2015 m. lapkričio 30 d., pirmadienis

ORKAITĖJE KEPTA ANTIS SU DARŽOVĖMIS IR VYŠNIŲ PADAŽU

Neabejoju, kad yra stropių šeimininkių, kurios jau dabar šventinį meniu pradeda dėliotis. Todėl noriu pasiūlyti labai skanų variantą, kaip išsikepti antį Kalėdoms :)


 4-6 porcijoms:
  • 2,2 kg šviežio "Lapino puota" ančiuko;
  • 1 a.š. maltų kajeno pipirų;
  • 1 a.š. malto cinamono;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 6-8 šviežio čiobrelio šakelių;
  • 3-4 lauro lapelių;
  • 10 vidutinio dydžių bulvių;
  • 3 morkų;
  • 1 svogūno;
  • 6 v.š. alyvuogių aliejaus;
  • 400 g šviežių arba šaldytų žaliųjų šparaginių pupelių;
  • 1 v.š. sviesto;
padažui:
  • 200 g šaldytų vyšnių arba 150g džiovintų vyšnių;
  • 200 ml sauso raudonojo vyno;
  • 30 g rudojo cukraus (naudojau farino cukrų)
  • 1 a.š. kukurūzų krakmolo + 1 v.š. vandens;
  1. Lėkštutėje sumaišykite kajeno pipirus su cinamonu.
  2. Nuskuskite bulves, morkas ir nulupkite svogūną.
  3. Į gilesnę kepimo skardą dėkite į 4 dalis supjaustytas bulves, morkas ir 8 dalis supjaustytą svogūną. Užberkite 1 a.š. kajeno pipirų ir cinamono mišinio, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, užpilkite 3 v.š. alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite.
  4. Antį nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluoščiu tiek išorę, tiek vidų. Tuomet iš abiejų pusių užberkite kajeno pipirų ir cinamono likusiu mišiniu, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, užpilkite 3 v.š. alyvuogių aliejaus ir gerai įtrinkite. 
  5. Antį uždėkite ant daržovių krūtinėle į viršų šalia išdėliokite čiobrelio šakeles ir lauro lapelius. Užklokite kepimo popieriumi antį ir ant viršaus dėkite foliją, gerai užspauskite kraštus aplink kepimo skardą. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2 val.  Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją ir kepimo popierių, kad antis gražiai apskrustų.
  6. Antį išimkite iš skardos, uždenkite folija ir palikite šiltai pastovėti apie 20 min.
  7. Iškepusias daržovės iš skardos išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite į indą. Sugrūskite bulvių košės grūstuvu ir įberkite druskos, jei jos trūksta.
  8. Padažui: į priekaistuvį sudėkite vyšnias, užpilkite vynu, suberkite cukrų ir virkite ant vidutinės ugnies 20 min., kol dalis skysčio nugaruos. Padažą būtina ragauti ir jei bus per rūgštus, papildomai pridėkite cukraus. Turi gautis saldžiarūgštis padažas. Kukurūzų krakmolą išmaišykite su vandeniu, supilkite į vyšnių padažą ir kai tik užvirs, išjunkite ugnį.
  9. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite šparagines pupeles, kepkite keletą minučių, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais. Išjunkite ugnį, sudėkite sviestą ir maišykite, kol jis ištirps.
  10. Galite tiekti viską atskiruose induose arba patiekti jau paruoštomis porcijomis.
Skanaus ;)


"www.marthastewart.com"

2015 m. lapkričio 29 d., sekmadienis

SILKĖ SU BUROKĖLIAIS, GRYBAIS IR OBUOLIAIS

Šią silkę gaminau pernai per šv.Kūčias. Nuostabus patiekalas, o ir patiekimas elegantiškesnis, nei sumesti viską į vieną dubenį :)

  • 4 silkės file juostelių;
  • 4 virtų burokėlių;
  • 3-4 virtų bulvių su lupenomis;
  • 1 svogūno;
  • saujelės džiovintų grybų;
  • saujelės džiovintų obuolių;
  • šlakelio citrinos sulčių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
žolelių majonezui:
  • saujelės šviežių krapų;
  • saujelės šviežių petražolių;
  • 2 mažų marinuotų agurkėlių;
  • 3 v.š majonezo;
  1. Silkę supjaustykite nedideliais gabalėliais;
  2. Atskiruose induose užpilkite karštu vandeniu grybus ir džiovintus obuolius bei palikite kol išmirks.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną. Kepkite kol svogūnas suminkštės.
  4. Tuomet sudėkite smulkiai pjaustytus grybus, obuolius, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir dar keletą minučių pakepkite.
  5. Burokėlius supjaustykite smulkiais kubeliais, sumaišykite su atvėsusiu keptuvės turiniu ir apšlakstykite citrinos sultimis.
  6. Žolelių majonezui: visus išvardintus ingridientus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sumalkite iki vientisos masės.
  7. Išvirtas bulves nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  8. Ant lėkštės išdėliokite bulvių griežinėlius, uždėkite po šaukštelį žolelių majonezo, burokėlių, grybų ir obuolių mišinio, ant viršaus uždėkite po griežinėlį silkės ir papuoškite šviežiais krapais.
Skanaus ;)


