2021 m. kovo 14 d., sekmadienis

SALOTOS SU NAMINE SŪDYTA LAŠIŠA

 Pagrindinis vaidmuo čia tenka lašišai, kurią namų sąlygomis pasigaminti yra labai paprasta. Patiekti galite ant sumuštinių su avokadu, prie keptų ar benedikto kiaušinių, gaminti salotas ir t.t.


lašišai:

  • 500 g šviežios lašišos su oda;
  • 4 v.š. stambios druskos;
  • 2 v.š. rudojo arba baltojo cukraus;
  • 2 v.š. šviežiai pjaustytų krapų;
  1. Dubenėlyje sumaišykite druską, cukrų ir krapus.
  2. Pusę mišinio dėkite indelio apačioje, tuomet uždėkite lašišos gabalėlį ir ant viršaus užberkite likusį mišinį bei tolygiai paskirstykite. 
  3. Uždenkite indelį dangčiu ir laikykite 24val. šaldytuve. Per tą laiką druska iš lašišos ištrauks vandenį ir lašišą taps stangri.
  4. Lašišos gabalėlį nuplaukite, gerai nusausinkite, pjaustykite plonais griežinėliais ir mėgaukitės :)

2 porcijoms salotoms rinkitės savo mėgstamus ingridientus, kaip pvz.:
  • pusę gabalėlio sūdytos lašišos;
  • sultenės salotos;
  • vyšniniai pomidoriukai;
  • 125g sūris mozzarella buffalo;
  • kepti pievagrybiai;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • druska, maltų juodųjų pipirų;
Triukai ir patarimai:
  • jei lašiša bus sūroka, tuomet dar kartą plaukite po tekančiu vandeniu. 
  • rinkitės vienodo storio lašišos gabalėlį. Ir prieskoniai tolygiai pasiskirstys, ir pjaustyti bus patogiau.

lašišos pagaminimo idėja iš instagramo "Valgau be sąžinės graužimo"

2021 m. vasario 21 d., sekmadienis

ORKAITĖJE KEPTA KIAULIENOS ŠONINĖ SU TRAŠKIA PLUTA

Nusižiūrėjau šį kepimo būdą iš Beatos laidos ir jums rekomenduoju. Tas odelės traškumas yra kažkas tokiooo :) Prieskonius galite naudoti savo mėgstamus arba vadovautis receptu iš laidos.

  • 1 kg kiaulienos šoninės;
  • 1 a.š. rūkytos maltos raudonosios paprikos;
  • 1 a.š. malto kumino;
  • 1 a.š. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a.š. druskos;
  • rupios druskos (odelei);
padažui:
  • 150 g vyšninių pomidorų;
  • 1-2 skiltelių česnako;
  • 1 a.š. dižono garstyčių;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių petražolių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  1. Kiaulienos šoninės gabalą nusausinkite popieriniu virtuviniu rankšluoščiu ir apibarstykite paprika, kuminu, pipirais ir druska, išskyrus odelę. Prieskonius įtrinkite į mėsą.
  2. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija. Dėkite šoninę odele į viršų ir ant jos viršaus berkite rupios druskos, paskirstykite tolygiai per visą odą, kad būtų pilnai padengta.
  3. Kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 - 50min. (kepimo laikas priklausys nuo mėsos storio ir dydžio). Druskos pluta turi atšokti nuo šoninės odos.
  4. Tada ištraukite mėsos gabalą iš orkaitės, nuimkite druskos plutą.
  5. Padidinkite orkaitės kaitrą iki 250 laipsnių ir kepkite ~15 min. arba tol, kol visa odelė "išburbuliuos" ir pasidarys traški. 
  6. Padažui: į dubenėlį sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytus pomidorus, česnako skilteles, dėkite garstyčias, petražoles, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, pilkite alyvuogių aliejaus iki norimos konsistencijos ir viską gerai išmaišykite.
  7. Supjaustykite kiaulienos šoninę norimo dydžio gabalėliais.
  8. Patiekite su padažu ir mėgstamu garnyru.
Skanaus ;)



Triukai:
  • jei orkaitėje maksimali temperatūra yra 230 laipsnių, tuomet naudokite funkciją su vėjeliu, kuri skirta grilinimui. Odelė gražiai apskrus ir bus traški.
  • rinkitės vienodo storio mėsos gabalą, bus lengviau tolygiai jį iškepti.

receptas: iš "Beatos virtuvė"

2021 m. vasario 16 d., antradienis

ORKAITĖJE UŽKEPTOS TORTILIJOS SU VIŠTIENA IR SŪRIU

Tortilijų panaudojimo būdai yra labai įvairūs, t.y. nuo kebabų, picų, kesadilijų, įvairių suktinukų ir t.t. Užkeptas tortilijas galite valgyti, kaip karštąjį patiekalą, o atvėsus patiekti, kaip užkandį.

