Neabejoju, kad yra stropių šeimininkių, kurios jau dabar šventinį meniu pradeda dėliotis. Todėl noriu pasiūlyti labai skanų variantą, kaip išsikepti antį Kalėdoms :)
4-6 porcijoms:
- 2,2 kg šviežio "Lapino puota" ančiuko;
- 1 a.š. maltų kajeno pipirų;
- 1 a.š. malto cinamono;
- druskos, maltų juodųjų pipirų;
- 6-8 šviežio čiobrelio šakelių;
- 3-4 lauro lapelių;
- 10 vidutinio dydžių bulvių;
- 3 morkų;
- 1 svogūno;
- 6 v.š. alyvuogių aliejaus;
- 400 g šviežių arba šaldytų žaliųjų šparaginių pupelių;
- 1 v.š. sviesto;
padažui:
- 200 g šaldytų vyšnių arba 150g džiovintų vyšnių;
- 200 ml sauso raudonojo vyno;
- 30 g rudojo cukraus (naudojau farino cukrų)
- 1 a.š. kukurūzų krakmolo + 1 v.š. vandens;
- Lėkštutėje sumaišykite kajeno pipirus su cinamonu.
- Nuskuskite bulves, morkas ir nulupkite svogūną.
- Į gilesnę kepimo skardą dėkite į 4 dalis supjaustytas bulves, morkas ir 8 dalis supjaustytą svogūną. Užberkite 1 a.š. kajeno pipirų ir cinamono mišinio, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, užpilkite 3 v.š. alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite.
- Antį nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluoščiu tiek išorę, tiek vidų. Tuomet iš abiejų pusių užberkite kajeno pipirų ir cinamono likusiu mišiniu, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, užpilkite 3 v.š. alyvuogių aliejaus ir gerai įtrinkite.
- Antį uždėkite ant daržovių krūtinėle į viršų šalia išdėliokite čiobrelio šakeles ir lauro lapelius. Užklokite kepimo popieriumi antį ir ant viršaus dėkite foliją, gerai užspauskite kraštus aplink kepimo skardą. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2 val. Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją ir kepimo popierių, kad antis gražiai apskrustų.
- Antį išimkite iš skardos, uždenkite folija ir palikite šiltai pastovėti apie 20 min.
- Iškepusias daržovės iš skardos išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite į indą. Sugrūskite bulvių košės grūstuvu ir įberkite druskos, jei jos trūksta.
- Padažui: į priekaistuvį sudėkite vyšnias, užpilkite vynu, suberkite cukrų ir virkite ant vidutinės ugnies 20 min., kol dalis skysčio nugaruos. Padažą būtina ragauti ir jei bus per rūgštus, papildomai pridėkite cukraus. Turi gautis saldžiarūgštis padažas. Kukurūzų krakmolą išmaišykite su vandeniu, supilkite į vyšnių padažą ir kai tik užvirs, išjunkite ugnį.
- Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite šparagines pupeles, kepkite keletą minučių, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais. Išjunkite ugnį, sudėkite sviestą ir maišykite, kol jis ištirps.
- Galite tiekti viską atskiruose induose arba patiekti jau paruoštomis porcijomis.
Skanaus ;)
"www.marthastewart.com"