2015 m. lapkričio 28 d., šeštadienis

KIAULIENOS FARŠO KOTLETUKAI SU MOCARELOS SŪRIO ĮDARU

Įprastus kotletus galite paversti ne kasdieniškais, įdėdami į juos šiek tiek pakeitimų. Kaip ir šiuo atveju, įdarant juos mocarelos sūriu :) 


  • 500 g kiaulienos faršo (naudojau kumpio faršą);
  • 1 kiaušinio;
  • žiupsnelio džiovintų raudonėlių, kajeno pipirų, šviežių petražolių;
  • 2-3 v.š. maltų džiūvėsėlių;
  • 1 v.š. grietinės;
  • druskos;
  • 10 vnt. mocarelos rutuliukų (150 g pakuotė);
  1. Į kiaulienos faršą įmuškite kiaušinį, suberkite prieskonius, džiūvėsėlius, dėkite grietinę, pagardinkite druska ir viską gerai išminkykite.
  2. Suformuokite 10 vienodų kotletukų. Padarykite paplotėlį, įdėkite mocarelos rutuliuką ir suformuokite apvalų kotletą. 
  3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, apskrudinkite iš abiejų pusių kotletus, dėkite į skardą ištiestą kepimo popieriumi ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 min.
  4. Pateikite su mėgstamu garnyru.
Skanaus ;)



2015 m. lapkričio 24 d., antradienis

ĮDARYTI KALMARAI SU RYŽIAIS IR DARŽOVĖMIS

Jūros gėrybių mėgėjams tai bus nuostabus patiekalas :) Svarbiausia kalmarų neperkepti, kad netaptų guminiai, o visa kita pagamina labai paprastai.


  • 550 g kalmarų (5 vnt.);
  • kelių pipirų žirnelių, 2 lauro lapelių;
  • 50 g ryžių;
  • 0,5 raudonosios paprikos;
  • 0,5 svogūno;
  • 5 nedidelių pievagrybių;
  • 1 skiltelės česnako;
  • 1 v.š. pomidoro padažo;
  • žiupsnelio šviežiai pjaustytų petražolių česnako laiškų ir krapų;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • šlakelio grietinėlės;
  1. Išvirkite ryžius ir supylę į kiaurasamtį palikite nuvarvėti vandeniui.
  2. Smulkiais kubeliais supjaustykite papriką ir pievagrybius.
  3. Į dubenį sudėkite virtus ryžius, papriką, pievagrybius, išspaustą česnaką, pomidorų padažą, suberkite priekonines žoleles, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską išmaišykite. 
  4. Puode užvirkite vandenį, sudėkite pipirus, lauro lapelius ir atšildytus kalmarus. Kai tik užvirs, virkite tik 3 min. Tuomet kalmarus išimkite iš vandens.
  5. Kalmarus įdarykite paruoštu įdaru (tik per daug neprikimškite įdaro) ir persmeikite mediniu pagaliuku.
  6. Keptuvėje pakepinkite smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną, sudėkite kalmarus, užpilkite porą samčių kalmaro nuoviro ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 min.
  7. Baigiant kepti, įpilkite šiek tiek grietinėlės, permaišykite, pakepkite dar keletą minučių ir patiekite.
Skanaus :)


2015 m. lapkričio 22 d., sekmadienis

LIPNŪS VIŠTIENOS SPARNELIAI

Padažas gaunasi tobulas - tirštas, aštrus, turintis saldumo ir malonios rūgštelės. Paruošti viską itin paprasta :)

  • 1 kg vištienos sparnelių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • šlakelio aliejaus;
padažui
  • 4 v.š. sviesto;
  • 100 g pomidorų padažo;
  • 5 v.š. čili padažo;
  • 30 g farino cukraus;
  • 1 citrinos sulčių;
  • 1 v.š. medaus;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • 2 v.š. vandens + 1 v.š. kukurūzų krakmolo;
  1. Vištienos spranelius nusausinkite popieriniu rankšluoščiu. Apibarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais, aliejumi ir išmaišykite. Sudėkite į kepimo skardą ištiestą kepimo popieriumi ir kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
  2. Padažui: į priekaistuvį sudėkite sviestą, pomidorų padažą, čili padažą, farino cukrų, išspaustas citrinos sultis, medų, išmaišykite ir virkite ant vidutinės ugnies apie 10 min. Būtinai paragaukite ir padidinkite produktų kiekius, jei trūksta aštrumo, saldumo ar rūgštelės. 
  3. Puodelyje sumaišykite vandenį ir kukurūzų krakmolą. Supilkite į padažą ir kai tik sutirštės, išjunkite ugnį.
  4. Sparneliams likus kepti 10 min. iki pabaigos, juos apvoliokite padaže ir vėl pašaukite į orkaitę. Galite daryti ir kitaip - iškeptus sparnelius, apvolioti padaže ir patiekti, nekepant orkaitėje.
Skanaus ;)