6vnt.:

  • 6 vnt. apvalių tortilijų (naudojau 25cm skresmens);
  • 300 g kubeliais pjaustytos keptos vištienos;
  • 1 svogūno;
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 3 v.š. pomidorų padažo;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • žiupsnelio džiovintų čili paprikų;
  • 250 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  1. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir sudėkite pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Kai svogūnas šiek tiek suminkštės, sudėkite smulkiais šiaudeliais pjaustytą papriką ir kepkite tol, kol ji suminkštės. 
  2. Galiausiai dėkite keptą vištieną, pomidorų padažą, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, čili paprika, gerai išmaišykite ir trumpai pakepkite. 
  3. Įdarą atidėkite į šoną, kad jis šiek tiek pravėstų.
  4. Į kiekvieną tortiliją dėkite paruošto įdaro, užberkite šiek tiek sūrio, suvyniokite ir dėkite į kepimo skardą susukimu į apačią, kad kepant neišsivyniotų.
  5. Ant viršaus užberkite likusį sūrį.
  6. Kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 min., kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
Skanaus ;)

Triukai:
  • įdarui naudojau anksčiau keptą vištą. Jei visko nesuvalgote iš karto, tuomet nuimkite mėsą nuo kaulų, supjaustykite ir užšaldykite porcijomis, kurias vėliau galite naudoti apkepams, įdarams, troškiniams, picoms, sumuštiniams ir t.t.;
  • kad įdarą paskirstytumėte vienodai, pirmiausiai išdėliokite visas tortilijas ir tuomet dėliokite įdarą;
  • keptą vištieną galite keisti mėgstama mėsa, kaip pvz.: keptu faršu, jautiena, kumpeliu, dešrelėmis ir pan. Arba tiesiog išsikepti šviežiai vištienos krūtinėlės.

2021 m. vasario 14 d., sekmadienis

ORKAITĖJE KEPTA KIAULIENOS IŠPJOVA SU RŪKYTA ŠONINE

Labai mažai pastangų reikalaujantis patiekalas. Padažas vertas atskirų liaupsių, bet kam šnekėti, jei galima pasigaminti ir valgyti su dideliu malonumu :) Daržoves galite naudoti pagal savo pasirinkimą, bet pomidorai būtini, nes jų sultys, kepimo metu, suteikia puikų skonį padažui.


3-4 porcijos:
  • 630 g kiaulienos išpjovos;
  • 1 a.š. rūkytos raudonosios paprikos;
  • 1 a.š. malto kumino;
  • 1 a.š. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a.š. druskos;
  • šakelės šviežio rozmarino;
  • 125 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 150 g pievagrybių;
  • 14 vnt. vyšninių pomidorų;
  • 50 g sviesto;
  1. Kiaulienos išpjovą nusausinkite popieriniu virtuviniu rankšluoščiu. Nupjaukite plėves.
  2. Dubenėlyje sumaišykite papriką, kuminą, pipirus, druską. Prieskoniais padenkite išpjovą ir įtrinkite, kad geriau susigertų.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir apskrudinkite kiaulieną.
  4. Į kepimo indą dėkite smulkiai pjaustytą kiaulienos šoninę, į ketvirčius supjaustytus pievagrybius, išdėliokite pomidorus, kubeliais pjaustytą sviestą. Galiausiai dėkite apkeptą kiaulienos išpjovą, o ant jos viršaus užberkite rozmarino lapelius.
  5. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 min. 
  6. Patiekti galite su mėgstamu garnyru, kaip pvz. bulvių koše, ryžiais ir pan.
Skanaus ;)

Triukai:
  • nusipirkę šviežio rozmarino, jį galite užšaldyti ir laikyti šaldiklyje. 
  • jei neplanuojate suvalgyti visų šviežių pievagrybių, juos supjaustytus taip pat galite užšaldyti.

