ją pasirinkę, niekada neprašausite pro šalį :)

  • 600 g malto kiaulienos kumpio;
  • 10 šaltai rūkytos kiaulienos šoninės juostelių;
  • 0,5 nedidelio svogūno;
  • 1 kiaušinio;
  • kelių šaukštų maltų džiūvėsėlių;
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių;
  • 0,5 a.š. kajeno paprikos;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių petražolių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 10 medinių iešmelių;
  1. Iešmelius pamerkite į šaltą vandenį pusvalandžiui.
  2. Į faršą įtarkuokite svogūną, įmuškite kiaušinį, įberkite džiūvėsėlius ir sudėkite išvardintus prieskonius. Viską gerai išminkykite, faršas turi būti tvirtas.
  3. Faršą padalinkite į 10 vienodų dalių. 
  4. Formuokite pailgus "volelius" ir kiekvieną persmeikite nusausintu iešmeliu bei apsukite šonine.
  5. Kiekvieną iešmelį apskrudinkite ant keptuvėje ant stiprios ugnies įkaitinto aliejaus.
  6. Sudėkite į skardą išklotą kepimo popieriumi ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 min.
  7. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Skanaus ;)


2015 m. spalio 17 d., šeštadienis

ĮDARYTAS KRUASANAS PUSRYČIAMS

Nepatingėkite paįvairinti savaitgalio pusryčių ir taip nustebinkite namiškius :)


  • 2 sviestinių kruasanų;
  • 2 kiaušinių;
  • 4 šaltai rūkytos kiaulienos šoninės juostelių;
  • 2 čederio griežinėlių;
  • salotos lapų;
  • dižono garstyčių;
  • majonezo;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Kiaulienos šoninės juosteles apskrudinkite iš abiejų pusių ir padėkite ant popierinio rankšluoščio, kad sugertų riebalų perteklių.
  2. Kruasanus perpjaukite išilgai ir abi puses patepkite garstyčiomis ir majonezu.
  3. Tuomet ant vienos kruasano pusės uždėkite salotos lapų, čederio griežinėlį, skystai iškeptą kiaušinį, kurį pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, ant viršaus uždėkite po dvi šoninės juosteles, uždenkite likusia kruasano pusele.
Skanaus ;)



2015 m. spalio 15 d., ketvirtadienis

MAKARONŲ APKEPĖLĖ SU TUNU

Dažnai improvizuojate virtuvėje? Kartais puikus patiekalas gaunasi tiesiog "iš kirvio", t.y. iš vieno ingridiento rasto šaldytuve, o paskui atrodo savaime susidėliojant galutiniam rezultatui.


  • 200 g makaronų;
  • 130 g konservuoto tuno savo sultyse;
  • 140 g konservuotų kukurūzų;
  • porą saujų šaldytų žaliųjų žirnelių;
  • saujelės juodųjų alyvuogių;
  • 1 kiaušinio;
  • 50 ml grietinėlės;
  • fermentinio sūrio;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių petražolių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje ir sudėkite į aliejumi pateptus kepimo indelius.
  2. Nuspauskite skystį nuo tuno ir uždėkite ant makaronų, ant viršaus dėkite žirnelius, kukurūzus, griežinėliais supjaustytas alyvuoges, užberkite petražoles.
  3. Dubenelyje išplakite kiaušinį kartu su grietinėle, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir užpilkite ant paruoštų makaronų. 
  4. Ant viršaus užberkite tarkuoto fermentinio sūrio (dėjau čederio susmulkintus griežinėlius) ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol sūris išsilydys.
Skanaus ;)


2015 m. spalio 13 d., antradienis

CUKINIJŲ BLYNELIAI SU MORKOMIS

Daržovių mėgėjams patiks šie blyneliai, be to juos galima patiekti kaip garnyrą prie antrojo patiekalo.

