2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

SILKĖ SU OBUOLIAIS, GARSTYČIOMIS IR SVOGŪNAIS

Nors tradiciniai pagardai irgi skanu, bet naujų skonių ieškoti ir išbandyti visada norisi ;)


  • 1 didelio obuolio;
  • 1 svogūno;
  • 1 v.š. grūdėtųjų garstyčių;
  • citrinos sulčių;
  • 1 v.š. rudojo cukraus;
  • 240 g silkės;
  • druskos;
1. Išimkite sėklas iš obuolio, nulupkite odelę ir supjaustykite kubeliais.
2. Svogūną supjaustykite kubeliais.
3. Įkaitintame aliejuje apskrudinkite svogūnus. Tuomet sudėkite obuolį, garstyčias, įspauskite pagal skonį citrinos sulčių, įberkite cukraus, druskos, išmaišykite ir šiek tiek patroškinkite.
4. Į lėkštę sudėkite kubeliais supjaustytą silkę ir ant viršaus atvėsintą pagardą.
Skanaus ;)


receptas iš "Virtuvės mitų griovėjų"

2014 m. sausio 25 d., šeštadienis

LIPNŪS VIŠTIENOS SPARNELIAI

Sparnelius vis "praignoruodavau", nes mėsytės nedaug, o privalgymui jų reikia ne tiek ir mažai. Todėl radus puikų receptą, nusprendžiau pasigaminti. Be to, šie sparneliai gali būti puikus užkandis įvairioms šventėms.

  • 60 ml sojos padažo;
  • 2,5 v.š. baltojo acto;
  • 1 v.š. aštraus pomidoro padažo;
  • 1 v.š. cukraus;
  • 1,5 a.š. tarkuoto šv.imbiero;
  • ~1 kg vištienos sparnelių;
1. Imkite indą, kuriame kepsite vištieną (geriausias dydis toks, kad vištiena tilptų vienų sluoksniu). Joje sumaišykite marinatui skirtus ingridientus.
2. Sparnelius perpjaukite į dvi dalis (plonųjų galiukų nenaudojau) ir sudėkite į marinatą 30 minučių vis pavartant.
3. Kepkite 180-190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40min. arba kol vištiena bus iškepus. Kepant sparnelius irgi pavartykite. Patiekite su mėgstamu garnyru.
p.s. jei matysite, kad vištienai praktiškai iškepus marinato likę daug, tiesiog nupilkite šiek tiek palikdami ir pabaikite kepti. Padažas turi būti sutirštėjęs. Prieš išimant, sparnelius apvoliokite padaže.
Skanaus ;)


receptas adaptuotas iš www.marthastewart.com

2014 m. sausio 21 d., antradienis

SALOTOS SU KREVETĖMIS IR PISTACIJOMIS

Man šviežios krevetės - kažkas tokiooo ;) Šiokia tokia prabanga, bet pasilepinti būtina. 

4 porcijoms:
  • 2 saujų šviežių krevečių;
  • 2 prinokusių avokadų;
  • 2 pomidorų;
  • saujos špinatų lapelių;
  • saujos skrudintų pistacijų;
  • 6 v.š. graikinio jogurto;
  • 6 v.š. alyvuogių aliejaus + 2 kepti;
  • 0,5 citrinos sulčių;
  • druskos, juodųjų pipirų;
1. Daržovės su pjaustykite ir sudėkite į lėkštę.
2. Krevetes apkepkite įkaitintame aliejuje, paskaninkite druska ir juodaisiais pipirais.
3. Jogurtą sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, druska ir juodaisiais pipirais.
3. Daržovės pagardinkite jogurtiniu padažu, ant viršaus sudėkite keptas krevetes ir užberkite pistacijas.
p.s. dalinau viską per pusę. Jogurto neturėjau, todėl iškepusias krevetes apšlakščiau citrinos sultimis. Prieš patiekiant ant salotų užpyliau alyvuogių aliejaus.
Skanaus ;)

receptas iš "Virtuvės mitų griovėjų" žiemos sezono žurnalo

2014 m. sausio 18 d., šeštadienis

KEPTA VIŠTIENA SU GRIETINĖS MARINATU

Vos keli ingridientai marinatui ir ant stalo garuos puikus patiekalas ;) Jau ne pirmą kartą įsitikinu, kad VMG idėjos vertos dėmesio. Vištiena gavosi labai sultinga - išbandykite ir jūs.