2021 m. vasario 7 d., sekmadienis

TRAŠKŪS RYŽIŲ KUKULIUKAI SU TUNU, KIAUŠINIAIS IR SŪRIU

 Skanūs, traškūs kukuliukai gali būti patiekiami, kaip pagrindinis patiekalas ir kaip puikus užkandis. Su ingridientais taip pat galite improvizuoti į valias ir gausite vis kitokį skonį. Beje, puikus būdas sunaudoti likučius, jei netyčia išvirsite per daug :)


18 vnt.:
  • 200 g ryžių (naudojau basmati);
  • 150 g konservuoto tuno aliejuje;
  • 2 virti kiaušiniai;
  • 3 v.š. gruzdintų svogūnų (galite keisti keptais);
  •  60 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 1 kiaušinio;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
papildomai:
  • 2 kiaušinių;
  • miltų;
  • džiūvėsėlių (naudojau panko);
  1. Į verdantį vandenį įdėkite žiupsnelį druskos, suberkite ryžius ir išvirkite. Naudokite mažiau vandens, nei įprastai, kad išvirę nebūtų tokie birūs, o šiek tik lipnūs. Atvėsinkite.
  2. Į dubenį sudėkite ryžius, nuvarvintą ir pasmulkintą tuną, tarkuotus virtus kiaušinius, gruzdintus arba keptus svogūnus, sūrį, išplaktą kiaušinį, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite. Formuokite norimo dydžio kukuliukus, stipriai paspaudžiant, kad jie būtų tvirti (naudojau kupiną valgomą šaukštą).
  3. Imkite tris gilesnes lėkštes: į vieną suberkite miltus, antroje išplakite kiaušinius, į trečią suberkite džiūvėsėlius.
  4. Puode įkaitinkite 1 l aliejaus. 
  5. Kukuliukus apvoliokite miltuose, tuomet kiaušinių plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Dėkite į įkaitintą aliejų ir apskrudinkite iš visų pusių.
  6. Patiekite su mėgstamu padažu. Idealiai tiktų grietinėlės ir pievagrybių padažas.
Skanaus ;)

Triukai: 
  1. vienu kartu kepkite po 5 kukuliukus ir vis su nauja kepimo partija mažinkite kaitrą, nes aliejus vis stipriau įkaista ir kukuliukai gali pradėti per stipriai skursti. Tai neaktualu, jei turite gruzdintuvą, kuriame palaikoma stabili temperatūra.
  2. iškeptus kukuliukus dėliokite ant popierinio virtuvinio rankšluoščio, kad susigertų riebalų perteklius.

2021 m. sausio 16 d., šeštadienis

ILGAI ORKAITĖJE KEPTAS JAUTIENOS KUMPIS

 Labai mėgstu ruošti patiekalus orkaitėje ir nenustosiu kartotis, kad tai vienas iš lengviausių būdų. Juk patys žinote - sudedate ingridientus į puodą, o visa kita tik laukimas :)) 

Šį kartą kepiau jautienos kumpį. Tai žinoma, kiek sausesnė mėsa, bet ką tik iškepta ji tikrai yra sultinga. O jei neįveiksite visko iš karto, galite ją "suplėšyti" šakute ir panaudoti kitiems patiekalams, t.y. troškiniams, kebabams, mėsainiams, lietinių įdarui, apkepams ir t.t.


6-8 porcijoms:
  • 2 kg jautienos kumpio;
  • 1 a.š. maltos raudonosios paprikos;
  • 1 a.š. rūkytos maltos raudonosios paprikos;
  • 1 a.š. džiovintų čiobrelių;
  • 1 a.š. malto kumino;
  • 1-2 vnt. šakelių šviežio rozmarino;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 1 kubelio vištienos sultinio;
  • 1 galvutės česnako;
  • 1 svogūno;
  • 4 vidutinio dydžio bulvių;
  • 2 morkų;
  1. Jautienos kumpį nusausinkite popieriniu rankšluoščiu ir iš visų pusių apibarstykite abiejų rūšių paprika, čiobreliais, kuminu, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
  2. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir stipriai įkaitinkite, dėkite kumpį ir apskrudinkite iš visų pusių.
  3. Imkite kepimo indą su dangčiu. Ant dugno išdėliokite griežinėliais supjaustytą svogūną, išskirstytas neluptas česnako skilteles, sutrupinkite sultinio kubelį, ant viršaus uždėkite kumpį, užberkite rozmarino lapelius ir įpilkite šilto vandens, kad apsemtų mėsą iki trečdalio ir indą uždenkite dangčiu.
  4. Kepkite 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2,5 val. Tuomet sudėkite stambiai supjaustytas bulves ir morkas. Šaukite vėl orkaitę dar 1 val.
  5. Patiekite su mėgstamu garnyru.
Skanaus ;)

Triukas: kad turėtumėte šviežių žolelių, nusipirkę jas užšaldykite. Geriausiai laikyti jas indelyje, tuomet šakelės nesutrupės. 

