2021 m. vasario 21 d., sekmadienis

ORKAITĖJE KEPTA KIAULIENOS ŠONINĖ SU TRAŠKIA PLUTA

Nusižiūrėjau šį kepimo būdą iš Beatos laidos ir jums rekomenduoju. Tas odelės traškumas yra kažkas tokiooo :) Prieskonius galite naudoti savo mėgstamus arba vadovautis receptu iš laidos.

  • 1 kg kiaulienos šoninės;
  • 1 a.š. rūkytos maltos raudonosios paprikos;
  • 1 a.š. malto kumino;
  • 1 a.š. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a.š. druskos;
  • rupios druskos (odelei);
padažui:
  • 150 g vyšninių pomidorų;
  • 1-2 skiltelių česnako;
  • 1 a.š. dižono garstyčių;
  • žiupsnelio pjaustytų šviežių petražolių;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • alyvuogių aliejaus;
  1. Kiaulienos šoninės gabalą nusausinkite popieriniu virtuviniu rankšluoščiu ir apibarstykite paprika, kuminu, pipirais ir druska, išskyrus odelę. Prieskonius įtrinkite į mėsą.
  2. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija. Dėkite šoninę odele į viršų ir ant jos viršaus berkite rupios druskos, paskirstykite tolygiai per visą odą, kad būtų pilnai padengta.
  3. Kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 - 50min. (kepimo laikas priklausys nuo mėsos storio ir dydžio). Druskos pluta turi atšokti nuo šoninės odos.
  4. Tada ištraukite mėsos gabalą iš orkaitės, nuimkite druskos plutą.
  5. Padidinkite orkaitės kaitrą iki 250 laipsnių ir kepkite ~15 min. arba tol, kol visa odelė "išburbuliuos" ir pasidarys traški. 
  6. Padažui: į dubenėlį sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytus pomidorus, česnako skilteles, dėkite garstyčias, petražoles, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, pilkite alyvuogių aliejaus iki norimos konsistencijos ir viską gerai išmaišykite.
  7. Supjaustykite kiaulienos šoninę norimo dydžio gabalėliais.
  8. Patiekite su padažu ir mėgstamu garnyru.
Skanaus ;)



Triukai:
  • jei orkaitėje maksimali temperatūra yra 230 laipsnių, tuomet naudokite funkciją su vėjeliu, kuri skirta grilinimui. Odelė gražiai apskrus ir bus traški.
  • rinkitės vienodo storio mėsos gabalą, bus lengviau tolygiai jį iškepti.

receptas: iš "Beatos virtuvė"

2021 m. vasario 16 d., antradienis

ORKAITĖJE UŽKEPTOS TORTILIJOS SU VIŠTIENA IR SŪRIU

Tortilijų panaudojimo būdai yra labai įvairūs, t.y. nuo kebabų, picų, kesadilijų, įvairių suktinukų ir t.t. Užkeptas tortilijas galite valgyti, kaip karštąjį patiekalą, o atvėsus patiekti, kaip užkandį.

6vnt.:

  • 6 vnt. apvalių tortilijų (naudojau 25cm skresmens);
  • 300 g kubeliais pjaustytos keptos vištienos;
  • 1 svogūno;
  • 1 raudonosios paprikos;
  • 3 v.š. pomidorų padažo;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
  • žiupsnelio džiovintų čili paprikų;
  • 250 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  1. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir sudėkite pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Kai svogūnas šiek tiek suminkštės, sudėkite smulkiais šiaudeliais pjaustytą papriką ir kepkite tol, kol ji suminkštės. 
  2. Galiausiai dėkite keptą vištieną, pomidorų padažą, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais, čili paprika, gerai išmaišykite ir trumpai pakepkite. 
  3. Įdarą atidėkite į šoną, kad jis šiek tiek pravėstų.
  4. Į kiekvieną tortiliją dėkite paruošto įdaro, užberkite šiek tiek sūrio, suvyniokite ir dėkite į kepimo skardą susukimu į apačią, kad kepant neišsivyniotų.
  5. Ant viršaus užberkite likusį sūrį.
  6. Kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15-20 min., kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
Skanaus ;)

Triukai:
  • įdarui naudojau anksčiau keptą vištą. Jei visko nesuvalgote iš karto, tuomet nuimkite mėsą nuo kaulų, supjaustykite ir užšaldykite porcijomis, kurias vėliau galite naudoti apkepams, įdarams, troškiniams, picoms, sumuštiniams ir t.t.;
  • kad įdarą paskirstytumėte vienodai, pirmiausiai išdėliokite visas tortilijas ir tuomet dėliokite įdarą;
  • keptą vištieną galite keisti mėgstama mėsa, kaip pvz.: keptu faršu, jautiena, kumpeliu, dešrelėmis ir pan. Arba tiesiog išsikepti šviežiai vištienos krūtinėlės.