  • 1 cukinijos (350 g);
  • 1 vidutinio dydžio morkos;
  • 1 kiaušinio;
  • 3 v.š. miltų;
  • žiupsnelio šviežių pjaustytų krapų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Cukiniją sutarkuokite burokine tarka, užberkite šiek tiek druskos, permaišykite ir palikite pastovėti apie 30 min. Tuomet stipriai nuspauskite susidariusį skystį.
  2. Dubenyje išplakite kiaušinį, sudėkite cukinijas, burokine tarka sutarkuotą morką, miltus, krapus, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite.
  3. Kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol blyneliai gražiai apskrus.
Skanaus;)
 
dar keli blynelių variantai:


2015 m. spalio 12 d., pirmadienis

VIŠTIENOS KEPSNELIAI SU ŽIEDINIAIS KOPŪSTAIS, PAPRIKA IR ŽALUMYNAIS

Labai skanūs kepsneliai, su daug daržovių, prie kurių praktiškai daržovių garnyras ir nereikalingas :)


  • 500 g vištienos krūtinėlių (naudojau šlaunelių mėsą);
  • 300 g žiedinių kopūstų;
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 70g fermentinio sūrio;
  • 2 kiaušinių;
  • 3 v.š. grietinės;
  • 2 v.š. miltų;
  • 2 v.š. bulvių krakmolo;
  • geros saujos pjaustytų svogūnų laiškų ir petražolių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais iš sumeskite į pasūdytą verdantį vandenį. Virkite apie 5 min., tuomet sudėkite į kiaurasamtį, perpilkite šaltu vandeniu ir palikite atvėsti.
  2. Į dubenį sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytą vištieną, papriką, susmulkintą žiedinį kopūstą, tarkuotą fermentinį sūrį, grietinę, miltus, krakmolą, berkite žalumynus, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, viską gerai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą 1 val.
  3. Kepkite kepsnelius įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies po 3-4 min., kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. 
  4. Iškepusius kepsnelius sudėkite į indą su dangčiu ir leiskite pastovėti apie 5 min.
Skanaus ;)



2015 m. spalio 10 d., šeštadienis

ORKAITĖJE KEPTA KIAULIENA

Šiuo būdu paruošta ir iškepta kiauliena tiesiog tirpo burnoje, nors didelių pastangų visai nereikėjo :) Kepiau kiaulienos paslėpsnius, bet marinatas puikiai tiks iš kiaulienos šoninei.

  • ~1 kg kiaulienos paslėpsnių (2 vnt.);
  • 3 a.š. rudojo cukraus "Farinas";
  • 1 a.š. druskos;
  • 1 a.š. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a.š. raudonosios paprikos miltelių;
  • 1 a.š. kajeno pipirų;
  • 4 v.š. pomidorų padažo;
  1. Indelyje sumaišykite cukrų, druską, maltus pipirus, paprika ir kajeno pipirus.
  2. Paruoštu mišiniu ištrinkite kiaulienos paslėpsnius ir palikite per naktį marinuotis šaldytuve.
  3. Tuomet įpjaukite kiekvieno gabalo skūrą įstrižai ir apskrudinkite stipriai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
  4. Perdėkite kiaulieną į kepimo skardą oda į viršų ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., po to kaitrą sumažinkite iki 180 laipsnių ir dar kepkite apie 1 val. (kepimo laikas priklausys nuo mėsos dydžio).
  5. Prieš baigiant kepti  kelioms minutėms aptepkite pomidorų padažu. Palikite iškeptą kiaulieną pastovėti šiltai keletą minučių.
Skanaus ;)

p.s. patiekiau su keptomis bulvėmis, kurias supjausčiau skiltelėmis, pagardinau alyvuogių aliejumi, druska, maltais juodaisiais pipirais, šviežiais rozmarinų lapeliais ir pašoviau kepti kartu su kiauliena. Taip pat pridėjau marinuotų pievagrybių. Bei atskirai ant sviesto su druska ir maltais juodaisiais pipirais pakepinau žaliųjų šparaginių pupelių.