  • 1,5kg viščiuko;
  • 350g grietinės;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 1 citrinos žievelės;
  • 2 a.š. druskos;
  • saujos šv.čiobrelių
  • 2 a.š. juodųjų pipirų;
  • 1 šakelės rozmarino lapelių;
1. Marinatui skirtus produktus, išskyrus rozmariną, sutrinkite virtuviniu kombainu. Į gautą masę suberkite rozmarino lapelius ir išmaišykite.
2. Gerai įtrinkite viščiuko vidų ir po oda (atsargiai atitraukite odą nuo krūtinėlės ir šlaunelių). 1/3 marinato palikite aptepti.
3. Į skardą įpilkite vandens, įdėkite viščiuką ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1val. 20min. nuolat palaistydami. Likus 20 min. iki kepimo pabaigos, viščiuką aptekite likusiu marinatu ir baikite kepti.
p.s. marinatą dalinau maždaug per pusę, nes mano blauzdelės svėrė ~780g ir pyliau ~stiklinę vandens.
Garnyrui patiekiau karamelizuotas morkas.


receptas iš 2014m. "Virtuvės mitų griovėjų" žiemos sezono žurnalo

2014 m. sausio 12 d., sekmadienis

UŽKEPTA BULVIŲ KOŠĖ SU KIAUŠINIU

Paprastutė idėja, kai atlieka bulvių košės - gaunasi puikūs pusryčiai ;)


  • bulvių košės (manoji buvo su moliūgais);
  • 1 kiaušinio;
  • šparaginių pupelių;
  • gabalėlis sviesto;
  • druskos, juodųjų pipirų;
1. Indelį ištepkite sviestu. Sudėkite bulvių košę. Viduryje padarykite duobutę, į kurią įmuškite kiaušinį ir užberkite šiek tiek ant jo druskos ir juodųjų pipirų. Aplinkui išdėliokite šparagines pupeles.
2. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol košė gražiai apskrus ir kiaušinis bus iškepęs.
Skanaus ;)

2014 m. sausio 11 d., šeštadienis

KARAMELIZUOTOS MORKOS

Morkų mėgėjams tikrai patiks, be to tai puikus garnyras prie keptos vištienos ar jautienos.

  • 1 kg morkų, perpjautų išilgai ir dar per pusę;
  • 50g sviesto;
  • žiupsnelio cukraus;
1. Puode sūdyto vandens morkas virkite 10-15 min. arba, kol beveik išvirs, tada nuvarvinkite.
2. Sudėkite į keptuvę, įmeskite sviestą, suberkite cukrų ir nustatę vidutinę kaitrą pamaišydami kepkite 10min., kol morkos pradės karamelizuotis.
Skanaus ;)

receptas iš knygos "Virtuvės ekspresas"

2014 m. sausio 9 d., ketvirtadienis

AVINŽIRNIAI SU CITRINA IR ALIEJUMI

Retas svečias avinžirniai ant stalo, bet retkarčiais jais pasilepiname.

  • 3 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 400g konservuotų avinžirnių;
  • 0,5 citrinos sulčių;
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės;
  • saujos smulkintų šv.petražolių;
  • druskos, juodųjų pipirų;
  • ypač gryno alyvuogių aliejaus;
1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite česnaką ir avinžirnius. Kepkite 2min. Supilkite citrinos sultis, įberkite žievelę ir petražoles. Ant vidutinės ugnies kepkite dar 2min.
2. Nukaiskite ir pagardinkite druska, juodaisiais pipirais. Avinžirnius gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite karštus arba šaltus.
p.s. gaminau iš pusės porcijos.
Skanaus ;)

receptas iš knygos "Virtuvės ekspresas"

2014 m. sausio 7 d., antradienis

ŠPARAGINĖS PUPELĖS SU SKRUDINTAIS LAZDYNŲ RIEŠUTAIS

Šparagines pupelės vienos iš mano mėgstamiausių. Jas valgyti vienas malonumas ;) Taigi, šias galite smaguriauti vienas arba patiekti prie keptos vištienos ar avienos.

  • 250g plonų šparaginių pupelių, apipjaustytų;
  • 25g sviesto;
  • 75g lazdynų riešutų, stambiai kapotų, skrudintų;
  • druskos;
1. Pupeles sudėkite į puodą su verdančiu sūdytu vandeniu ir virkite 5-8min. arba, kol išvirs, bet bus kietokos. Nuvarvinkite, perliekite šaltu vandeniu, kad atšviežintumėte.
2. Sudėkite į indą, užtrupinkite sviestą ir užbarstykite skrudintus riešutus.
Skanaus ;)

receptas iš knygos "Virtuvės ekspresas"

2014 m. sausio 6 d., pirmadienis

POMIDORŲ SRIUBA SU VIRTAIS KIAUŠINIAIS

Vėsiu ir lietingu oru sušildanti sriubytė ir kiek neįprasta, kurias esame pripratę valgyti.