2021 m. vasario 14 d., sekmadienis

ORKAITĖJE KEPTA KIAULIENOS IŠPJOVA SU RŪKYTA ŠONINE

Labai mažai pastangų reikalaujantis patiekalas. Padažas vertas atskirų liaupsių, bet kam šnekėti, jei galima pasigaminti ir valgyti su dideliu malonumu :) Daržoves galite naudoti pagal savo pasirinkimą, bet pomidorai būtini, nes jų sultys, kepimo metu, suteikia puikų skonį padažui.


3-4 porcijos:
  • 630 g kiaulienos išpjovos;
  • 1 a.š. rūkytos raudonosios paprikos;
  • 1 a.š. malto kumino;
  • 1 a.š. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a.š. druskos;
  • šakelės šviežio rozmarino;
  • 125 g karštai rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 150 g pievagrybių;
  • 14 vnt. vyšninių pomidorų;
  • 50 g sviesto;
  1. Kiaulienos išpjovą nusausinkite popieriniu virtuviniu rankšluoščiu. Nupjaukite plėves.
  2. Dubenėlyje sumaišykite papriką, kuminą, pipirus, druską. Prieskoniais padenkite išpjovą ir įtrinkite, kad geriau susigertų.
  3. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir apskrudinkite kiaulieną.
  4. Į kepimo indą dėkite smulkiai pjaustytą kiaulienos šoninę, į ketvirčius supjaustytus pievagrybius, išdėliokite pomidorus, kubeliais pjaustytą sviestą. Galiausiai dėkite apkeptą kiaulienos išpjovą, o ant jos viršaus užberkite rozmarino lapelius.
  5. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-40 min. 
  6. Patiekti galite su mėgstamu garnyru, kaip pvz. bulvių koše, ryžiais ir pan.
Skanaus ;)

Triukai:
  • nusipirkę šviežio rozmarino, jį galite užšaldyti ir laikyti šaldiklyje. 
  • jei neplanuojate suvalgyti visų šviežių pievagrybių, juos supjaustytus taip pat galite užšaldyti.

2021 m. vasario 7 d., sekmadienis

TRAŠKŪS RYŽIŲ KUKULIUKAI SU TUNU, KIAUŠINIAIS IR SŪRIU

 Skanūs, traškūs kukuliukai gali būti patiekiami, kaip pagrindinis patiekalas ir kaip puikus užkandis. Su ingridientais taip pat galite improvizuoti į valias ir gausite vis kitokį skonį. Beje, puikus būdas sunaudoti likučius, jei netyčia išvirsite per daug :)


18 vnt.:
  • 200 g ryžių (naudojau basmati);
  • 150 g konservuoto tuno aliejuje;
  • 2 virti kiaušiniai;
  • 3 v.š. gruzdintų svogūnų (galite keisti keptais);
  •  60 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 1 kiaušinio;
  • druskos, maltų juodųjų pipirų;
papildomai:
  • 2 kiaušinių;
  • miltų;
  • džiūvėsėlių (naudojau panko);
  1. Į verdantį vandenį įdėkite žiupsnelį druskos, suberkite ryžius ir išvirkite. Naudokite mažiau vandens, nei įprastai, kad išvirę nebūtų tokie birūs, o šiek tik lipnūs. Atvėsinkite.
  2. Į dubenį sudėkite ryžius, nuvarvintą ir pasmulkintą tuną, tarkuotus virtus kiaušinius, gruzdintus arba keptus svogūnus, sūrį, išplaktą kiaušinį, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite. Formuokite norimo dydžio kukuliukus, stipriai paspaudžiant, kad jie būtų tvirti (naudojau kupiną valgomą šaukštą).
  3. Imkite tris gilesnes lėkštes: į vieną suberkite miltus, antroje išplakite kiaušinius, į trečią suberkite džiūvėsėlius.
  4. Puode įkaitinkite 1 l aliejaus. 
  5. Kukuliukus apvoliokite miltuose, tuomet kiaušinių plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Dėkite į įkaitintą aliejų ir apskrudinkite iš visų pusių.
  6. Patiekite su mėgstamu padažu. Idealiai tiktų grietinėlės ir pievagrybių padažas.
Skanaus ;)

Triukai: 
  1. vienu kartu kepkite po 5 kukuliukus ir vis su nauja kepimo partija mažinkite kaitrą, nes aliejus vis stipriau įkaista ir kukuliukai gali pradėti per stipriai skursti. Tai neaktualu, jei turite gruzdintuvą, kuriame palaikoma stabili temperatūra.
  2. iškeptus kukuliukus dėliokite ant popierinio virtuvinio rankšluoščio, kad susigertų riebalų perteklius.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...