2015 m. lapkričio 17 d., antradienis

UŽKEPTA VIŠTIENOS KRŪTINĖLĖ SU PIEVAGRYBIAIS IR SŪRIU

Greita vakarienė, kuriai sugaišite viso labo 30 min. Kepsniai gausis sultingi ir sotūs, o ko daugiau reikia skaniai vakarienei :)

  • 2 vištienos krūtinėlių;
  • džiovintų raudonėlių, druskos;
  • maltų kajeno pipirų;
  • 3 kiaušinių;
  • maltų džiūvėsėlių;
  • 10 pievagrybių;
  • ~80 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 2 a.š. majonezo;
  1. Vištienos krūtinėles perpjaukite išilgai. Gausite 4 kepsnelius, kuriuos iš abiejų pusių apibarstykite džiovintais raudonėliais, kajeno pipirais ir druska.
  2. Viename dubenėlyje išplakite kiaušinius, į kitą - supilkite džiūvėsėlius.
  3. Imkite kepsnelį, merkite į kiaušinio plakinį, apvoliokite džiūvėsėliuose, dar kartą merkite į kiaušinio plakinį ir vėl apvoliokite džiūvėsėliuose bei dėkite į skardą išklotą kepimo popieriumi.
  4. Ant viršaus išdėliokite griežinėliais pjaustytus pievagrybius, užberkite tarkuoto fermentinio sūrio ir uždėkite ant kiekvieno po 0,5 arbatinio šaukštelio majonezo. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 min. arba tol, kol įsmeigus peiliu į krūtinėlę iš jos bėgs skaidrios sultys.
  5. Kol kepa vištiena, pasiruoškite mėgstamą garnyrą ir patiekite su iškeptais vištienos kepsneliais.
Skanaus;)

2015 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

ČILI PADAŽAS

Pasigaminę šio padažo, Jūs garantuotai nenorėsite pirktinio. Jame jaučiasi ir saldumas, ir aštrumas. Tobulai pagardins patiekalus, tiks padažams ir galėsite naudoti marinavimui.


  • 8 vidutinio dydžio čili pipirų;
  • 4 skiltelių česnako;
  • 360 ml vandens;
  • 120 ml balto vyno acto;
  • 200 g cukraus;
  • 1 a.š. druskos;
  • 2 v.š. sojos padažo;
  • 2 v.š. kukurūzų krakmolo;
  • 2 v.š. vandens;
  1. Į virtuvinį smulkintuvą (blenderį) sudėkite pasmulkintus čili pipirus be kotelių, supjaustytas česnako skilteles ir viską sumalkite.
  2. Į puodą dėkite čili pipirų masę, supilkite vandenį, baltą vyno actą, cukrų, druską, sojos padažą. Užvirkite ir ant silpnos ugnies virkite apie 20 min. 
  3. Krakmolą sumaišykite su vandeniu ir supilkite į puodą. Išmaišykite ir palaukite kol užvirs, tuomet išjunkite.
  4. Supilstykite padažą į sterilius stiklainiukus.Iš nurodyto kiekio išeina 700 ml padažo.
Skanaus ;)

patarimas: išvirtą padažą galite pertrinti per kiaurasamtį, kad neliktų paprikos gabalėlių ir sėklų. Galite prie malant iš karto išimti iš paprikos sėklas - jūsų teisė rinktis. Aštrumą taip pat reguliuoti galite pagal save, nes paprika paprikai savo aštrumu kas kartą skiriasi.


2015 m. lapkričio 6 d., penktadienis

ŠALDYTI BANANAI SU ŠOKOLADU

Galima sakyti, kad toks desertas labiau tinkamas vasarai, bet valgydami jį tikrai nedrebėsite iš šalčio ir žiemą :) 


  • 5 bananų;
  • 90 g juodojo šokolado;
  • 10 medinių pagalėlių (geriausia plokščių);
  • kokosų drožlių;
  1. Šokoladą ištirpdykite virš garų vonelės arba mikrobangėje.
  2. Bananus perpjaukite pusiau, įkiškite medinį pagalėlį ir aptepkite šokoladu, apibarstykite kokoso drožlėmis. 
  3. Suguldykite ant lėkštės ištiestos maistine plėvele ir dėkite į šaldiklį 2 valandoms. 
Skanaus ;) 

patarimas: jei norėsite saldesnio varianto, tuomet naudokite pienišką ar baltąjį šokoladą. Bananų pabarstymui tinka  įvairūs smulkinti riešutai, o vaikus sužavėsite spalvotais pabarstukais :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...