2021 m. sausio 9 d., šeštadienis

SUMUŠTINIAI SU JAUTIENOS STEIKU IR GAIVIU PADAŽU

Iškeptą steiką galite panaudoti ir sumuštiniams paruošti - traškus batono gabalėlis ir gaivus padažas, tai viskas, ko reikia :)


 2 porcijoms:
  • 220 g "Kitchen me" jautienos paslėpsnio didkespnio;
  • 1 česnako skiltelės;
  • 1 šakelės šviežio rozmarino;
  • gabalėlio sviesto;
  • šlakelio alyvuogių aliejaus;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 1 prancūziško batono;
padažui:
  • 2 v.š. majonezo;
  • 1-2 marinuotų agurkėlių;
  • 1 skiltelės česnako;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių krapų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Padažui: į dubenėlį dėkite majonezą, smulkiai kubeliais pjaustytus agurkus ir česnaką, suberkite krapus, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais. Viską gera išmaišykite ir laikykite šaldytuve iki tol, kol naudosite.
  2. Į įkaitintą keptuvę dėkite gabalėlį sviesto, įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudėkite česnako skiltelę ir rozmarino šakelę. Tada dėkite jautienos didkepsnį ir kepkite iš abiejų po kelias minutes, nuolat laistantkeptuvės turiniu iki jūsų norimo steiko iškepimo. Tuomet suvyniokite į foliją ir palikite "pailsėti"  5min.
  3. Jautienos steiką sujaustykite plonomis riekelėmis, pagardinkite druskam maltais juodaisiais pipirais ir patiekite su prancūziško batono riekelėmis ir paruoštu padažu.
Skanaus ;)

Triukai:
  • naudojau šaldytą prancūzišką batono su žolelėmis, kurį pagal instrukciją iškepiau orkaitėje.
  • šaldiklyje nuolat turiu šviežių pjaustytų krapų. Rozmarino šakeles taip pat laikau užaldytas, todėl po ranka visada turiu reikiamų prieskonių patiekalams.

2021 m. sausio 2 d., šeštadienis

VIRTŲ BULVIŲ BLYNELIAI SU RŪKYTA LAŠIŠA

 Kaip žinia, bulvės ir lašiša tarpusavyje labai draugauja, todėl sujungti juos į bendrą patiekalą yra gera mintis :) Taigi, šiam kartui siūlau lengvai paruošiamus blynelius ir labai skanius.


10 vnt. blynelių (3-4 porcijos):
  • 660 g virtų bulvių (7 vidutinio dydžio bulvių);
  • krakmolo;
  • 100 g rūkytos lašišos;
  • 1 kiaušinio;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių petražolių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
padažui:
  • 1 didelio svogūno;
  • ~300 ml grietinėlės;
  • 1 a.š. dižono garstyčių;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių krapų (galite keisti džiovintais);
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  1. Išvirtas bulves sumalkite ir sudėkite į didelį dubenį plokščiu dugnu. Masę paskirstykite tolygiai, padalinkite "+" į keturias dalis. Vieną dalį išimkite, uždėkite ant bulvių, o tuščią vietą užpildykite krakmolu lygiai iki bulvių masės. Sudėkite smulkiais kubeliasi supjaustytą rūkytą lašišą, įmuškite kiaušinį, suberkite petražoles, pagardinkite druska (minimaliai), maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išminkykite.
  2. Padažui: į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus, suberkite kubeliais pjaustytą svogūną ir kepkite tol. kol jis taps skaidrus. Tuomet supilkite grietinėlę, sudėkite garstyčias, pagardinkite druska, maltais juodaisiais- pipirais ir troškinkite, kol padažas sutirštės. Išjunkite ugnį, suberkite šviežius krapus ir išmaišykite.
  3. Iš paruoštos bulvių masės suformuokite blynelius. 
  4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir apskrudinkite iš abiejų pusių.
  5. Patiekite su padažu.
Skanaus ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...