  • 4 česnako skiltelių;
  • žiupsnelio grūstos aitriosios paprikos;
  • 800g smulkintų konservuotų pomidorų savo sultyse;
  • 3 puodelių vandens;
  • druskos, juodųjų pipirų;
  • 4 kiaušinių;
  • 4 riekelių duonos (naudojau čiabatą);
1. Plonais griežinėliais supjaustykite 3 česnako skilteles. Trumpai pakepinkite įkaitintoje gilioje keptuvėje ant alyvuogių aliejaus užberdami aitriosios paprikos.
2. Į keptuvę supilkite konservuotus pomidorus, vandenį. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Kai užvirs, sumažinkite ugnį, uždekite dangčiu ir virkite apie 10 min.
3. Duonos riekeles sudėkite į skardą, aptepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Riekeles ištrinkite likusia česnako skiltele iš abiejų pusių.
4. Į mažą dubenėlį įmuškite kiaušinį ir lėtai "išpilkite" į keptuvę. Tą patį padarykite su likusiais kiaušiniais, palikdami tarpus, kad jie nesiliestų vienas su kitu. Uždenkite dangčiu ir virkite 3-4 minutes arba tol, kol baltymas sutvirtės.
5. Į gilią lėkštę dėkite duonos riekelę, ant viršaus - kiaušinį ir užpilkite pomidorus.
Skanaus ;)


2014 m. sausio 5 d., sekmadienis

BULVIŲ, MARINUOTŲ AGURKĖLIŲ IR KARIO MIŠRAINĖ

Nuo kolegės Kalėdų proga gavau VMG žiemos sezono receptų žurnalą-albumą. Gudriai ji iš manęs išpešė ar jį jau turiu ir padarė staigmeną - didelis AČIŪ dar kartą, drauge ;) Receptų tikrai daug, prieinamų ir skanių.
Šios salotos gaivios, o visą pikantiškumą suteikia paruoštas majonezas.

  • 6 virtų bulvių;
  • 3 v.š. majonezo;
  • 1 a.š. kario;
  • 1 a.š. aliejaus;
  • saujos smulkintų marinuotų agurkėlių;
  • saujos supjaustytų svogūnų laiškų;
  • druskos, juodųjų pipirų;
1. Įkaitintame aliejuje pakepinkite karį. Atvėsinkite ir sumaišykite su majonezu.
2. Bulves supjaustykite kubeliais, sumaišykite su marinuotais agurkėliais ir svogūnų laiškais.
3. Užpilkite paruoštu majonezu, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir gerai išmaišykite.
Skanaus ;)


receptas iš "Virtuvės mitų griovėjų" žiemos žurnalo

2014 m. sausio 4 d., šeštadienis

GRIKIŲ BLYNELIAI SU PIEVAGRYBIŲ PADAŽU

Skanūs ir sveiki blyneliai pietums ar vakarienei ;)

  • 400g virtų grikių;
  • 1 kiaušinio;
  • 3 v.š. miltų;
  • 0,5 stiklinės pieno;
  • druskos;
padažui:
  • 1 svogūno;
  • 300g pievagrybių;
  • 200g grietinėlės;
  • žiupsnelis šv.krapų;
  • druskos, juodųjų pipirų;
1. Sumaišykite visus ingridientus skirtus blyneliams. Kepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
2. Padažui svogūną supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje. Tuomet sudėkite griežinėliais pjaustytus pievagrybius. Jiems apkepus, pilkite grietinėlę ir kaitinkite, kol sutirštės. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais bei šviežiais krapais.
Skanaus ;)


idėja iš fb puslapio "Valgau be sąžinės graužimo"

NEKEPTAS MEDUOLIŲ IR BANANŲ TORTAS

Šiek tiek "paturbintas", nes originaliame recepte želatina nenaudojama. Bet pasinaudojau kolegės rekomendacija įdėti želatinos, kad torčiukas gautųsi tvirtesnis ir gražiai pjaustytųsi. Gaminau iš pusės porcijos, todėl tradicinei torto formai kiekius dvigubinkite.


  • 250g meduolių;
  • 250g grietinės (30% riebumo);
  • cukraus pagal skonį;
  • 2 vidutinio dydžio bananų;
  • 1 a.š. želatinos;
1. Želatiną užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir palikite, kol išbrinks.
2. Meduolius sutrupinkite (naudojausi blenderio pagalba);
3. Grietinę išmaišykite su cukrumi (kadangi meduoliai saldūs, cukraus dedu labai minimaliai). Tuomet supilkite ištirpintą bei atvėsintą želatiną ir gerai išmaišykite.
4. Formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Dėkite meduolių trupinius, pusę grietinės masės. Išdėliokite 1 bananą, supjaustytą griežinėliais. Vėl berkite trupinius, grietinę, bananus ir ant viršaus užberkite meduolių trupinius. Viršų atsargiai paspauskite.
5. Dėkite į šaldytuvą ir palikite kelioms valandoms arba geriausiai per naktį.
Skanaus ;)


idėja iš "juratet.blogas.lt"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...